ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ-ΣΚΕΛΕΤΟΙ ΤΟΥ Αντώνη Σαμαρά

Τάσος Τσακίρογλου

«ΕΡΤ, ΕΑΜ, αφελληνισμός, Παύλος Μελάς, Ορθοδοξία, ταυτότητά μας, πατρίδα, λαϊκισμός, αλυτρωτισμός, εσχάτη προδοσία, μεταναστευτικό, εθνομηδενισμός, ελληνικές σημαίες, ξεπούλημα, Μακεδονία, επικίνδυνος, κόκκινες γραμμές, υποχωρητικότητα, εθνικά θέματα, καταρρέει η χώρα, δεν ξεχνάω, ανάσταση, ισχυρή κυβέρνηση, συναγερμός, πανστρατιά».

Αυτή είναι η παλέτα των λέξεων που χρησιμοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στο συνέδριο της Ν.Δ. Η υπόλοιπη ομιλία του θα μπορούσαμε να πούμε ότι απλώς συνόδευε αυτόν τον σκληρό πυρήνα λέξεων, οι οποίες αποτελούν και τον ιδεολογικό πυρήνα του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.

Την ίδια ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε «διχαστική» τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο προκάτοχός του θυμόταν τον εμφύλιο, τους ενδοτικούς, τους προδότες και όλο το αντικομμουνιστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο της μετεμφυλιακής Δεξιάς, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζει να κατέχει τα σκήπτρα στην πολιτική καθοδήγηση της Ν.Δ.

Φυσικά ο κ. Σαμαράς δεν πρωτοτυπεί, αλλά αποτελεί ακόμα ένα αντίγραφο συντηρητικής πολιτικής συγκρότησης, το οποίο με παραλλαγές συναντάμε σε διάφορες χώρες του κόσμου: Σαλβίνι, Λεπέν, Όρμπαν, Κασίνσκι, Κουρτς κ.λπ.

Η συλλογιστική αυτή περιλαμβάνει τον κλασικό διαχωρισμό «εμείς» και «αυτοί», σύμφωνα με τον οποίο το «αυτοί» στο εσωτερικό ενσαρκώνεται από την αριστερά και τις προοδευτικές δυνάμεις και στο εξωτερικό από τους μετανάστες και τους «ξένους».

Δεν αποτελεί έκπληξη που και ο ομοϊδεάτης του Μάνφρεντ Βέμπερ πρόσφατα μίλησε για «τελική λύση» του μεταναστευτικού, για να «επανορθώσει» μετά την κατακραυγή που προκλήθηκε.

Τα εθνικά θέματα αποτελούν το προνομιακό πεδίο για το διαχωρισμό «πατριωτών» – «ενδοτικών/εθνομηδενιστών», με τους πρώτους να ταυτίζονται με τους κατ’ επάγγελμα εθνικόφρονες και τους δεύτερους με τους «προσκυνημένους» και «ξεπουλημένους».

Ο κ. Σαμαράς άνοιξε το δρόμο για τη συνεργασία και το «ξέπλυμα» του διδύμου Βορίδη-Γεωργιάδη από τη Ν.Δ και την κατάκτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας από την ακροδεξιά, μεταφράζοντας στα καθ’ ημάς το περίφημο δόγμα για τον «δεξιό Γκραμσισμό» που εγκαθίδρυσε πριν από χρόνια η «Νέα (ακρο)Δεξιά» στη Γαλλία.

Ο Κ. Μητσοτάκης αποτελεί απλώς τη «βιτρίνα» ηγεσίας στη σημερινή Ν.Δ. καθώς ο επιτελικός εγκέφαλος και παραγωγός πολιτικής είναι η ακροδεξιά της πτέρυγα, με επίτιμο αρχηγό τον κ. Σαμαρά.

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.