Η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΝΔ» και η (νέα;) αριθμητική της Βουλής

Μπορεί να παραμένει άγνωστη η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, γίνεται αντιληπτό κάθε ημέρα ωστόσο ότι η πορεία προς τις κάλπες θα είναι περισσότερο συγκρουσιακή και επεισοδιακή από ποτέ.

Τα άτυπα «εγκαίνια» έγιναν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ενώ χθες, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης κονταροχτυπήθηκαν άγρια από Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την παραπάνω πρόβλεψη.

Επί βελγικού εδάφους, μάλιστα, ο πρωθυπουργός άνοιξε (ουσιαστικά) και την αυλαία της ευρωεκλογικής αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας το βασικό ερώτημα «πού πάει η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε κανένα «δια ταύτα», ο κ.Τσίπρας επέκρινε την απουσία ουσιαστικών αποφάσεων, τονίζοντας ότι «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πως η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει την τόλμη ή τη συνοχή για να πάρει καίριες αποφάσεις».

Με την παρατήρησή του πως αυτές οι αποφάσεις πιθανότατα παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές, έδωσε το στίγμα αυτής της εκλογικής μάχης, καθώς από τη σύνθεση του νέου Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν θα εξαρτηθεί πού και πώς βαδίζει η Ευρώπη.

«Πατριδοκάπηλοι και Γκοτζαμάνηδες»

Λίγες ώρες αργότερα, από το Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης (την λεγόμενη «φωλιά των ‘μακεδονομάχων’») ο πρωθυπουργός αναμετρήθηκε με τους «πατριδοκάπηλους» αναλύοντας τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών – αλλά και στέλνοντας εκ νέου μήνυμα στα Σκόπια πως εάν δεν τηρήσουν μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις τους δεν θα ενταχθούν σε κανένα διεθνή οργανισμό.

Παρότι το κεντρικό θέμα της πολιτικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. όχι η κυβέρνηση) ήταν το «μακεδονικό», ο κ.Τσίπρας άνοιξε διάπλατα τη βεντάλια της θεματολογίας και της σφοδρής κριτικής «στο παλιό πολιτικό σύστημα που πέταξε τη χώρα στα βράχια».

Την …τιμητική του είχε, βεβαίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον κατηγόρησε ότι «μετατρέπει με τις ευλογίες Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, την ιστορική παράταξη της κεντροδεξιάς, σε ακροδεξιά σέχτα», σε σημείο που «να αποθρασύνεται ο Φύρερ της Χρυσής Αυγής και να απευθύνει, δημόσια, πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ».

Υψώνοντας όσο ποτέ τους τόνους, έβαλε «απέναντι» από την κυβέρνησή του και την Αριστερά «τους κληρονόμους, τους πολιτικούς γόνους, τους χορηγούμενους της Ζίμενς και της Νοβάρτις, τους πατριδοκάπηλους και τους Γκοτζαμάνηδες», για να καλέσει σε συστράτευση τον προοδευτικό κόσμο.

Απέδωσε δε, στην «στρατηγική παράκρουση της ΝΔ»την προσπάθειά της «να διχάσει τους πολίτες σε εθνικόφρονες και προδότες» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που διαβεβαιώνει τους εταίρους πως δεν θα την ακυρώσει.

Η νέα αριθμητική της Βουλής και η «έκπληξη Σαρίδη»

Ως προς την …τύχη της Συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, η ζυγαριά άρχισε πάλι να κλίνει υπέρ της έγκρισής της – παρότι ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι τελικά δεν θα «περάσει» στη Βουλή της πΓΔΜ.

– Κατά την διαβεβαίωση του κ.Καμμένου, όταν έλθει η Συμφωνία στη Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποσυρθούν από την κυβέρνηση αλλά δεν θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα καταθέσει η ΝΔ.

– Στο Ποτάμι, μετά το «πρέσινγκ» που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο Σταύρος Θεοδωράκης και δύο βουλευτές, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Δανέλης, τάχθηκαν υπέρ, με τον Σπύρο Λυκούδη να τελεί εν αναμονή και τους άλλους δύο (Γιώργο Αμυρά, Γρηγόρη Ψαριανό) να εμμένουν στο «όχι».

– Από την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης εξέπληξε (τους ανυποψίαστους…) δηλώνοντας από το βήμα της Βουλής πως δεν θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι η ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην (εκάστοτε) κυβέρνησης, εκτιμάται ότι ο κ.Σαρίδης θα τηρήσει ανάλογη στάση και …στο άμεσο μέλλον.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, οι υποστηρίζοντες, δια της ψήφου τους, την κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι «συν ένας» στους 145 βουλευτές που αριθμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στους τουλάχιστον τρεις που (εκτιμάται ότι) θα πράξουν το ίδιο από τους ΑΝΕΛ και στη μία ανεξάρτητη (Κατερίνα Παπακώστα) που θα δώσει επίσης την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση.

Οι γνωρίζοντες μιλούν για «άλλους δύο άσσους» που θα βγουν από το μανίκι εάν και όταν χρειαστεί.

Όσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί από τον επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ (και συνεργαζόμενο με το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ) Θανάση Θεοχαρόπουλο, καθώς και από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χάρη Θεοχάρη.

Όλα αυτά αναμένεται να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν περί τα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι στα μέσα του ιδίου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες στη Βουλή της πΓΔΜ.

Η πολιτική-εκλογική μάχη πάντως άρχισε με ιδιαίτερη σφοδρότητα και εκπλήξεις.

Πηγή: https://www.euro2day.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.