“Ο πρωθυπουργός έρχεται να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε μια συγκέντρωση που γίνεται με απόλυτα δημοκρατικούς όρους, χωρίς κανένα “πέπλο μυστηρίου” ή στοιχεία “αντισυγκέντρωσης”. ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας εχθές στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3,
Πρόσθεσε ακόμη πως “Αν ήθελε (να κάνει αντισυγκεντρωση), ο Πρωθυπουργός θα έκανε τη συγκέντρωση στην Αθήνα και σίγουρα θα συγκέντρωνε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το συνέδριο της ΝΔ. Το σημαντικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης ο Τσίπρας θα μιλήσει για το τι είναι πρόοδος και τι σημαίνει πραγματική αγάπη για την πατρίδα. Για το πώς μπορεί η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία γενικότερα να πάει μπροστά, να ζει καλύτερα. Είναι μία απευθείας συζήτηση του Πρωθυπουργού με τους Θεσσαλονικείς. Μια συζήτηση από την οποία θα αποδειχθεί ποιος είναι πατριώτης, αλλά θα αποδειχθεί και ότι όσο περισσότερη δημοκρατία και πρόοδο έχουμε στη χώρα τόσο καλύτερα πάει η Ελλάδα” δήλωσε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας εχθές στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Βασίλη Λεβέντη σχετικά με τις συντάξεις και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αν. ΥΠΕΝ απάντησε: “Έχει γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση που τροφοδοτείται και από τις τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη. Η θρασυδειλία και η επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα στάση έχει ξεκινήσει εξάλλου από τον κ. Μητσοτάκη και τις δηλώσεις του στη Βουλή” και συνέχισε τονίζοντας ότι η χώρα μας κέρδισε πάρα πολλά από την πολιτική που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση και όσον αφορά το θέμα των συντάξεων και όσον αφορά τη συνθήκη των Πρεσπών και ξεκαθάρισε ότι αυτά τα δύο δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους: “Είναι ψευδές, υποκριτικό και εθνικά επικίνδυνο αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Η απόδοση στους Έλληνες του δικαιώματος να μην κοπούν οι συντάξεις, να υπάρχει αύξηση σε 620.000 συνταξιούχους, να επιστραφούν τα αναδρομικά στους ένστολους, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, να υπάρχει επίδομα ενοικίου, ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και πάρα πολλά ακόμα θετικά μέτρα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι οι Έλληνες δουλέψαμε τα τελευταία τρία χρόνια, βγήκαμε από τα Μνημόνια και δεν είχαμε στην κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ”.
Στη συνέχεια ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση σέβεται το δικαίωμα όλων των πολιτών να διαδηλώνουν και να διατυπώνουν την άποψή τους. Εξάλλου η παρουσία της Αριστεράς στη διακυβέρνηση αυτού του τόπου έχει αποδείξει ότι το δικαίωμα της γνώμης και της πολιτικής τοποθέτησης είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό δικαίωμα.
Ταυτόχρονα, όμως, είναι εδώ και χρόνια κατακτημένο με πολλούς αγώνες κοινωνικό δικαίωμα και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη του Τσίπρα να κάνει μια πολιτική συγκέντρωση δημιουργίας, προόδου και δημοκρατίας: “Είναι χαρά να πηγαίνει ο τόπος μπροστά. Είναι χαρά το ότι με τη συνθήκη των Πρεσπών δεν θα υπάρχει καμία αμφισβήτηση της ελληνικότητας της ιστορίας της Μακεδονίας. Είναι σε όλους γνωστό ότι εδώ και 20 χρόνια οι γείτονες αμφισβητούσαν τον ήλιο της Βεργίνας και την ιστορία του Μεγαλέξανδρου και από τις ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά δεν είχε επιτευχθεί τίποτα ως προς αυτό. Τώρα το επιτυγχάνουμε”.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ζάεφ, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι αυτή τη φορά με παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών και με τοποθετήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους Έλληνες πολιτικούς οι δηλώσεις διορθώθηκαν. Και διορθώθηκαν διότι η συνθήκη των Πρεσπών έχει δημιουργήσει μία πολιτική βάση που δεν μπορεί να την αμφισβητήσουν οι γείτονες. Ο ΟΗΕ είναι πλέον με τη δική μας πλευρά, κάτι που δεν συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις τότε κυβερνήσεις στην Ελλάδα: “Τώρα όλα αυτά διορθώνονται, γιατί με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν επιτρέπεται κανένας αλυτρωτισμός, καμία διεκδίκηση. Με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών και αφού είδαμε ότι με τις αλλαγές στο σύνταγμα των γειτόνων διορθώνονται και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, μιας και εισήχθη ο όρος “διασπορά”, που υπάρχει και στο ελληνικό σύνταγμα, παρατηρούμε ότι σε θεσμικά ζητήματα περνάει η θέση της Ελλάδας. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί καταλαβαίνουμε με αυτό τον τρόπο πόση δύναμη έχει η χώρα μας. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που στενοχωριούνται γι’ αυτή τη δύναμη, γιατί όταν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση η Ελλάδα είχε αποδυναμωθεί”.