ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: ΧΑΣΑΜΕ ΤΟ QE ΑΣ μη χάσουμε τις επανεπενδύσεις εσόδων από την ΕΚΤ

Στο http://www.iefimerida.gr διαβάσαμε:

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης και πλέον εθνικός στόχος θα πρέπει να γίνει η συμμετοχή τις μηνιαίες επανεπενδύσεις της ΕΚΤ, που θα κυμανθούν περίπου στα 15 δισ. ευρώ.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας προσθέτοντας ότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων αλλά και η τόνωση της οικονομίας.

Ο κ. Κόλλιας σε σχετική δήλωσή του αναφέρει:

Τον Μάρτιο του 2015, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας να τονώσει την ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης, έθεσε σε ισχύ το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης. Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ξόδεψε 2,6 τρισ. ευρώ, αγοράζοντας κρατικά κυρίως ομόλογα.

Η ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Χώρες, που εφάρμοζαν προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, καθυστέρησαν ή δεν εντάχθηκαν καθόλου στην ποσοτική χαλάρωση, όπως η Ελλάδα.

Οι ομολογιακές αποδόσεις σε χώρες του Νότου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, άγγιξαν ιστορικά χαμηλά μετά την έναρξη του προγράμματος, ενώ σε χώρες του πυρήνα, οι αποδόσεις κάποιων ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το μηδέν.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η διαδικασία της επανεπένδυσης των εσόδων της ΕΚΤ από τα ομόλογα, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, και θα διαρκέσει για μία παρατεταμένη περίοδο, τουλάχιστον ενός έτους, δεν θα πρέπει να αφήνει αδιάφορη τη χώρα μας.

Εθνικός στόχος, πλέον, πρέπει να είναι η συμμετοχή στις μηνιαίες επανεπενδύσεις, που θα κυμανθούν περίπου στα 15 δισ. ευρώ. Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η μείωση των επιτοκίων, αλλά και η τόνωση της οικονομίας.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.