ΚΙΝΑΛ: ΔΕΚΑ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ «δια χειρός» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Στο https://www.protothema.gr διαβάσαμε:

Τα δέκα μέτρα – πληγές για τον αγροτικό πληθυσμό καταγράφει η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση έχει «θερίσει» τα αγροτικά εισοδήματα.

Επερώτηση που υπογράφει η κυρία Φώφη Γεννηματά και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η κυβερνητική πολιτική δεν έχει αφήσει «κλάδο της αγροτικής παραγωγής αλώβητο» και επισημαίνει πως «η κυβέρνηση με απίστευτη ευκολία, λαμβάνει αποφάσεις οριζόντιων μειώσεων -ακόμα και μετά την κατανομή του 2015- για να μεταφερθούν κονδύλια σε μικροπολιτικής σκοπιμότητας συνδεδεμένες ενισχύσεις και στο εθνικό απόθεμα όπου οι νέοι αγρότες είναι μόνο βιτρίνα».

Παραθέτοντας δε, τα επώδυνα και αντιαγροτικά μέτρα που έχουν ληφθεί επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρουν:

«1. Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων, των άμεσων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένων, με συντελεστή που κυμαίνεται από 22 έως 45%. Εξομοίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με τις επιχειρήσεις και συνεπεία αυτού αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

2. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο υπερτριπλάσιο αυτής του ΟΓΑ και σύνδεση τους με το φορολογητέο εισόδημα.

3. Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

4. Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί που αφού διέλυσε τους μικρούς παραγωγούς που δραστηριοποιούταν στην εσωτερική αγορά και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στις συνεταιριστικές οργανώσεις, τώρα αντιπολιτευόμενοι τον εαυτό σας, τον καταργήσατε 3 χρόνια μετά, η ζημιά όμως παραμένει. Ανύπαρκτη πολιτική για την ΕΒΖ που την οδήγησε στην πλήρη απαξίωση και στο οριστικό κλείσιμο των εν ενεργεία εργοστασίων, έχοντας ως αποτέλεσμα να χαθεί επίσης και η τευτλοκαλλιέργεια, μια δυναμική καλλιέργεια, από τη χώρα. Καθυστέρηση των ψεκασμών για τη δακοκτονία, που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλα προβλήματα στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου. .

5. Τεράστια αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, κατάργηση της επιστροφής του για τους αγρότες αλλά και πληρωμή του 2015 με δυο χρόνια καθυστέρηση.

6. Ανεπίτρεπτο και δίχως τεκμηρίωση παιχνίδι με τα ιστορικά δικαιώματα στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ, που δημιουργεί άγχος και ανασφάλεια στους αγρότες. Δασικοί χάρτες που αντί να προστατεύουν το περιβάλλον έρχονται απλώς να αφαιρέσουν αγροτική γη. Νέο σχέδιο οριοθέτησης του χάρτη των μειονεκτικών περιοχών που στερεί -ακόμα και μετά τις διορθώσεις στις οποίες έχετε προβεί υπο την πίεση της γενικής κατακραυγής- από πολλούς παραγωγούς την εξισωτική αποζημίωση, η οποία αποτελούσε ένα μέσο εξισορρόπησης του πολύ υψηλού κόστους που προϋποθέτει η δραστηριοποίηση τους στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς.

7. Σε σχέση με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλώνατε ότι με τη δική σας ουσιαστική και καθοριστική παρέμβαση το ΠΑΑ θα λειτουργούσε εμπροσθοβαρώς. Όλα τα Μέτρα που έχετε μέχρι τώρα προκηρύξει είναι απλώς συνεχιζόμενα έργα και μόνο εμπροσθοβαρή αξιοποίηση του ΠΑΑ δεν συνιστούν. Και επιπλέον, από τα Σχέδια Βελτίωσης, εξαιρούνται τα σχέδια άρδευσης που είναι αυτά που «καίνε» τους αγρότες. Το Μέτρο 2, για τις Γεωργικές Συμβουλές, ένα μέτρο που θα μπορούσε να συντελέσει στην αγροτική ανάπτυξη του τόπου, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες στην ύπαιθρο και που αποτελεί επιπλέον κοινοτική μας υποχρέωση από την ΚΑΠ του 2015, παραμένει στον αέρα, ένα σχεδόν χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε μετά κόπων και βασάνων.

8. Μεγάλες καθυστερήσεις τόσο στην πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ όσο και στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού.

9. Ψήφιση του Νόμου 4386/2016 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με στόχο, την χειραγώγηση των συνεταιριστικών οργανώσεων με ακατανόητες παρεμβάσεις στα καταστατικά τους, αντί για μείωση της γραφειοκρατίας που θα διευκόλυνε την δημιουργία και λειτουργία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών. Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκκαθάριση των περιουσιακών στοιχείων των συνεταιρισμών.

10. Τέλος, το σημαντικότερο, τον τελευταίο χρόνο, με την ανυπαρξία ελέγχων στη αγορά και τις ελληνοποιήσεις, η ελληνική κτηνοτροφία με ευθύνη της κυβέρνησης οδηγείται στην καταστροφή

Οι κτηνοτρόφοι είναι απροστάτευτοι από τις γαλακτοβιομηχανίες, οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος έχουν κατρακυλήσει. Ούτε καν την παραπομπή του θέματος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνατε για να κρατήσετε τα προσχήματα. Η αιτιολόγηση από πλευράς σας, της χορήγησης de minimis «ως μέτρο ανακούφισης μέχρι να αποδώσουν οι έλεγχοι τα προσδοκώμενα», αποτελεί ομολογία της εγκατάλειψης του κλάδου στις εναρμονισμένες πρακτικές των βιομηχανιών και στην παράβαση κάθε προστατευτικού κανονισμού που αφορά την παραγωγή της ΠΟΠ Φέτας από ελληνικό γάλα.

Η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική για σημαντικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας όπως η αλιεία, η πτηνοτροφία και η μελισσοκομία.

Το κράτος σας είναι ένα κράτος ημετέρων,(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.