ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΕΝΤΡΟ στο συνέδριο

Συντάκτης:  Γιάννης Μπασκάκης

Στον αστερισμό του 12ου τριήμερου συνεδρίου της που ξεκινάει αύριο κινείται η Ν.Δ. και το οποίο έχει βέβαια περίοπτη θέση στον προεκλογικό σχεδιασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημά του είναι μέσα από το συνέδριο να τονώσει το δικό του αρχηγικό προφίλ, καθώς και να βγει προς τα έξω μια εικόνα ενότητας της παράταξης μπροστά στις επικείμενες εκλογές, τη στιγμή που οι εσωτερικές της αντιθέσεις είναι γνωστές.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε («Πρακτορείο 104,9 fm») ότι «θα είναι συνέδριο ενότητας για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ένα συνέδριο από το οποίο θα απευθύνουμε μια έκκληση εθνικής ενότητας συνολικά», καθώς και ότι «θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία, έτσι ώστε να οδεύσουμε προς τις εκλογές με έναν καθαρό πολιτικό λόγο, με ένα σαφές και ρεαλιστικό πρόγραμμα και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να μην αλλάξει απλώς η κυβέρνηση, να αλλάξει σελίδα η χώρα».

Μέλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επίσης, μέσω των μηνυμάτων που θα στείλει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, να επιχειρήσει να διευρύνει το εκλογικό του ακροατήριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της Πειραιώς που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. μιλούσαν στην «Εφ.Συν.» για απεύθυνση της Ν.Δ. σε «ανθρώπους που ουδέποτε την είχαν στηρίξει στο παρελθόν» και για «δυναμικό άνοιγμα στην κοινωνία».

Θεματικές

Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσουν τη θεματική συζήτησης που θα υπάρχει στο συνέδριο την Κυριακή με τίτλο «Ανοιχτό Κόμμα, Ανοιχτό Βήμα» και στην οποία θα μιλήσουν ο επιχειρηματίας Μάρκος Βερέμης, η καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ Βάσω Κιντή, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος, ο αναπλ. καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνος Ματσαγγάνης, ο διευθυντής ερευνών της «διαΝΕΟσις» Κυριάκος Πιερρακάκης και ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης.

Αλλά στην ίδια προσπάθεια εντάσσεται και το παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι οποίες θα εστιάσουν κυρίως στην οικογένεια και στους νέους, με θέματα όπως «η ανεργία των νέων», «το bullying» ή το «brain drain».

Τα ίδια στελέχη της Πειραιώς μιλούν και για στόχευση «σε μια πλατιά συστράτευση δυνάμεων». Είναι προφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει το μάτι προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς ζητώντας συμπόρευση. Κάτι που είδαμε να κάνει και στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, όταν έστειλε ξεκάθαρο προσκλητήριο τόσο στο Ποτάμι όσο και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., τασσόμενος κατά των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και ζητώντας συμπόρευση με το δικό του κόμμα, στη βάση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της ελεύθερης οικονομίας και του μικρότερου κράτους.

Επιθυμώντας λοιπόν τη διεύρυνση του εκλογικού του ακροατηρίου αλλά και τη συμπόρευση με κόμματα της Κεντροαριστεράς, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο, τη στιγμή όμως που τον τόνο στο κόμμα διεκδικούν να δίνουν και το πετυχαίνουν οι κ. Σαμαράς, Γεωργιάδης και Βορίδης και τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προσχωρήσει σε μια σειρά από ζητήματα στη σκληρή γραμμή της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.