Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

«Το θεωρούμε απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από προβλήματα. Είμαστε μία κυβέρνηση πολύ ανοιχτή στο να παίρνουμε τη γνώμη όλων των εμπλεκομένων. Πολύ σύντομα και με βάση το υλικό που έχετε ετοιμάσει θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πράγματα τα οποία περιμένετε από εμάς. Με συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένο ορόσημο και ένα σχεδιάγραμμα υλοποίησης», επεσήμανε. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της μέχρι κεραίας και θα ολοκληρώσει την τετραετία, ενώ κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν, σε μία χώρα που άφησε πίσω της την κρίση.

«Οι επενδύσεις είναι δουλειά της επιχειρηματικής κοινότητας. Θα δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία», τόνισε. «Έχουμε έρθει για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Θα θέσουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας διεκδικώντας την επανεκλογή μας στο τέλος του 2023», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που ανέδειξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στο δρόμο προς την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή κανονικότητα.

«Τα χρόνια της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν έγιναν πολύ καλύτερες. Προσαρμόστηκαν σε μία κρίση που συρρίκνωσε την ελληνική αγορά και άρα αναγκάστηκαν να στραφούν περισσότερο στις εξαγωγές και να γίνουν ανταγωνιστικές. Για αυτό έχουμε και μία βάση επιχειρήσεων πάνω στις οποίες μπορούμε να πατήσουμε για να κάνουμε το επόμενο μεγάλο άλμα. Η Ελλάδα έχει μία σειρά από μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να χαράξουν το δικό της δρόμο. Παρακολουθούμε τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών για να πάρουμε ιδέες. Για παράδειγμα στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού έχουμε προτάξει τη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε δουλέψει πολύ με την Εσθονία στα ζητήματα της ψηφιακής ταυτότητας. Ένα έργο που θα προκηρυχθεί ακόμα και πριν το τέλος του έτους. Τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ελλάδας μας επιτρέπουν να χαράξουμε ένα δικό μας δρόμο, ο οποίος δε μπορεί σε καμία περίπτωση να παραγνωρίζει δύο κεντρικές σταθερές. Το ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί οι δύο πυλώνες πρέπει να είναι στο κέντρο κάθε αναπτυξιακής πολιτικής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Επενδύστε σε ανθρώπινο δυναμικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε και πάλι στο προσκήνιο το αφήγημα της «συμφωνίας αλήθειας» με την επιχειρηματική κοινότητα.

«Είχα πει προεκλογικά και τηρώ τις δεσμεύσεις μου ότι πρέπει να συνάψουμε μία συμφωνία αλήθειας. Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Και βέβαια βοηθούμε και στη ρευστότητα κάνοντας παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπως το πρόγραμμα «Ηρακλής» και αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και τους καινούργιους προγραμματικής περιόδου», είπε.

Παράλληλα, ανέδειξε τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. «Θα πω κάτι το οποίο δεν το είχα εντάξει στο προεκλογικό μου λεξιλόγιο πολύ έντονα και αυτό αφορά στις δικές σας υποχρεώσεις ως επιχειρηματίες. Πρέπει να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσεις. Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο μετασχηματισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνει. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από μία άλλη κουλτούρα για το πώς θα προσαρμοστείτε σε αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα θα δώσουμε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Μπορούμε να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μία πιο τολμηρή θεώρηση», ανέφερε και έφερε στο προσκήνιο το δίπτυχο «καλύτερη φορολόγηση-μικρότερες εισφορές» για τη μισθωτή εργασία.

capital

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.