ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ ΠΩΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ αντάλλαξε Σκοπιανό με συντάξεις και δεν φοβούνται το ΕΛΚ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε προχθές στη Βουλή να απευθύνει δημόσια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την κατηγορία, που η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και καιρό υπονοούσε, περί “ανταλλαγής” της συμφωνίας των Πρεσπών για τις συντάξεις.

Με την κίνηση αυτή είχε ένα διπλό στόχο: Αφενός να χτυπήσει την κυβέρνηση σε αυτό που η ΝΔ θεωρεί “αχίλλειο πτέρνα” του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή το Σκοπιανό και μέσω αυτού να ακυρώσει την κυβερνητική προσπάθεια αποκατάστασης φιλολαϊκού προσωπείου μέσω κινήσεων για τους συνταξιούχους.

Αφετέρου να μην επιτρέψει στον κ.Τσίπρα να δηλώνει χωρίς αντίλογο πως η ΝΔ θα ψηφίσει τώρα και με τα δύο χέρια και θα λέει ναι σε όλα, κάτι που επικοινωνιακά μάλλον πέτυχε καθώς ο καυγάς πλέον αφορά την κατηγορία περί συναλλαγής της κυβέρνησης με τους εταίρους.

Για αυτό εξάλλου, ενώ τις προηγούμενες φορές που ο κ.Τσίπρας πήγε στη Βουλή για να μιλήσει για τα μέτρα της ΔΕΘ που τώρα εφαρμόζονται, ο κ.Μητσοτάκης είχε επιλέξει να μην μεταβεί στο Κοινοβούλιο για να του απαντήσει, αλλά απαντούσε μέσω επισκέψεων του σε γειτονιές της Αθήνας και δηλώσεων του, αυτή τη φορά όταν στο Μοσχάτο πληροφορήθηκαν τα σχέδια του πρωθυπουργού άρχισαν να εξετάζουν την αντεπίθεση τους.

Οι τόνοι της πόλωσης που επέλεξε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση στη Βουλή πάντως δε βρίσκουν σύμφωνους όλους μέσα στη ΝΔ, καθώς δε λείπουν τα στελέχη που θεωρούν ότι η πόλωση μπορεί να ευνοήσει το ΣΥΡΙΖΑ, αν και όλοι συμφωνούν ότι το προβάδισμα της ΝΔ είναι ευρύ, επικαλούμενοι και την τελευταία δημοσκόπηση της Alco.

Η ΝΔ πάντως δεν άφησε αναπάντητες τις επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα θέσει ζήτημα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη περί συναλλαγής για Σκοπιανό- συντάξεις στους εταίρους και το ΕΛΚ.

“Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να μεταφέρει στον κ. Τσίπρα αυτό που συζητούν όλοι οι Έλληνες μεταξύ τους. Ότι δηλαδή, ο κ. Τσίπρας αφού μόνος του προκάλεσε και ψήφισε μια ακόμη αχρείαστη περικοπή στις συντάξεις, δεν δίστασε να την βάλει στο παζάρι για την ψήφιση της εθνικά επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών’ έλεγαν γαλάζια στελέχη.

Σημείωναν ότι πάντα υπήρχαν διεθνείς πιέσεις και μάλιστα πολύ έντονες στην Ελλάδα για να υποχωρήσει σε μια συμφωνία με τα Σκόπια, αλλά “ο κ. Τσίπρας όμως είναι ο πρωθυπουργός που έκανε κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν διανοήθηκε. Παραχώρησε στα Σκόπια δήθεν μακεδονική εθνότητα και δήθεν «μακεδονική» γλώσσα. Με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν αφενός οι ξένοι και αφετέρου ο κ. Ζάεφ που διακηρύσσει ότι μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών κανένας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει πως είναι «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα.”

Τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν υπήρχε αναγκαιότητα να ψηφισθεί ούτε το 2017 από το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πόσο μάλλον να εφαρμοσθεί σήμερα καθώς δεν υπήρχε τέτοια δημοσιονομική αναγκαιότητα. “Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων που δεν υπήρχε καν στο τρίτο μνημόνιο του 2015, επεβλήθη στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Αυτή λοιπόν την αναξιοπιστία επιχείρησε ο κ. Τσίπρας να την ανακτήσει μέσω του Σκοπιανού. Ανταλλάσσοντας, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, ένα μέτρο που δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να είχε ψηφίσει -γιατί δεν χρειαζόταν- με μια μείζονα εθνική υποχώρηση” υποστήριζαν.

Γαλάζια στελέχη χαρακτήριζαν επίσης κωμικοτραγική τη διαρροή Μαξίμου ότι ο κ. Τσίπρας θα θέσει τις καταγγελίες του κ. Μητσοτάκη στους ηγέτες της Ε.Ε. και θα ζητήσει να τις αποδοκιμάσουν, εκτιμώντας ότι προδίδει την αμηχανία του πρωθυπουργού.

“Η συμπεριφορά τους θυμίζει μικρά κακομαθημένα παιδιά που απειλούν συμμαθητές τους ότι θα τους καταγγείλουν στο δάσκαλο”, σχολίαζαν καυστικά, ενώ ως προς το αίτημα του Μαξίμου να αποδείξει η ΝΔ με στοιχεία την καταγγελία Μητσοτάκη, απαντούσαν δια του ερωτήματος: “Μα θα μπορούσαν ποτέ να υπάρχουν ντοκουμέντα στη μυστική διπλωματία που εξ αρχής έκανε η κυβέρνηση;”

Από το Μοσχάτο εξάλλου πετούν πίσω το μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εκείνος πρέπει να εξηγήσει γιατί “υπέγραψε κάτι που κανείς προκάτοχός του δεν είχε διανοηθεί να αποδεχθεί.”

Σε μία προσπάθεια δε να αποδομήσουν την κατηγορία από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ περί ανάλογων υποχωρήσεων και από κυβερνήσεις της ΝΔ στο παρελθόν, από την αξιωματική αντιπολίτευση καλούν την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί μόνον τώρα πανηγυρίζουν οι Σκοπιανοί ότι πήραν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ποτέ στο παρελθόν.

Σημειώνουν επίσης την αντίδραση της Βουλγαρίας για το θέμα της γλώσσας και χαρακτηρίζουν εξοργιστικό το γεγονός ότι – όπως λένε- ενώ ο κ.Τσίπρας αναγνώρισε δήθεν μακεδονική γλώσσα η Βουλγαρία, που αναγνωρίζει τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα. “Αυτό άραγε πώς το εξηγούν στο ΣΥΡΙΖΑ;” λένε γαλάζια στελέχη.

Η ΝΔ τέλος χαρακτηρίζει γελοιότητες όσα υποστηρίζει το Μαξίμου περί εσκεμμένης απουσίας του κ.Μητσοτάκη από το ΕΛΚ λόγω φόβου για την αντίδραση των εταίρων και κυρίως των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών για τις δηλώσεις του. Επικαλούνται το γεγονός ότι ήταν γνωστό στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ από την Κυριακή ότι ο κ.Μητσοτάκης δε θα πήγαινε στο συνέδριο του ΕΛΚ λόγω του γαλάζιου συνεδρίου που ξεκινά αύριο. Και επισημαίνουν ότι έτσι κι αλλιώς προσκεκλημένος στο συνέδριο της ΝΔ θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ που είναι και Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης.

Πηγή: https://www.news247.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.