Ακυβέρνητες πολιτείες…

Θεσσαλονίκη όπως… Ελ Πάσο! Μόνο για τις πορείες και την καταπάτηση του άλλοτε πανεπιστημιακού ασύλου φαίνεται ότι ισχύει το δόγμα Χρυσοχοΐδη περί «νόμου και τάξης», αφού οργανωμένο έγκλημα και περιστατικά αστικής βίας «γλεντάνε» κανονικά την Ελληνική Αστυνομία. Χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην καρδιά της συμπρωτεύουσας.

■ Ηταν 1 τη νύχτα χθες όταν περίπου τριάντα ένοπλοι κουκουλοφόροι πήγαν στα Λαδάδικα, μια γειτονιά με δεκάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στάθηκαν στη μέση της πλατείας Μοριχόβου κι άρχισαν να φωνάζουν κραδαίνοντας ρόπαλα. Ο κόσμος στην αρχή αιφνιδιάστηκε, αλλά στη συνέχεια τρομοκρατήθηκε. Οι ένοπλοι άρχισαν να τρέχουν και να πυροβολούν. Δεκάδες πυροβολισμοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έπεσαν στον αέρα μέσα σε λίγα λεπτά. Δεν κινήθηκαν εναντίον κάποιου, αλλά ο κόσμος κινδύνευσε και προκλήθηκε πανικός. Μετά την… επίδειξη ισχύος που έκαναν οι κουκουλοφόροι βγήκαν στην παραλία και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε οχήματα που είχαν σταθμεύσει σε κάθετο δρόμο για να τραπούν σε φυγή.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης πήρε φωτιά από φοβισμένους πολίτες, αλλά ώσπου να φτάσουν οι αστυνομικοί οι δράστες είχαν εξαφανιστεί. Βρήκαν και περισυνέλεξαν μόνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιους κάλυκες και κουκούλες στη γύρω περιοχή. Σύλληψη καμία!

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη ανεπίσημα εκτιμούσαν ότι επρόκειτο για «νονούς της νύχτας» και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» για τον έλεγχο της περιοχής των Λαδάδικων. Ουσιαστικά, οι αστυνομικοί κυνικά παραδέχονται ότι την ώρα που… ξεβρακώνουν πολίτες, παρακολουθούν διαδηλωτές, εισβάλλουν στα Πανεπιστήμια και καταδιώκουν αναρχικούς για μπογιές σε ΑΤΜ τραπεζών, το οργανωμένο έγκλημα ζει και βασιλεύει!

Η Αστυνομία λέει ότι διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Αν και όταν… Κάνει όμως προληπτικές προσαγωγές και συλλαμβάνει για ψύλλου πήδημα φοιτητές και απλούς πολίτες που τόλμησαν να αντιδράσουν ή να διαμαρτυρηθούν συμμετέχοντας στην πορεία για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο!

■ Το ίδιο βράδυ, μια «τρελή» καταδίωξη ενός τζιπ από περιπολικό της Αστυνομίας παραλίγο να καταλήξει σε αιματοκύλισμα. Περίπου στις 5 τα ξημερώματα το πλήρωμα του περιπολικού εντόπισε ύποπτο όχημα στην είσοδο της πόλης, στην περιοχή του Δερβενίου. Ο οδηγός του δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών για προληπτικό έλεγχο, ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει και αμέσως ξεκίνησε επιχείρηση καταδίωξης.

Το ύποπτο τζιπ κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην οδό Λαγκαδά, παραβιάζοντας τους ερυθρούς σηματοδότες, ενώ λίγο πριν από τον Βαρδάρη κι ενώ το όχημα είχε εισέλθει στην πόλη, οδηγός και συνοδηγός άνοιξαν τις πόρτες, πήδηξαν στον δρόμο και τράπηκαν σε φυγή. Το βαρύ όχημα ανεξέλεγκτο κατέληξε στην τζαμαρία ενός μπουγατσατζίδικου και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των θαμώνων, αφού το κατάστημα βρισκόταν σε λειτουργία. Σύλληψη καμία.

Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ακόμη μία αστυνομική καταδίωξη που από τύχη δεν κατέληξε με νεκρούς και τραυματίες, όπως έχει συμβεί με αρκετές άλλες στο παρελθόν, ιδίως με διακίνηση προσφύγων και μεταναστών. Κι αυτό, ενώ είναι σαφές από κάθε αστυνομικό κανονισμό κράτους δικαίου ότι προτεραιότητα έχει η ανθρώπινη ζωή. Για τις εποχούμενες καταδιώξεις ακολουθούνται συγκεκριμένες μέθοδοι ακινητοποίησης οχημάτων και μόνο όταν συντρέχουν κατάλληλες συνθήκες. Φαίνεται, όμως, ότι όταν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί δηλώνουν πως «αυτό θέλαμε, να μας λύσουν τα χέρια», εννοούν πως και οι ζωές των πολιτών είναι στη διακριτική τους ευχέρεια, εκτός των άλλων…

■ Το κακό, χθες τα ξημερώματα, τρίτωσε όταν στο στόχαστρο εμπρηστών βρέθηκε αντιπροσωπεία εμπορίας πολυτελών αυτοκινήτων στη διασταύρωση Βασιλίσσης Ολγας με Πέτρου Συνδίκα. Οι άγνωστοι δράστες έβαλαν φωτιά με προσανάμματα κάτω από σταθμευμένα οχήματα του καταστήματος. Πολίτης φέρεται να έσωσε με παρέμβασή του τα πολυτελή αυτοκίνητα από την καταστροφή, με τις φθορές να περιορίζονται μόνο σε ένα όχημα. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

■ Στο μεταξύ, ένας 25χρονος μαχαιρώθηκε το βράδυ της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια συμπλοκής οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων. Το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο γήπεδο Χαριλάου (Αρης). Τραυματισμένος ο νεαρός περπάτησε μερικές εκατοντάδες μέτρα και με τη βοήθεια καταστηματάρχη κάλεσε το ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε για να τον διακομίσει στο νοσοκομείο.

Ακολούθησαν έρευνες περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. στη γύρω περιοχή για να εντοπιστούν οι δράστες και να συλληφθούν, στην πραγματικότητα όμως ούτε σε αυτή την περίπτωση η Αστυνομία του κ. Χρυσοχοΐδη στάθηκε ικανή να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ισως αν ήταν καμιά μαθητική διαδήλωση, ίσως…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.