ΒΕΤΤΑΣ: ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ παίρνουμε- Σταϊκούρας: Μνημονιακός ο προϋπολογισμός

«Ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι επεκτατικός Προϋπολογισμός, είναι ένας Προϋπολογισμός που δίνει δεν παίρνει. Η χώρα άλλαξε σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και εξαιτίας της βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλάζουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής: σήμερα μπορούμε να δώσουμε και δεν θα πάρουμε». Αυτό ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. «Ο Προϋπολογισμός δεν έχει ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, δεν έχει περικοπές δαπανών, δεν έχει αύξηση φόρων. Αντίθετα, έχει μείωση εισφορών και φόρων και αύξηση κοινωνικών δαπανών», είπε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βέττας αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα μέτρα:

– της σταδιακής μείωσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% (1% κατ’ έτος)

– της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ανακούφιση χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

– της μη καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, για φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

– της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών

– της επιδότησης του 50% των εργοδοτικών εισφορών για νέους έως 25 ετών

– της επιδότησης ενοικίου για 340.000 οικογένειες

– της μείωσης φορολογίας διανεμόμενων κερδών

– της πρόσληψης 7.500 ατόμων στα κοινωνικά προγράμματα Ειδικής Αγωγής

– του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι

– της κατάργησης του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς κύριων και επικουρικών συντάξεων.

«Αυτά είναι μέτρα που ψηφίζονται μόνο από κυβερνήσεις που έχουν βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια» είπε ο Δημήτρης Βέττας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα θετικά για την υγιή επιχειρηματικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δραματικές διαπραγματεύσεις της παρούσας κυβέρνησης και το δρόμο που διανύθηκε ως την οριστική έξοδο από τα μνημόνια – περίοδο κατά την οποία, όπως είπε, η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ρεσιτάλ καταστροφολογίας και παραπληροφόρησης, η οποία διαψεύστηκε πανηγυρικά την 21η Αυγούστου «με την κοινωνία όρθια».

«Σεβαστήκαμε το δημόσιο χρήμα, δεν το διασπαθίσαμε, δεν το μοιράσαμε σε φίλους κολλητούς και ημετέρους. Προσπαθήσαμε και θα προσπαθούμε να στηρίξουμε τον κόσμο που για δεκαετίες ήταν στο περιθώριο, ήταν έξω από το κέρδος, την διανομή και το παιχνίδι», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δέχθηκε επιθέσεις από τις πολιτικές δυνάμεις που κάνανε πλιάτσικο σε αυτόν τον τόπο, αλλά η κυβέρνηση άντεξε και θα αντέξει, διότι η χώρα έχει ανάγκες για μεγάλες προοδευτικές αλλαγές.

Χρ. Σταϊκούρας: «Κατ’ ουσίαν μνημονιακός» Προϋπολογισμός

Με έναν «αντιαναπτυξιακό» και «κατ’ ουσίαν μνημονιακό» προϋπολογισμό, η κυβέρνηση «της αυταπάτης, των ιδεοληψιών, του τυχοδιωκτισμού και της σκληρής και αχρείαστης λιτότητας», τερματίζει τη θητεία της, ανέφερε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο Προϋπολογισμός του 2019 – συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας – καταρτίστηκε σε συνθήκες ασφυξίας και μιζέριας στο πεδίο της οικονομίας, απογοήτευσης και παραίτησης στο πεδίο της κοινωνίας, και διχαστικής όξυνσης στο πεδίο της πολιτικής, ενώ θα εκτελεστεί σε ένα ομοχλώδες και με υψηλούς κινδύνους, εξωτερικό και εσωτερικό περιβάλλον.

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, παρότι η κυβέρνηση «ντύνεται Αϊ Βασίλης» με τις πρακτικές της, δεν πείθει ούτε μικρά παιδιά: Αφού προχωρά σε 17 περικοπές συντάξεων και σε 29 αυξήσεις φόρων, επιβάλλει μόνιμα μέτρα λιτότητας 9,5 δισ. ευρώ, φτωχοποιεί την κοινωνία και διαλύει τη μεσαία τάξη, έρχεται σήμερα, αποσπασματικά και με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει μειώσεις κάποιων φόρων, που η ίδια επέβαλε και η ΝΔ καταψήφισε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αφού η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει 10 από τα «πορτοφόλια» όλων των πολιτών, έστω και έτσι επιστρέφει 1 στις «τσέπες» κάποιων – και αυτό το 1 θα έχει περιορισμένη επίδραση στην ανάπτυξη, εξαιτίας του μικρού ύψους και της σύνθεσής του, όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Συνεπώς, η κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει, ας κοιταχθεί στον καθρέφτη» είπε ο κ. Σταϊκούρας και σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Απαιτείται στιβαρή πολιτική ηγεσία, βούληση, αποφασιστικότητα και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, όπως το σχέδιο της ΝΔ» συμπέρανε ο κ. Σταϊκούρας: Το σχέδιο αυτό, μεταξύ άλλων προβλέπει επενδυτική πανστρατιά, αποφέρει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα σε όλους τους πολίτες, βελτιώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, στοχεύει σε ένα καλύτερο κράτος, αναστρέφει την αυξημένη «διαρροή» επιστημόνων και επιχειρήσεων, βοηθά τη χώρα να ανταποκριθεί στον «δομικό μετασχηματισμό

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.