Ο Αλί Αμπντελ-Αάλ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αιγύπτου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Αίγυπτος δεν θα παραμείνει αδρανής, καθώς οποιαδήποτε ξένη χώρα μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα δυτικά σύνορά της με τη Λιβύη.
«Η Αίγυπτος δεν θα είναι αδρανής στην απερίσκεπτη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Φαγέζ αλ-Σαράτζ, επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης, στην Τρίπολη και της Τουρκίας», δήλωσε ο Αμπντέλ-Αάλ, προσθέτοντας: «η Αίγυπτος θα σταθεί ενάντια σε αυτές τις απερίσκεπτες πρακτικές. Η τρέλα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να τους ωθήσει να αποτελέσουν απειλή για την Αίγυπτο και θέλω να ενημερώσω όλους ότι η Αίγυπτος έχει όλα τα μέσα για να αντισταθεί σθεναρά σε τέτοιες ανεύθυνες και τρελές φιγούρες», δήλωσε ο Αμπντέλ-Αάλ.
Ο Αμπντελ-Αάλ δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό κοινοβούλιο της Λιβύης υπό την ηγεσία της Ακίλα Σαλεχ. «Υποστηρίζουμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Λιβύη», δήλωσε ο Αμπντέλ-Αάλ.
«Η Αίγυπτος απορρίπτει ολοκληρωτικά τη συμφωνία του αλ-Σαράτζ με την Τουρκία. Σε όλους τους τρελούς ανθρώπους που μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούν να βλάψουν τα δυτικά εναέρια, χερσαία ή θαλάσσια σύνορα της Αιγύπτου, ποτέ δεν θα σας επιτραπεί να το κάνετε και θα σας εξολοθρεύσουμε».
Τα λόγια του Αμπντέλ-Αάλ έρχονται μετά από μια «επείγουσα δήλωση» του ανεξάρτητου βουλευτή, Μοσταφά Μπάκρι, ο οποίος δήλωσε σε σύνοδο ολομέλειας, τη Δευτέρα το πρωί, ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη, υπό την ηγεσία του αλ-Σαράτζ και της Τουρκίας, παραβιάζει η συμφωνία Sokhairat (Σκιράτ), η οποία δεν επιτρέπει στον αλ-Σαράτζ να συνάπτει συμφωνίες με ξένα μέρη.
Ο Μπάκρι δήλωσε ότι η Ελλάδα αποφάσισε να απελάσει τον πρεσβευτή της Λιβύης, αίροντας την αναγνώριση έτσι από την κυβέρνηση του αλ-Σαράτζ. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα», πρόσθεσε.
Ο Χάνι ελ-Χενάουι, ανεξάρτητος βουλευτής, περιέγραψε τον αλ-Σαράτζ ως προδότη ο οποίος αποφάσισε να πουλήσει τα συμφέροντα και τον πλούτο της χώρας του στην Τουρκία. «Η συμφωνία αποτελεί απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια και επιτρέπει στην Τουρκία να καταλάβει τη Λιβύη και να λεηλατήσει τους πετρελαϊκούς της πόρους», ανέφερε.
Ο ελ-Χενάουι δήλωσε ότι όπως και το Ιράν, η παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις των αραβικών χωρών όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ, αποτελούν σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια. «Η Τουρκία παρέχει υλικοτεχνική και στρατιωτική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα στις φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη και νομίζω ότι όλες οι αραβικές χώρες και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να αντισταθούν στις πρακτικές εκφοβισμού της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο», δήλωσε ο ελ-Χενάουι.
Πέτρος Κράνιας
capital