Η αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το εξωτερικό αμέσως μετά τη δευτερολογία του στο συνέδριο της ΝΔ, δεν επέτρεψε την άμεση αποτίμηση των σεισμικών δονήσεων που προκάλεσε η ανταρσία του Αντώνη Σαμαρά.
Οι ευθείες βολές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και του Πρωθυπουργού προσωπικά – όπως και άλλων παραγόντων της ΝΔ- σε συνδυασμό με την επίδειξη ισχύος που έκανε ο Μεσσήνιος πολιτικός -συγκέντρωση στελεχών παράλληλα με το συνέδριο και «αποθέωση» από τους συνέδρους- κλονίζουν την κυβέρνηση και φέρνουν τον Μητσοτάκη σε δύσκολη θέση.
Αποδυναμώνεται και το μέλλον του τίθεται εν αμφιβόλω- σε περίοδο που σκηνοθετεί την επικυριαρχία του με δημοσκοπήσεις και εσωκομματικά γεγονότα.
Ο επικεφαλής της ΝΔ έχει πλέον να αντιμετωπίσει τις -διασταυρούμενες και διαφορετικής ποιότητας, ύφους και στόχων- παρεμβάσεις δυο προκατόχων του στην πρωθυπουργία και τη ΝΔ.
Πλην του Σαμαρά ο Κώστας Καραμανλής άρχισε πλέον να παρεμβαίνει συστηματικά στα δημόσια πράγματα, επισημαίνοντας τους εθνικούς κίνδυνους προς το παρόν. Αλλά εξ αντικειμένου οι παρεμβάσεις του -π.χ. στα ελληνουτουρκικά και το Μεταναστευτικό -βάζουν ψηλά τον πήχη για τον Πρωθυπουργό.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Καραμανλής, ως φυσικός επικεφαλής της Κεντροδεξιάς, δεν θα έλθει σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ -στην επικράτηση της οποίας συνέβαλε.
Αλλά η κοινοποίηση των σκέψεών του πλέον λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης για τον Μητσοτάκη. Οι θέσεις του είναι κριτήριο αξιολόγησης της κυβερνητικής πολιτικής.
Τελικά η περίφημη «σιωπή του Καραμανλή» βόλευε μόνο κάποιους στη ΝΔ. Η δραστηριοποίησή του εκ των πραγμάτων περιθωριοποιεί τον Σαμαρά, αλλά και καταλύει την προσπάθεια να εμφανισθεί ότι ο Μητσοτάκης επικρατεί στο κόμμα και στην παράταξη. Είναι φανερό ότι είναι εξαρτημένος περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τον Καραμανλή.
Ειδικά από τη στιγμή που αμφισβητήθηκε ευθέως θεωρείται πλέον ορατός κίνδυνος, καθώς όπως λένε ο Σαμαράς «έκοψε την αλυσίδα» και μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες εξελίξεις -που θα θέσουν σε κίνδυνο την κυβερνητική πλοηγία.
Η έτοιμη πλατφόρμα
Ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρείται ανεξέλεγκτος καθώς η σοβούσα κρίση στις σχέσεις του με τον Μητσοτάκη εκδηλώθηκε με ένταση από την πλευρά του.
Είναι δηλωτικό της κρισιμότητας των πραγμάτων ότι ο Πρωθυπουργός, αμήχανος, δεν αποτόλμησε να δηλώσει το γάντι,- αναμένοντας την επομένη κίνηση του αντιπάλου του, πλέον.
Από τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το Μοσχάτο -και θα αξιολογηθούν τις επόμενες μέρες- ο Σαμαράς δεν θα ρισκάρει την ανατροπή της κυβέρνησης, παρότι έχει αναδείξει ήδη την πολιτική πλατφόρμα του για αυτό. Προφανώς γιατί δεν θα βρει πρόθυμους βουλευτές να τον ακολουθήσουν σε μια κίνηση αντίστοιχη του 1993.
Ωστόσο δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του και θα επιδιώξει τη διαγραφή του από τον Μητσοτάκη, ώστε να νομιμοποιηθεί η ίδρυση νέου κόμματος, με τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος ανέδειξε στο συνέδριο της ΝΔ.
Σύμφωνα με όσα εκμυστηρεύεται σε φίλους του, αλλά και με όσα είπε στην παρα-συνεδριακή συγκέντρωση στελεχών, στο επόμενο διάστημα θα προκαλεί διαρκώς το Μητσοτακικό, διαφοροποιούμενος ή και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική.
Θα αρχίσει επίσης περιοδείες στην περιφέρεια και ειδικά στις περιοχές που έχουν ευαισθησία σε θέματα του αφορούν τη συμφωνία των Πρεσπών και το Μεταναστευτικό, για να «ανυψώσει το ηθικό των κατοίκων».
Ας τολμήσει να με διαγράψει» φέρεται να είπε σε όσους «γιόρτασαν» μαζί του την ….επέτειο της νίκης του κατά τη Ντόρας Μπακογιάννη το 2011.
Προς το παρόν δεν θα αναμείξει και κοινοβουλευτικούς στην αντιπαράθεση με την ηγεσία της ΝΔ, όπως έκανε ως τώρα με την επιδιωκόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Ωστόσο θεωρείται οργανωμένη συσκότιση των προθέσεων εκ μέρους του ότι ακόμη και οι -λίγοι-βουλευτές που είναι βέβαιο πως θα τον ακολουθήσουν, ακόμη και σε ανατροπή της κυβέρνησης, φροντίζουν να βεβαιώνουν για το αντίθετο το τελευταίο διάστημα.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Σαμαράς ετοιμάζει αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας – και γι’ αυτό είπε στο συνέδριο ότι δεν «διαπραγματεύεται αξιώματα». Έχει διαμηνύσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «μόνο τον Βενιζέλο δέχεται ως πρόταση της ΝΔ» και στο Μέγαρο Μαξίμου υποψιάζονται ότι ετοιμάζει αν όχι άμεση σύγκρουση, τουλάχιστον όσες διαρροές μπορέσει. Πρόταση για τον Βενιζέλο όμως από τον Μητσοτάκη σημαίνει άμεση ρήξη του με τους Καραμανλικούς.
«Ναι» στον Παυλόπουλο, στη Ντόρα και στον… Βελόπουλο
Η πληγή Σαμαρά αναμένεται κακοφορμίσει το επόμενο διάστημα και η εσωκομματική κρίση που προκαλεί υποχρεώνει τον Πρωθυπουργό να επιδιώξει σύσφιξη των σχέσεων του με την ισχυρή καραμανλική πτέρυγα στο κόμμα και στη Βουλή.
Ο ίδιος είδε με ικανοποίηση ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν συντάχθηκε με τον Σαμαρά- και ξέρει τον λόγο- αλλά η απήχηση που είχε στο συνέδριο ο «Μεσσήνιος ιντριγκαδόρος» και η σιωπή συγκεκριμένων υπουργών δείχνει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει.
Αυτό ενδεχομένως θα τον οδηγήσει σε αναθεώρηση της προσχηματικής απόφασης για τον μικρόψυχο αποκλεισμό της Ντόρας Μπακογιάννη από την κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια εξέλιξη που έχει ένα ορατό αποτέλεσμα: ενισχύει τις πιθανότητες για τη δεύτερη θητεία του Προκόπη Παυλοπούλου στη Προεδρία της, αν δεν την προεξοφλεί κιόλας.
Κοντά στο νου κι η γνώση: Ο Μητσοτάκης -με τους «ερασιτέχνες» και τους «άσχετους με τη ΝΔ» που τον περιβάλλουν- δεν μπορεί να αντέξει δυο εσωκομματικά μέτωπα ταυτόχρονα.
Ειδικά στις συνθήκες πίεσης που θα του δημιουργεί στο εξής ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και οι εξελίξεις.
Από αυτή την άποψη οι διορατικοί παρατηρητές αναμένουν προσπάθεια αναθέρμανσης της σχέσης του με τη Φώφη Γεννηματά, μέσω… εξωπολιτικών παραγόντων, αλλά και γέφυρες προς τον…Βελόπουλο.
Πηγή: anoixtoparathyro.gr