Εξωτερική πολιτική: Μαθητευόμενοι μάγοι, κακά μαντάτα

Τα πρώτα δείγματα και έλλειψης συνεργασίας και στρατηγικής στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ελληνική κυβέρνηση είχαν γίνει ορατά από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά πλέον η ασυνεννοησία μεταξύ Μαξίμου και υπουργών πλήττει ανεπανόρθωτα τα εθνικά συμφέροντα και την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό.

Το μεσημέρι της Τρίτης η κυβέρνηση διέρρευσε ότι «παγώνει» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία ως κυβερνητική απόφαση που υλοποιεί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Τουρκίας και τη συμφωνία με Λιβύη. Το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό το ακριβώς αντίθετο, πως «δεν παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία». Μάλιστα από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού δεν αρκέστηκαν απλώς να «αδειάσουν» τον υπουργό Άμυνας αλλά παρατήρησαν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν.

Η πρωτοφανής, για εθνικά θέματα, ασυνεννοησία δεν είναι η πρώτη καθώς δεν έχει ξεχαστεί η διαμάχη Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών το καλοκαίρι, όταν ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις προσφυγικές ροές, είχε προβεί σε διάβημα στον Τούρκο Πρέσβη, ανάγοντας το ζήτημα σε διμερές ενώ το Μαξίμου το θεωρούσε ζήτημα ΕΕ – Τουρκίας και είχε αποκλείσει τον Υπουργό από τις επαφές του Πρωθυπουργού.

Σε μια εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων και έξαρσης των προκλήσεων του Ερντογάν, ειδικά μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι ανεύθυνοι χειρισμοί επιτείνουν την ανησυχία.  Μπορεί ο Πρωθυπουργός να ισχυρίζεται ότι η αλλαγή της κυβέρνησης «αποκατέστησε» την αξιοπιστία της χώρας  αλλά στην πράξη αποδεικνύεται κάθε μέρα ότι η ίδια η κυβέρνηση με τις αστοχίες, την ασυνεννοησία και την έλλειψη σχεδιασμού, έχει υπονομεύσει την αξιοπιστία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι το ΝΑΤΟ προσγειώνει απότομα την ελληνική πλευρά λέγοντας πως δεν παίρνει θέση για τα ελληνοτουρκικά, η ότι Ε.Ε. τηρεί στάση εκκωφαντικής σιωπής παρόλο που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους. Μάλιστα, σε μια συγκυρία έντονης ευρω-αμερικανικής διένεξης, τα υπόλοιπα ζητήματα, μοιραία, υποβαθμίζονται.

Eνδεικτική της αμηχανίας και η διαρροή της κυβέρνησης για διάλογο του Πρωθυπουργού με συνεργάτες του πως θα θέσει όλα τα θέματα στον Τούρκο Πρόεδρο στη συνάντησή τους στο Λονδίνο, όταν μάλιστα αυτή έχει προκληθεί από την αντίπαλη πλευρά. Ένδειξη ότι, ελλείψει σχεδίου, η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο – ήδη – αποτυχημένο σχέδιο κατευνασμού του Ερντογάν.

Η πρωτοφανής ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται κρίσιμα εθνικά ζητήματα προκαλεί ανησυχία. Όταν η κυβέρνηση Τσίπρα προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συγκεντρώνει τις δυνάμεις και το διπλωματικό της κεφάλαιο στα ελληνοτουρκικά, η ΝΔ κυνηγούσε ανεμόμυλους στη Βόρεια Μακεδονία. Από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία και πρέπει να υποστηρίξει τα ελληνικά συμφέροντα, αποδείχτηκε ότι ο Ερντογάν έχει ξεφύγει από κάθε όριο και η χώρα έχει εναποθέσει την τύχη της σε μαθητευόμενους μάγους μιας fake «αριστείας»…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.