Τι απαντά ο Γιώργος Παπανδρέου στα σενάρια ότι προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως επιχειρούν να ξαναγράψουν την πρόσφατη πολιτική ιστορία εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, εξαπολύει ο Γιώργος Παπανδρέου και σχολιάζει την ένταξη πρώην συνεργατών του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ιστορία, ό,τι και να πει ο καθένας, δεν ξαναγράφεται όπως βολεύει τον καθένα.

»Και η ιστορία έχει γράψει ότι οι Έλληνες και η χώρα βίωσαν τις επιπτώσεις μιας σκευωρίας με εξιλαστήριο θύμα τον Ανδρέα – και μαζί συκοφαντούμενη μια ολόκληρη παράταξη που έχει να επιδείξει μεγάλο έργο και τεράστια προσφορά στην πατρίδα και τη δημοκρατία.

»Διώκτες, η ΝΔ και ο τότε Συνασπισμός. Και τότε, όπως και στην πρόσφατη κρίση, πάλι μαζί, από κοινού, να υβρίζουν, να συκοφαντούν και να χλευάζουν, με έναν και μοναδικό σκοπό.

»Να νικήσουν έναν πολιτικό αντίπαλο, με αυτόν τον τρόπο, αφού με άλλον, θεμιτό, δηλαδή, πολιτικό τρόπο, δεν μπορούσαν» αναφέρει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, ασκώντας δριμεία κριτική, παραλληλίζει τη στάση της ΝΔ και της Αριστεράς απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου το ’89 με τη σημερινή επίθεση εναντίον της προοδευτικής παράταξης με αφορμή την κρίση.

«Με θλίβει ακόμη περισσότερο να βλέπω μια αριστερή δύναμη, να συμπαρατάσσεται στους δρόμους με τη δεξιά ή και να κυβερνά ακόμη και μαζί με την άκρα δεξιά, όχι μόνο για να τιμωρήσει την παράταξή μας, αλλά και για να μην αλλάξει τίποτα σε αυτή τη χώρα.

»Για να παραμείνουν σε ισχύ όλοι οι συντηρητικοί και πελατειακοί μηχανισμοί.

»Σας θυμίζω την ευκολία με την οποία συμπαρατάχθηκαν στις πλατείες με τη δεξιά και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, την ευκολία με την οποία αποφάσισαν να κυβερνήσουν με τους ΑΝΕΛ, αλλά και την ευκολία να μην ψηφίσουν τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009-11» επισημαίνει.

Παράλληλα, υπερασπίζεται τόσο τη διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραδεχόμενος ότι έγιναν λάθη που δεν θολώνουν σε καμία περίπτωση τη μεγάλη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και τις δικές του προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η κρίση που προκάλεσε η ΝΔ και αξιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το σενάριο τότε, το ’89 πέτυχε, αλλά ευτυχώς, δι’ ολίγον.

»Μέχρι που αποκαλύφθηκε η σκευωρία. Εν μέρει, πέτυχε και επί των ημερών μου.

»Αλλά αυτό, δεν είναι πολιτική. Αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές είναι ένας από τους λόγους που παραμένουμε ως χώρα, ως λαός, καθηλωμένοι στη συντήρηση και τον πελατειασμό, όμηροι συμφερόντων και κατεστημένων.

»Κι αν αυτό για μια δεξιά πολιτική δύναμη μπορεί να είναι εξηγήσιμο, πώς μπορεί να γίνει αποδεκτό για οποιαδήποτε δημοκρατική, αριστερή, προοδευτική πολιτική δύναμη;

»Εν κατακλείδι, θα ξαναπώ ό,τι λέω συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια: Αν δεν αλλάξουμε, δε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Με σκληρή κριτική ο Γιώργος Παπανδρέου, διαχωρίζει τη θέση του από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για την ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης με τη συνεργασία πρώην στελεχών και συνεργατών του.

«Μια συνεργασία μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων, για να είναι πραγματικά προοδευτική και να υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι των πολιτικών ηγεσιών, οφείλει να υπακούει σε αρχές, αξίες, ιδανικά.

»Όχι σε συναλλαγές και μεταγραφές στελεχών.

»Πρέπει να υπακούει δηλαδή σε κανόνες και να καταλήγει σε προγραμματικές συμφωνίες με αρχή, μέση και τέλος.

»Δηλαδή, σε στρατηγικούς στόχους και σε χρονοδιαγράμματα υλοποίησης.

»Και προφανώς, με τη συνεχή και ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη.

»Μια προοδευτική πολιτεία, δεν μπορεί παρά να είναι κτήμα των πολιτών της.

»Η δημοκρατική αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών, όπως και των κομμάτων, δεν μπορεί να εκφράζεται α λα καρτ, ούτε όποτε ο ηγέτης-θεούλης-μεσσίας νομίζει ότι τον βολεύει ή τον συμφέρει» επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.