Άγρια κόντρα στη Βουλή για τη ΔΕΗ – Η “έκρηξη” Χατζηδάκη

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και ειδικότερα στο άρθρο 3 που αφορά στις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου.

Η Έφη Αχτσιόγλου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι καταστρατηγεί τις προβλέψεις του Συντάγματος για την αναλογικότητα δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και το δικαίωμα στη συλλογική αυτονομία, παρεμβαίνοντας στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση της επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επαναφορά των σκοτεινών περιοχών του Μνημονίου, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος εξαπέλυσε βολές περί σχεδίου ξεπουλήματος της ΔΕΗ «μπιρ παρά» και κατηγόρησε την κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να καταργήσει το ΑΣΕΠ και να χτίσει ξανά το κομματικό κράτος.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε σε δεινή θέση τη ΔΕΗ. «Άλλη δουλειά δεν είχαμε να πάρουμε μέτρα μέσα στο καλοκαίρι για τη σωτηρία της», είπε σκωπτικά, παρουσιάζοντας έγγραφο του κανονισμού εργασίας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ίδιες συνθήκες εργασίας με αυτές που νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση. «Ντροπή, ντροπή, ντροπή… Αυτά που καταγγέλλετε για τη ΔΕΗ το κάνατε πράξη εσείς» είπε.

«Σκεφτείτε όλοι ότι εκτός από το κόμμα υπάρχει και η πατρίδα, η εθνική οικονομία και το μέλλον του τόπου», ανέφερε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης

Χαρίτσης: Το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος

“Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ενέργεια και τη ΔΕΗ έρχεται μετά από πολύμηνες προσπάθειες απαξίωσης και συκοφάντησης της επιχείρησης.

Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να ακολουθήσει πολιτικές που εξασφαλίζουν χαμηλό κόστος ενέργειας και πρόσβαση σε όλους, πολίτες και επιχειρήσεις. Επιβεβαιώνει την επιθυμία της να εξυπηρετήσει ολιγοπωλιακά ιδιωτικά συμφέροντα με αδιαφανείς διαδικασίες και εν τέλει να εκποιήσει βασικές δημόσιες ενεργειακές υποδομές, κρίσιμες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας” αναφέρε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είπε, ότι “η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στα δίκτυα φυσικού αερίου, εκχωρώντας πλέον σε ιδιώτες ολόκληρο το ποσοστό του δημοσίου (65%) τόσο στις Υποδομές όσο και στην Εμπορία”.

“Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει σχέδιο για τους εργαζόμενους, για την ασφάλεια εφοδιασμού, για το κόστος ενέργειας, για τη διασφάλιση της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα.

Στο όνομα του εκσυγχρονισμού, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, παρακάμπτει το ΑΣΕΠ, επεκτείνει τις εργολαβικές σχέσεις που εξυπηρετούν ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα με δυσανάλογο κόστος για τους καταναλωτές.

Το νομοσχέδιο είναι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και των ενεργειακών δικτύων και καταστρατηγεί το δικαίωμα των πολιτών σε οικονομικά προσιτή και καθαρή ενέργεια. Τον λογαριασμό, αν δεν αντιδράσουμε, θα τον πληρώσουμε όλοι και όλες μας”, τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.