«Άριστοι» διοικητές στα Νοσοκομεία: Στρατιωτικοί και «γαλάζια παιδιά»

Η κυβέρνηση «αριστείας» της Νέας Δημοκρατίας σε ελάχιστους μήνες από την ανάληψη της εξουσίας φρόντισε να διορίσει πολύ γρήγορα τους νέους διοικητές των Νοσοκομείων, με τη μόνη μέθοδο που παραδοσιακά γνωρίζει, δηλαδή της απόλυτης κομματικής προσήλωσης, τοποθετώντας πρόσωπα με πλήρη άγνοια για τα θέματα της υγείας!

Μπορεί κατά καιρούς τα πολύ «φιλελεύθερα» στελέχη της ΝΔ όπως ο Πρωθυπουργός, από κολέγια και ακριβά ξένα πανεπιστήμια να μιλούν αυτάρεσκα για managers στο δημόσιο τομέα, σύγχρονες μεθόδους διοίκησης  και άλλα «τσιτάτα» βγαλμένα από κάποιο φόρουμ τεχνοκρατών, αλλά όταν έρχεται η ώρα της επιλογής Διοικητών, ανατρέχουν στα εγχειρίδια της… ΕΡΕ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, αποσιώπησε κάθε βιογραφικό στοιχείο των νέων Διοικητών, ακόμη και το επάγγελμά τους.

Και πολύ λογικά καθώς στις θέσεις των διοικητών τοποθετήθηκαν μια σειρά από απόστρατοι στρατιωτικοί, κάτι που το 2019 μοιάζει με επιθεωρησιακό νούμερο . Επίσης φιλόλογοι, μαθηματικοί, και νηπιαγωγοί αναλαμβάνουν πόστα με την κυβέρνηση να έχει διορίσει περισσότερους εκπαιδευτικούς στα Νοσοκομεία απ’ ότι στην εκπαίδευση. Και φυσικά Πρόεδροι Νομαρχιακών της ΝΔ, αρκετοί διευθυντές πολιτικών γραφείων βουλευτών, σύζυγοι μεγαλοδημοσιογράφων και άλλοι τοπικοί κομματάρχες. Τα προσόντα, η συνάφεια με την υγεία και η επιστημονική κατάρτιση είναι μάλλον αδιάφορη και ασήμαντη μπροστά στα «δικά μας παιδιά».

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η ΝΔ δεν ξέφυγε ποτέ από αυτή την αρρώστια του κομματισμού στις επιλογές της μέχρι σήμερα. Μόνο στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είχε ξεκινήσει, έστω σε επίπεδο προθέσεων, μια διαδικασία επιλογής στελεχών με προσόντα και κριτήρια.. Αλλά αν κάποιος αναζητήσει το μόνο σύγχρονο μεταρρυθμιστικό στίγμα αυτό βρίσκεται στην κυβέρνηση των «Μαδούρων», που πράγματι στελέχωσε τα Νοσοκομεία της χώρας, στις περισσότερες περιπτώσεις, με επαγγελματίες που είχαν εντυπωσιακά υψηλά προσόντα και εξειδίκευση στη διοίκηση μονάδων υγείας ενώ διατήρησε και τους ελάχιστους που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια, από πριν.

Η ΝΔ φροντίζει να επιστρέψει τη χώρα στην «κανονικότητα» των «γαλάζιων παιδιών», των «ημετέρων» και των κομματαρχών που εφορμούν στο κράτος. Οι φαιδρές επιλογές βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια με το παλαιοκομματικό κράτος της Δεξιάς που αναβιώνει όπως με την de facto κατάργηση του ΑΣΕΠ, τις προσλήψεις ειδικών φρουρών, το στρατό μετακλητών χωρίς πανεπιστημιακό πτυχία, τα bonus σε golden boys κλπ. Δείχνουν όμως και το ανύπαρκτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την υγεία αφού τη μετατρέπει σε πεδίο κομματικής εκτόνωσης οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην απαξίωση. Ενδεχομένως και να την επιδιώκει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.