Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – ΒΙΝΤΕΟ

Το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στη Νέα Δημοκρατία, ότι προτείνει το αδιανόητο για τον ΠτΔ, “όχι κομματάρχης, ο κηπουρός του κόμματος”, είπε χαρακτηριστικά, και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι “καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί”, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για “ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος το 2014”.

Αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ότι “αυτό που προτείνει η ΝΔ είναι το αδιανόητο. Τι προτείνετε, μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου, στην 1η και τη 2η 200 βουλευτές, στην 3η 180, στην 4η 151 -κομματάρχης Πρόεδρος- και στην τελευταία ψηφοφορία σχετική πλειοψηφία -διοικητής ΔΕΚΟ ο Πρόεδρος. Όχι κομματάρχης, ο κηπουρός του κόμματος”.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, λέγοντας: “Μα είναι δυνατόν; Ειλικρινά θα ψηφίσετε σήμερα μια τέτοια διάταξη; Ψηφίζοντάς την, όχι μόνο δεν σέβεστε τον θεσμό, την διαδικασία, αλλά δεν σέβεστε το παρελθόν σας, την ιστορία της παράταξής σας. Πότε είχε η ΝΔ εκφράσει μία τέτοια άποψη για μειοψηφικό Πρόεδρο; Τόσες αναθεωρήσεις έχουν γίνει. Θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα το 1975 ότι έχει θέση στο Πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας; Θα δεχόταν ποτέ ο Καραμανλής και ο Τσάτσος να γίνουν Πρόεδροι, που έγιναν, εάν ήξεραν ότι για να εκλεγούν στη θέση αυτή, αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ;”.

“Αλήθεια κ. Μητσοτάκη και λοιποί συνάδελφοι της ΝΔ, που είχατε υπογράψει την πρόταση αναθεώρησης του ‘14, τόση αξία δίνεται στην υπογραφή σας; Αυτά που υπογράφατε τότε έρχεστε σήμερα και επιχειρηματολογείτε για τα ακριβώς αντίθετα; ”, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως “αισθάνομαι ότι εδώ διαπράττετε ένα μεγάλο φάουλ” και πως αν περάσει το άρθρο, “θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της δικής σας παράταξης. Επιλέξτε λοιπόν με την ψήφο σας σήμερα”.

Μητσοτάκης: Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν σαφής και καθαρή

Απαντώντας στην κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία κρίσιμη διάταξη που υπέστη σοβαρή μετάλλαξη στη διάρκεια της μεταπολίτευσης. “Στην ουσία, ειδικά μετά την αναθεώρηση του 2001, λειτούργησε ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για πρόκληση εκλογών, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως υποστήριξε, η πρόταση της ΝΔ “ήταν σαφής και καθαρή. Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη η οποία αρχικά και επαναλαμβανόμενα αναζητεί μεγάλες συνθέσεις και εν τέλει καταλήγει σε απλή πλειοψηφία, αφαιρώντας τη μεσολάβηση των εκλογών”.

Και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα: “Μας μέμφεστε ότι προχωρήσαμε στη διάταξη αυτή, αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάμε για σχοινί. Διότι από την πρότασή μας το 2014 μεσολάβησε μια δραματική εμπειρία, κ. Τσίπρα, που προσέφερε διδάγματα και ναι, αναθεώρησε οπτικές. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014. Όταν αρνηθήκατε προκλητικά τότε την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου προτεινόταν για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και εσάς αν προτείναμε, πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Τόσο πολύ θέλατε να αξιοποιήσετε το Σύνταγμα ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο: “Αναρωτηθήκατε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μπορούσε ο ίδιος να υιοθετήσει μία τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα, γιατί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχτηκε Πρόεδρος με 153 βουλευτές το 1990. Και δεν γνωρίζετε ότι αυτή ήταν η διάταξη που υπήρχε στο αρχικό Σύνταγμα, που γράφτηκε από τον Καραμανλή και τον Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος; Και στα συνταγματικά αδιάβαστος;”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.