“Είμαστε έτοιμοι” ήταν το..”σλόγκαν” του ενδεκάτου συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου στο χώρο “Athens Metropolitan Expo” που βρίσκεται στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η φράση “Είμαστε έτοιμοι”, αναφέρεται στις επόμενες εθνικές εκλογές και τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης από τη Ν.Δ.
Κατά τα λοιπά, η προσπάθεια, κυρίως επικοινωνιακά, να παρουσιαστεί ως δεδομένη η εξέλιξη ή μετάλλαξη του κόμματος σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, κεντροδεξιό ή “λαϊκό”, αν προτιμάτε, κόμμα, ήταν εμφανέστατη, όχι μόνο μέσω της συνθηματολογίας, αλλά και με την υιοθέτηση πρακτικών όπως η συμπλήρωση ερωτηματολογίου-ηλεκτρονικά- για να “ακουστεί η φωνή των πολιτών”.
Παρ’ όλη την “εκσυγχρονιστική” διάθεση, δεν θα μπορούσε να μην προβληθεί και η ιστορική πορεία του κομματικού σχηματισμού, με ιδιαίτερη, φυσικά, έμφαση στην εικόνα και την προσωπικότητα του ιδρυτή, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Άλλωστε, είναι δεδομένο πως, οι παραδοσιακοί κομματικοί σχηματισμοί που χαρακτήρισαν τη μεταπολιτευτική περίοδο, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής με στόχο το μέλλον.
“Κίνημα αλλαγής” ο ένας πόλος, “Έτοιμοι ν’ αλλάξουμε την Ελλάδα” ο άλλος…Και μεταξύ τους, ο κυβερνών Σύριζα που ισχυρίζεται πως “αλλάζει” ήδη την Ελλάδα, προς το καλύτερο…
«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την πατρίδα μας ξανά δυνατή και υπερήφανη. Να φέρουμε ελπίδα, αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στη χώρα και τους Έλληνες», τόνισε στην αρχή του 11ου συνεδρίου της ΝΔ ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι “πρέπει να διώξουμε τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση”. Ευχαρίστησε προσωπικά τους πρώην προέδρους της ΝΔ για την προσφορά τους στη χώρα και το κόμμα, ενώ έκανε άνοιγμα σε Γεννηματά – Θεοδωράκη.
Οπωσδήποτε, ο κ. Μητσοτάκης, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, προσπάθησε να εμφανιστεί αρκούντως “προοδευτικός”, υπό την έννοια του κοινωνικού και οικονομικού φιλελευθερισμού, κάνοντας, παράλληλα, ένα εύστοχο “άνοιγμα” προς τις νεότερες γενεές, αυτές που, όπως είπε “έχουν δει μόνο την κρίση και όχι τα θετικά της μεταπολίτευσης”. Δεσμεύτηκε δε πως τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ θα έχουν, τουλάχιστον, έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς μεταξύ των υποψηφίων.
Το ουσιαστικότερο, ωστόσο, που επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν πως η Ελλάδα του 2028 θα είναι εντελώς διαφορετική από του 2018- ήθελε να πει “πρέπει”, αλλά εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος, μάλλον..-, εξωστρεφής και έτοιμη να εκμεταλλευτεί τις “κοσμογονικές” αλλαγές που συμβαίνουν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Μάλιστα, χαρακτήρισε “τεράστιο σφάλμα” το γεγονός πως ο δημόσιος διάλογος στην ημεδαπή δεν ασχολείται με θέματα όπως η “Επανάσταση της καθαρής ενέργειας” και η άνοδος οικονομιών όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας.
Να σημειώσουμε, πως η λέξη “Επενδύσεις” και η λέξη “Έτοιμοι” είχαν την τιμητική τους στην τελική ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Εντύπωση, επιπρόσθετα, προκάλεσε η ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Κύπρου ως πρότυπο-σχετικά με το πως εκείνη ξεπέρασε την οικονομική κρίση-, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με την Ελληνική, εκτός από την κοινή γλώσσα και το πολιτισμικό υπόβαθρο.
Με την “καταδίκη” της κρατικιστικής νοοτροπίας και της υπερφορολόγησης ως βασικούς πυλώνες της επόμενης ημέρας και ταυτόχρονα την “επαναφορά της ελπίδας” για τους Έλληνες ως βασικό, επικοινωνιακό στόχο, το συνέδριο της Ν.Δ. θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκούντως “φιλελεύθερο” και “εποικοδομητικού” χαρακτήρα.
Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος της ίδιας της Ν.Δ. δεν θα λέγαμε πως είναι και πολύ…δεκτικό, απέναντι στην ιδεολογική προσέγγιση αλλά και τις προθέσεις του Προέδρου της.