BREXIT: ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ Μέι με όλα τα σενάρια ανοιχτά

Στο https://www.efsyn.gr διαβάσαμε:

may-parliament-brexit.jpg Η Τερέζα Μέι στο Κοινοβούλιο Δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή της Συμφωνίας για το Brexit | Parliament TV/PA via AP 05.12.2018, 14:02 | Ετικέτες:  Brexit, Τερέζα Μέι, Κοινοβούλιο, Συντηρητικοί, Ευρωπαϊκή Ένωση Συντάκτης:  efsyn.gr

Σε σκληρή μάχη ανάμεσα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τους βουλευτές εξελίσσεται η συζήτηση στο Κοινοβούλιο της συμφωνίας για το Brexit, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Μαρκ Χάρπερ πιστεύει ότι η συμφωνία θα καταψηφιστεί, πράγμα που σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ (Συντηρητικό Κόμμα), θα φέρει «σκληρό» Brexit.

Η Τερέζα Μέι δίνει δύσκολο αγώνα να πείσει ότι η συμφωνία της είναι μονόδρομος, καθώς ήδη την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στο Κοινοβούλιο, πέρασε ψήφισμα που καταδικάζει την κυβέρνηση για «περιφρόνηση του σώματος», από την άρνησή της να δώσει στη δημοσιότητα τη νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Αποτέλεσμα αυτής της ίσως όχι και τόσο συμβολικής ήττας για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό είναι ότι θα παραδώσει στη Βουλή τη νομική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Τζέφρι Κοξ.

Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο το νομοθετικό σώμα θα πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο στις εξελίξεις, αν τελικά δεν περάσει η συμφωνία για το Brexit στις 11 Δεκεμβρίου.

Το ψήφισμα, που υπέβαλαν Συντηρητικοί βουλευτές, προβλέπει ότι τότε η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα 21 ημερών για να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προχωρήσει για να συνεχίσει τη διαδικασία του Brexit.

Τα παρόντα δεδομένα, και με τις πιέσεις που δέχεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόσο από μέλη του ίδιου το κόμματός της, όσο και από τους Εργατικούς, αλλά και τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας και την κυβέρνηση της Σκοτίας, δείχνουν ότι τίποτα δεν είναι λυμένο και όλες οι εξελίξεις είναι ανοιχτές. Η λιγότερο πιθανή εξέλιξη φαίνεται να είναι η έγκριση της συμφωνίας.

Αν τελικά καταψηφιστεί, τότε μπορεί να παραιτηθεί η Τερέζα Μέι, να προκηρυχθούν εκλογές, να αναγκαστεί η πρωθυπουργός να κάνει νέο δημοψήφισμα, να προχωρήσει σε «σκληρό» Brexit, ή τελικά να μην υπάρχει καθόλου Brexit.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα.

«Θα καταψηφιστεί»

Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Βρετανίας, Μαρκ Χάρπερ, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για το Brexit ενώ προέβλεψε ότι το κοινοβούλιο θα την απορρίψει με τουλάχιστον 80 ψήφους και κάλεσε την Τερέζα Μέι να την επαναδιαπραγματευτεί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph, ο Χάρπερ δήλωσε ότι «το Brexit θα πρέπει να είναι μια ευκαιρία για τη χώρα μας για να ανοίξει τα φτερά της, όχι για να της κοπούν».

Όπως τόνισε, «οι προτάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι αποδεκτές γιατί απειλούν την ακεραιότητα της χώρας μας, μας κρατούν παγιδευμένους επ’ αόριστον σε μια τελωνειακή ένωση και μας αφήνουν σε μια αδύναμη διαπραγματευτική θέση για τη μελλοντική μας σχέση».

«Καταψήφιση, σημαίνει μη-συμφωνία»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βουλής των κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, δήλωσε στο BBC ότι αν οι βουλευτές στις 11 Δεκεμβρίου καταψηφίσουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, τότε μόνος δρόμος είναι το «σκληρό» Brexit, δηλαδή έξοδος χωρίς συμφωνία.

«Εκτός κι αν η κυβέρνηση κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό, αλλάξει πλεύση», είπε.

Μάλιστα, όταν την ρώτησαν αν οι βουλευτές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία, η Λίντσομ απάντησε: «Δεν βλέπω τρόπο να το κάνουν αυτό. Νομίζω ότι το θέμα είναι πως η προκαθορισμένη επιλογή είναι η μη συμφωνία».

Λαγκάρντ: Οι Βρετανοί μετανιώνουν

Δήλωση για το θέμα έκανε και επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που ανέφερε ότι όλο και περισσότεροι Βρετανοί μετανιώνουν για το Brexit.

«Φαίνεται ότι κι άλλοι Βρετανοί θα προτιμούσαν μάλλον να παραμείνουν παρά να βγουν» από την Ε.Ε., είπε.

«Πιστεύω ότι το μετανιώνουν σε αρκετές γωνιές της Ευρώπης. Πιστεύω ότι το μετανιώνουν περισσότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι πριν από έξι μήνες», πρόσθεσε.

«Συνειδητοποιούν πλέον ότι θα υπάρξουν επιπλέον απώλειες λόγω του Brexit και ότι αυτό δεν περιγράφηκε και δεν υπολογίστηκε από αυτούς που έκαναν την εκστρατεία» υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., είπε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία δήλωσε αισιόδοξη διότι «νομίμως» η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να απαρνηθεί την έξοδό της από την Ε.Ε. χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των άλλων χωρών μελών, επικαλούμενη τη γνωμοδότηση του γενικού εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.