Ντόρα Μπακογιάννη: Η μόνη θέση που διεκδικώ πάντα είναι η θέση του αιρετού

Του Βασίλη Σκουρή
Νέα δεδομένα προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό, κυρίως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην τοποθετηθεί κανένας συγγενής του σε κυβέρνηση που θα σχηματίσει ή σε πολιτειακό αξίωμα.
«Έχω πάρει την απόφαση ότι στην επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ κανένα μέλος της οικογένειάς μου δεν θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο, ούτε σε άλλο πολιτειακό αξίωμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής και τον Αλέξη Παπαχελά.
«Ξέρω ότι αυτό είναι σκληρό και ίσως άδικο, ειδικά για την Ντόρα που έχει προσφέρει πολλά στην παράταξη και κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητές της. Είναι όμως επιβεβλημένο σε αυτή τη συγκυρία, στο πλαίσιο της αποστολής που έχω αναλάβει».
Με τη δήλωσή του αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείει απλώς την Ντόρα Μπακογιάννη από υπουργικές θέσεις, αλλά και από τη θέση του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Προέδρου της Βουλής.
Η πρώην υπουργός υπήρξε βεβαίως ενήμερη για την σχετική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όχι όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι θα ανακοινώνονταν και πριν το Συνέδριο του κόμματος.
Η σχετική ανακοίνωση, άλλωστε, τροφοδοτεί έντονες παρασκηνιακές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, που ενδέχεται να επηρεάσουν και το Συνέδριο που θα διεξαχθεί 15-17 Δεκεμβρίου, με τον πρόεδρο του κόμματος, ωστόσο να είναι αποφασισμένος και να μην υπάρξει εσωστρέφεια και τα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, με αφορμή τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, επανέλαβε με νόημα σε συνεργάτες της, κάτι που και παλαιότερα είχε υποστηρίξει σε διάφορες συνεντεύξεις της: «Ποτέ δεν με ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ούτε είχα προσωπική στρατηγική. Με ενδιαφέρει να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η μόνη θέση που διεκδικώ πάντα είναι η θέση του αιρετού».
Με την τελευταία της φράση, δηλαδή, ουσιαστικά, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την πολιτική και θα είναι εκ νέου υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές, με σταυρό προτίμησης.
Βεβαίως, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνει πρωθυπουργός, θα μπορεί να προτείνει την Ντόρα Μπακογιάννη και για κάποιες σημαντικές θέσεις στο εξωτερικό, με κορυφαία ίσως – και υπό τις παρούσες συνθήκες – η θέση του ευρωπαίου Επιτρόπου.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, άλλωστε, δεν κρύβει ότι επιδιώκει την επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή μετά τη λήξη της θητείας του, είτε – για κάποιους – ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είτε – για περισσότερους – ως ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πηγές, της Πειραιώς, ωστόσο, που γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν ότι «καμία συμφωνία δεν έχει υπάρξει» με τον πρώην υπουργό, όπως δεν υπάρχει «ούτε ένδειξη», για κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, ο αποκλεισμός της Ντόρας Μπακογιάννη από κυβερνητικές ή πολιτειακές θέσεις – σύμφωνα με τους γνωρίζοντες – αυξάνει τις πιθανότητες (ή μάλλον καθιστά βεβαιότητα) ότι εάν θελήσει ο Κώστας Μπακογιάννης να είναι στις προσεχείς εκλογές για την Αυτοδιοίκηση υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων θα στηριχθεί χωρίς αντιρρήσεις από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να βάλει στο στόχαστρο για την οικογενειοκρατία τον πρωθυπουργό.
«Να δούμε τώρα τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τον εξάδελφό του Γιώργο, ο Νίκος Παππάς με τον πατέρα του Στέλιο και τι θα κάνουν και τόσοι άλλοι ακόμα». αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ στον real.gr.
Η αντεπίθεση της κυβέρνησης
Σκληρή ήταν πάντως η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου στα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο χαρακτηρισμός του ως «σκληρό και άνανδρο» για τον τρόπο που ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύει επιθέσεις εναντίον της συζύγου του.
Σε κυβερνητική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:
«Ο κος Μητσοτάκης μας ενημέρωσε σήμερα (σ.σ. χθες) για την απόφασή του να ξεφορτωθεί αυτά που ο ίδιος αισθάνεται ως οικογενειακά του βαρίδια. Δικαίωμά του.
Την ίδια στιγμή όμως, επιμένει να κάνει πως δε καταλαβαίνει ότι η κριτική που ασκείται στη σύζυγό του δεν έχει να κάνει, ούτε με το ότι είναι γυναίκα, ούτε “άριστη” επιχειρηματίας, αλλά με το γεγονός ότι η σύζυγος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο πρόσωπο και η οικονομική της δραστηριότατα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότατα.
Δεν μπορεί λοιπόν, ο κος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά της οικογενειοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι πιθανές σκιές που αφορούν ακριβώς την οικονομική δραστηριότητα της οικογένειάς του δεν έχουν πολιτική ή νομική σημασία.
Διότι οικογενειοκρατία δεν είναι τελικά η συμμετοχή συγγενών στην ίδια κυβέρνηση, εφόσον έχουν αυτόνομη πολιτική πορεία και παρουσία, αλλά η εκμετάλλευση της οικογενειακής πολιτικής επιρροής για να εξασφαλιστούν κάθε είδους ασυλίες.
Υγ1: Ακόμη αναμένουμε, πότε ο κος Μητσοτάκης θα δεήσει να καταθέσει το πόθεν έσχες του για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός για τις οικονομικές δραστηριότητες της αγίας οικογένειας.
Υγ2: Η κατηγορία περί ανανδρίας, που είναι προφανώς βαθύτατα σεξιστική, καλύτερα να παραμείνει ασχολίαστη…»

Πηγή: real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.