Αλέξης Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης διέπραξε κακούργημα με την μη κατάθεση πλήρους Πόθεν Έσχες!

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ!
Θέση παίρνει ο πρωθυπουργός σχετικά με τις αποκαλύψεις του Documento για το ελλιπές πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να μην συμπεριλάβει την περιουσία της συζύγου του. «Ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει Πόθεν Έσχες, συμπεριλαμβάνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του» ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως η ιδιότητα του αρχηγού πολιτικού κόμματος επιτάσσει την κατάθεση πλήρους πόθεν έσχες εντός 90 ημερών.
«Η κυβέρνηση επ’ ουδενί λόγω δεν επιδιώκει να υπεισέλθει σε μια συζήτηση για την προσωπική ζωή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του. Ο σεβασμός απέναντι στον ιδιωτικό βίο, τις αποφάσεις και τις επιλογές καθενός είναι αυτονόητος και απόλυτος όχι μόνο για τον κ. Μητσοτάκη αλλά για οποιονδήποτε πολίτη» σημειώνεται αρχικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.
«Το θέμα, όμως, που έχει προκύψει σχετικά με τη μη συμπερίληψη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες που ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να καταθέτει, δεν είναι ένα θέμα που αφορά την προσωπική ζωή του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, αλλά τη δημόσια σφαίρα, τόσο νομικά όσο και ηθικά» προστίθεται, σχετικά με τις αποκαλύψεις που ήρθαν στη δημοσιότητα από το Documento της Κυριακής και ειδικότερα για τ ακίνητο αξίας πολλών εκατομμυρίων στο κέντρο του Παρισιού.
Εν συνεχεία, το γραφείο Τύπου επισημαίνει τις νομικές προβλέψεις, τονίζοντας πως ο κ. Μητσοτάκης λόγω της πολιτικής του ιδιότητας θα έπρεπε να έχει καταθέσει πλήρες πόθεν έσχες -δηλαδή μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του- εντός 90 ημερών από την ανάδειξή του ως πρόεδρος κόμματος. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
1. Από το 2004 (που ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη βουλευτής) μέχρι το 2015, όταν και εκδόθηκε η ΚΥΑ που αναφέρει στην δήλωση της η κυρία Γκραμπόφσκι, και σύμφωνα με την οποία οι σε βεβαιωμένη διάσταση σύζυγοι δεν υποχρεούνται να συνυποβάλλουν δήλωση Πόθεν Έσχες, ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να συμπεριλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του στην ετήσια δήλωση του -όπως προβλέπει σαφώς ο νόμος καθώς απαλλάσσει τον υπόχρεο μόνο όταν υπάρχει οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο.
2. Ανεξαρτήτως των ετών κατά τα οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γκραμπόφσκι τελούσαν σε διάσταση, και ανεξαρτήτως κάθε συναφούς νομικής ερμηνείας, το βέβαιον είναι ότι τουλάχιστον το έτος 2016 και σε αποκλειστική προθεσμία 90 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων του, ως Αρχηγού Πολιτικού Κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης είχε αυτοτελή νομική υποχρέωση να καταθέσει Πόθεν Έσχες στο οποίο όφειλε να συμπεριλάβει τα περιουσιακά στοιχεία και της συζύγου του.
«Το νομικό σκέλος, όμως, είναι το λιγότερο σημαντικό. Αυτό που έχει την βαρύνουσα εν προκειμένω σημασία είναι το ηθικό σκέλος» υπογραμμίζεται, με την ανακοίνωση να στηλιτεύει τις προσπάθειες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να γίνει πρωθυπουργός, κρατώντας στο σκοτάδι ζητήματα που αφορούν την κοινή γνώμη και το δημόσιο συμφέρον.
«Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να γίνει Πρωθυπουργός. Και εξ’ αυτού του λόγου και μόνο θα όφειλε, από μόνος του, και από τη στιγμή που προέκυψε θέμα με την αγορά ακινήτου αξίας εκατομμυρίων ευρώ, να προχωρήσει στην συνυποβολή Πόθεν Έσχες με την σύζυγό του ή, τουλάχιστον, να καταθέσει το σύνολο των κρίσιμων φορολογικών δηλώσεων στις οποίες καταγράφονται οι σχετικές περιουσιακές μεταβολές της συζύγου του.
» Η περιουσία του κυρίου Μητσοτάκη και της οικογένειας του δεν αποτελεί εξάλλου ούτε κατά την έννοια του νόμου προσωπικό δεδομένο καθώς ο ίδιος είναι δημόσιος υπόχρεος» τονίζεται.
Με την ανακοίνωση να καταλήγει: «Αναμένουμε επομένως από τον ίδιο, πέρα και έξω από τις νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, να προχωρήσει στην δημοσιοποίηση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων τόσο των δικών του όσο και της συζύγου του.
» Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή με δεδομένο ότι το αξίωμα που κατέχει αλλά και εκείνο που διεκδικεί συνεπάγεται μια τεράστια ηθική και πολιτική ευθύνη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.