Στο https://www.euro2day.gr διαβάσαμε:
Με το κλίμα πόλωσης να ενισχύει τους δύο μεγαλύτερους μονομάχους, το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι αναζητούν το δικό τους χώρο στο δρόμο προς τις κάλπες. Ωστόσο τα δύο κόμματα ξεκινούν από άλλη αφετηρία, ενώ έχουν διαφορετικές στοχεύσεις για το επόμενο διάστημα.
Στο Κίνημα Αλλαγής επιδίωξη είναι όχι απλά η συσπείρωση αλλά η διεύρυνση της βάσης των ψηφοφόρων. Με το ΣΥΡΙΖΑ να… φλερτάρει με την κεντροαριστερά, η Φώφη Γεννηματά θέλει να δώσει το δικό της στίγμα και να πετύχει τον επιστροφή παραδοσιακών ψηφοφόρων.
Τα βέλη στρέφονται κατά του κυβερνώντος κόμματος, με το Κίνημα Αλλαγής να μιλά για «σκανδαλολογία», «πολιτικές συκοφάντησης», και «προσπάθεια αναβίωσης του βρώμικου 89». Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εκτιμάται πως μπορεί να ενισχύσει την ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Λισσαβόνα για το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Εκεί θα ανακοινωθεί και επισήμως η στήριξη του Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.
Εντός συνόρων το βάρος πέφτει στις επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα παραδοσιακά «κάστρα». Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ήδη ανακοινωθεί (για παράδειγμα στην Αθήνα τη μάχη θα δώσει ο Παύλος Γερουλάνος), ενώ το επόμενο διάστημα κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες. Ειλημμένη είναι η απόφαση το Κίνημα να κατέβει αυτόνομα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
Παράλληλα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Για παράδειγμα η Φώφη Γεννηματά με επιστολή της στον Πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. Το Σάββατο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Φανάρι και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Στο Ποτάμι στόχος είναι να διατυπωθεί ένας σαφής πολιτικός λόγος, ενώ κριτική ασκείται στην κυβέρνηση για «παροχολογία» και «προεκλογικό προϋπολογισμό». Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει πει πως «θα στηριχτούν αποτελεσματικοί υποψήφιοι» ανεξαρτήτως αν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις ευρωεκλογές υπάρχει ενδιαφέρον για τις κινήσεις που γίνονται για το «ρεύμα» Μακρόν.
Ωστόσο οι διαφορετικές απόψεις των στελεχών για το πολιτικό «αύριο» παραμένουν και τα επόμενα βήματα αναμένεται να επανεξεταστούν το Μάρτιο. Αρκετά στελέχη έχουν ταχθεί υπέρ της έναρξης διαλόγου για συνεργία με τη Νέα Δημοκρατία, με το επιχείρημα πως θα είναι το πρώτο κόμμα. Σε αυτό το κλίμα είναι οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς και ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Τσιόρδας.
Στον αντίποδα ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν τον αφορά μια τέτοια προοπτική.
Ανάλογη άποψη έχει και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ενώ στην κεντροαριστερά κινείται ο Σπύρος Λυκούδης που έχει πει πως το Ποτάμι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.