Πες μου τα μέλη σου, να σου πω ποιος είσαι

Παραιτήθηκε η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε το ρατσιστικό, χρυσαυγίτικο κείμενό της ενάντια στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

Οποια κυβέρνηση ενθαρρύνει την ξενοφοβία, επειδή εξυπηρετεί την αντιπροσφυγική-αντιμεταναστευτική πολιτική της, είναι καταδικασμένη να θερίζει ακροδεξιά ουρλιαχτά που εκθέτουν και την ίδια. Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από το χθεσινό, ντροπιαστικό για την κυβέρνηση της Ν.Δ., επεισόδιο με την ακραία ρατσιστική επιστολή της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη και την παραίτηση της προέδρου της τοπικής ΟΝΝΕΔ, Φαίης Νικητοπούλου, μετά την κατακραυγή που ακολούθησε ακόμα και από τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος.

Η επιστολή, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα προκαλώντας άμεσα σωρεία αρνητικών αντιδράσεων, ξεχειλίζει μισανθρωπία και ανορθολογισμό. Αν έλειπε η υπογραφή της προέδρου της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης, θα μπορούσε κάλλιστα να την αποδώσει κανείς σε τοπικό πυρήνα ή στέλεχος της Χρυσής Αυγής, προτού η εγκληματική ναζιστική οργάνωση «ξεδοντιαστεί» ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αρχικά η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης δηλώνει ότι «συμπαρίσταται στη δημοτική αρχή της πόλης μας και λέει όχι στα σχέδια του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για τη μεταφορά μεταναστών στο Αμαλία Φλέμινγκ».

Η επιχειρηματολογία της επιστολής ξεφεύγει πολύ από την έκφραση αντίθεσης και προβληματισμού με τους σχεδιασμούς του υπουργείου και είναι βγαλμένη από τις πιο μαύρες σελίδες ρατσιστικού μίσους.

Η ΟΝΝΕΔίτισσα πρόεδρος βαφτίζει τα μικρά παιδιά που ενδέχεται να φιλοξενηθούν φορείς «αλλοίωσης του πατρογονικού μας πολιτισμού» και αφού εκφράζει προσχηματικά ενδιαφέρον για την «ύπαρξη ευάλωτων ομάδων» στην περιοχή, φτάνει να κατηγορεί τα ανήλικα προσφυγόπουλα ότι θα σκορπίσουν όλες τις πληγές του Φαραώ: «Θα προσελκύσουν εγκληματίες και θα χρειαστεί τριπλασιασμός των δυνάμεων ασφαλείας», «θα χρειαστεί μονάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρόληψη πανδημιών», ενώ κινδυνολογεί ότι «θα υπάρξει χάος» και «θα θρηνήσουμε θύματα».

Μεγαλύτερη φοβία της είναι τι θα συμβεί αν, ο μη γένοιτο, τα προσφυγόπουλα φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής. «Τα υπόλοιπα παιδιά είναι καταδικασμένα να μη μάθουν γράμματα. Τα δικά μας τα παιδιά», γράφει ενδεικτικά. Αποκαλώντας τα προσφυγόπουλα «ανήλικους τρόφιμους μετανάστες», εκφράζει αμφιβολίες για το αν έχουν «πράγματι ψυχή ανηλίκου» και αν «συγκρίνονται με τα δικά μας 15χρονα». Τέλος, προεξοφλεί ότι οι πρόσφυγες, που «θα είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι», θα «πειράζουν σεξουαλικά τις ελληνίδες μαθήτριες».

Κεντρώα υποκρισία

«Πιστό αντίγραφο των εκστρατειών μίσους που είχε οργανώσει η Χρυσή Αυγή για αίμα και τρόφιμα “μόνο για Ελληνες”», αποκάλεσε την επιστολή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΟΝΝΕΔ Πεντέλης απαιτεί τον αποκλεισμό των προσφύγων και των μεταναστών από τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εκπαίδευσης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», σημειώνει, επιρρίποντας ευθύνες στον ίδιο τον πρωθυπουργό: «Η υποκρισία του δήθεν κεντρώου και προοδευτικού προφίλ που επιχειρεί πάση θυσία να στήσει ο αρχηγός της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, για το κόμμα του, κατέρρευσε με πάταγο. Η θλιβερή αυτή εξέλιξη τον υποχρεώνει να λογοδοτήσει άμεσα για αυτές τις χυδαιότητες. Το οφείλει πρωτίστως στην ελληνική κοινωνία που γίνεται αποδέκτης του δηλητηρίου των κομματικών του οργανώσεων».

«Οι συγκεκριμένες δηλώσεις είναι κατακριτέες, δεν εκφράζουν τη Ν.Δ., αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις της επιστολογράφου. Για το θέμα αυτό έχει επιληφθεί το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της ΟΝΝΕΔ, η οποία έχει και την ευθύνη του θέματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Τάσος Γαϊτάνης. Η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος πήρε αποστάσεις από τις απόψεις του στελέχους της, χωρίς ωστόσο να καταδικάσει ρητά, δηλώνοντας ότι «είμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση στη διαχείριση τόσο του προσφυγικού, όσο και του μεταναστευτικού με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό, χωρίς φωνές εντυπωσιασμού είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά».

Επικοινωνιακό πατατράκ

Ειρωνεύεται την αντιπολίτευση, «ευχαριστώντας το κόμμα της Μόριας και της Ειδομένης για το σημερινό μάθημα ανθρωπισμού. Το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για ένα ζήτημα που αφορά ανθρώπους και τοπικές κοινωνίες είναι εδώ και χρόνια διαπιστωμένο με πικρό τρόπο, δεκάδες νεκρούς και αμέτρητα προβλήματα».

Πέρα από το επικοινωνιακό πατατράκ και τις ακροδεξιές «κορόνες», η ουσία του ζητήματος, που αφορά τη μεταφορά ασυνόδευτων ανηλίκων από τα ΚΥΤ στα νησιά σε δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, παραμένει ένα ανοιχτό και επείγον ζήτημα, με πολλές παραμέτρους.

Η δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιπά, και το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση, εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της πτέρυγας Μπόμπολα του «Αμαλία Φλέμινγκ» για να στεγαστούν ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες, χαρακτηρίζοντάς την «πραξικοπηματική απόφαση», που πάρθηκε χωρίς σχέδιο και καμία προετοιμασία από τον ίδιο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Αρνητική έκβαση είχε και η συνάντηση αυτοδιοικητικών φορέων με τον υπουργό την περασμένη εβδομάδα, με τη δήμαρχο να προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ», μέσω του σωματείου τους, θεωρώντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «παίζει παιχνίδι στις πλάτες των προσφύγων». «Η επιλογή του χώρου της πτέρυγας Μπόμπολα είναι προσχηματική και υποκριτική, καθώς ο κύριος στόχος είναι να κλείσει οριστικά η πτέρυγα αυτή του νοσοκομείου, να καλυφθεί επικοινωνιακά με την ‘‘ανθρωπιστική’’ πρόφαση της ανακούφισης προσφυγόπουλων και να ‘‘θαφτούν’’ οι αντιδράσεις των εργαζομένων και των κατοίκων», γράφουν σε ανακοίνωσή τους, καταδικάζοντας παράλληλα κάθε ρατσιστική φωνή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.