ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: ΟΣΑ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ Πρέσπες ήταν άπιαστο όνειρο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις

«Το να ακυρώσουμε συνολικά τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και την αύξηση της ανεργίας που προκάλεσαν οι πολιτικές σκληρής και αναποτελεσματικής λιτότητας της περιόδου 2010-2014 αποτελεί τιτάνιο έργο. Το οποίο βάσιμα αισιοδοξούμε ότι θα ολοκληρώσουμε στον ορίζοντα της επόμενης διακυβέρνησης»: το σήμα αυτό στέλνει, μέσω της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιώργος Τσίπρας, προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

Μιλώντας για τη μεταμνημονιακή εποχή, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και το 2019 «στην ίδια κατεύθυνση προτεραιότητας στον κόσμο της εργασίας και των μεσοστρωμάτων», αξιοποιώντας έτσι κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Με μια λέξη, «περισσότερο από θετικός είναι ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών εκτός μνημονίων», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Τσίπρας.

Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού επιτίθεται συγχρόνως στην Νέα Δημοκρατία γιατί πρεσβεύει «την επιστροφή στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό και σε μνημονιακές πολιτικές ακόμη και χωρίς τα μνημόνια», ενώ προειδοποιεί ότι επαπειλείται «κοινωνική τραγωδία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «εάν τυχόν σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη», ο οποίος «αντιγράφει τις πολιτικές και το λεξιλόγιο της Θάτσερ», αναφέρει κατά λέξη. Εξάλλου, «η ΝΔ εννοεί την επιστροφή στην ανάπτυξη ως μια ανάπτυξη για τους λίγους, χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία».

Για το Μακεδονικό, ο συνομιλητής μας λέει πως «εξαπατούν μια νέα γενιά ότι τάχα κάποιος “ξεπουλά” τη Μακεδονία, ενώ η σύνθετη ονομασία ήταν ο εκπεφρασμένος στόχος του πολιτικού κόσμου από ΝΔ μέχρι ΚΚΕ, και όσα πετύχαμε με τις Πρέσπες ήταν άπιαστο όνειρο για τις προηγούμενες κυβερνήσεις». Ενώ για τις μαθητικές καταλήψεις με αυτό το περιεχόμενο, σημειώνει με έμφαση: «Το δηλητήριο του σοβινισμού πρέπει να κρατηθεί μακριά από τα σχολεία, το βάρος πέφτει στην Αριστερά αλλά οι ευθύνες βαραίνουν τους πάντες».

Με αφορμή την καταδίκη της καθαρίστριας από το Βόλο, ο Γ. Τσίπρας παρατηρεί ότι «το δικαιικό σύστημα που έχει διαμορφωθεί, φαίνεται να επιδεικνύει πολλές φορές μεγαλύτερη ανοχή στο μεγάλο οικονομικό έγκλημα απ’ ό,τι στην παραβατικότητα ανθρώπων των λαϊκών τάξεων».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσίπρα, «η σημερινή κυβέρνηση έχει σαφές ηθικό πλεονέκτημα έναντι της αντιπολίτευσης, ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε ίδιοι», και κάνει λόγο για «λάσπη ελεεινής μορφής» για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται.

Στο -προσωπικό- ερώτημα, τέλος, αν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλετικές εκλογές, απαντά στο Πρακτορείο: «Η απόφαση για τις υποψηφιότητες ανήκει στα κομματικά όργανα», πάντως -προσθέτει- «έχω εκφράσει ενδιαφέρον για την εκλογική περιφέρεια της Δυτικής Αττικής με το λαϊκό χαρακτήρα της, τα συσσωρευμένα από το παρελθόν προβλήματα αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες. Και ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία», καταλήγει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Τσίπρα, προϊσταμένου του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Εκατό μέρες έξω από τα μνημόνια: τι απολογισμό κάνετε, τι ακολουθεί;

Απ.: Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και αυτό αποδεικνύεται κάθε μήνα που περνά. Κόντρα στις συνεχείς προβλέψεις και επιθυμίες της αντιπολίτευσης ότι δεν θα τα καταφέρναμε -κρίνοντας ίσως από τα δικά τους δυο αποτυχημένα μνημόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ- νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, δώσαμε βάρος στις μεταρρυθμίσεις και βρισκόμαστε σήμερα εκτός επιτροπείας, ανακτώντας την οικονομική κυριαρχία.

Σήμερα, ανοίγονται πάλι μπροστά στον ελληνικό λαό δύο ριζικά διαφορετικές προοπτικές. Και είναι για αυτό το λόγο που είναι περισσότερο από θετικός ο απολογισμός των πρώτων 100 ημερών εκτός μνημονίων. Βασικό μέλημα για μας είναι η αντιστροφή δραματικών συνεπειών που είχε για την οικονομία και την κοινωνία η πολύχρονη κατάσταση εξαίρεσης στην οποία είχε βρεθεί η Ελλάδα. Δηλαδή εκμεταλλευόμαστε το γεγονός της εξόδου από τα μνημόνια όχι μόνο για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και να ακυρώσουμε υφεσιακές πολιτικές που μας επιβλήθηκαν, αλλά και να επιστρέψει αυτή η ανάκαμψη στην κοινωνία. Ξεκινήσαμε με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Συνεχίσαμε με την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές ιδιοκτησίες. Σε λίγες μέρες θα συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα του 2018. Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων στις αρχές του 2019 θα υλοποιηθεί η δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού και για κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους. Για τη στήριξη των μεσαίων στρωμάτων έχουν ληφθεί δυο σημαντικά μέτρα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2019 και η δυνατότητα διαγραφής άδικων διπλών ασφαλιστικών χρεώσεων του παρελθόντος. Στην ίδια κατεύθυνση προτεραιότητας στον κόσμο της εργασίας και των μεσοστρωμάτων θα συνεχίσουμε…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.