«ΚΙΤΡΙΝΑ ΓΙΛΕΚΑ»: «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΣΕ κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Ενισχύει τις δυνάμεις ασφαλείας

Δεν προχωρά στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, έπειτα από το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκλήθηκε στον απόηχο των βιαιοτήτων του Σαββάτου στις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Όπως έγινε  γνωστό, το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης  ανάγκης δεν τέθηκε στο τραπέζι της κυβερνητικής σύσκεψης.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν δεν πρόκειται επίσης να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, κάτι που ζήτησαν οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Μαρίν Λεπέν (Εθνικό Μέτωπο) και ο Ζαν Λικ Μελανσόν του αριστερού LFI.

Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε ακόμη να ενισχυθούν οι δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου μελλοντικά να αντιμετωπίσει «πιο οργανωμένους και βίαιους διαδηλωτές».

Νωρίτερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ και τον υπουργό Οικολογίας, Φρανσουά ντε Ρουζί ,  πραγματοποίησε επίσκεψη στην βεβηλωμένη την Αψίδα του Θριάμβου, προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές που προκάλεσαν οι διαδηλωτές στο διάσημο διεθνώς μνημείο, κατά την χθεσινή ημέρα των ταραχών στην γαλλική πρωτεύουσα.

Χθες από το Μπουένος Άιρες ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι δεν θα  ανεχθεί τη βία και ότι οι υπαίτιοι των επεισοδίων θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Πεδίο μάχης το Παρίσι με 133 τραυματίες

Τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο, προκάλεσαν τον τραυματισμό 133 ανθρώπων ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομία. Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές.

Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.

Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για ακόμα μια φορά, τα Ηλύσια Πεδία μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης. Αρχικά το επίκεντρο ήταν η Αψίδα του Θριάμβου, γρήγορα όμως, το απόγευμα, οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, ιδιαίτερα στις λεωφόρους γύρω από την πλατεία.

Την έχουν ονομάσει «Etoile» (Ετουάλ), την πλατεία γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Σημαίνει «αστέρι» γιατί ακτινωτά καταλήγουν στην Αψίδα 12 παρισινές λεωφόροι, ανάμεσα στις οποίες η Λεωφόρος των Ηλύσιων, διαμετρικά απέναντι η αριστοκρατική Λεωφόρος Φος και παράπλευρα οι εξίσου αριστοκρατικές Μακ-Μαόν, Φρίντλαντ, Ος, Κλεμπέρ κ.α.

Χάρις στην ακτινωτή διάταξή τους, οι λεωφόροι προσέφεραν χθες ένα εξαιρετικό πεδίο δράσης στα «κίτρινα γιλέκα» για κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ, που με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από την Αψίδα. 20396229

20396502

El incómodo momento de Macron al llegar a Argentina: no había nadie para recibirlo pic.twitter.com/wa7v0DIn5R

— La Radio del Sur (@laradiodelsur) November 29, 2018 20396253 20396264 20398288 20398333 20398336
20396225 20398323 20398328 yellow_vests_mesa3 yellow_vests_mesa2 yellow_vests_mesa4 police-paris-1 police-paris-2

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.