ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ισότητας φύλων παρουσίασε η Μ. Χρυσοβελώνη:

Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:

Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ισότητα των φύλων σε κάθε πεδίο της κοινωνικής δραστηριότητας ιδιωτικό, δημόσιο, επαγγελματικό και οικογενειακό χώρο και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων.

Στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι και Περιφέρειες), προωθείται η ισότητα των φύλων σύμφωνα με τις πολιτικές της ΓΓ Ισότητας, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των φύλων και δημιουργούνται δυνατότητες προώθησης της ισότητας μέσα στα Διοικητικά Όργανα των ΟΤΑ. Υποχρεωτικά συστήνονται Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, δηλαδή τοπικοί θεσμοί προώθησης.

Πρόκειται για νέο πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης των πολιτικών ισότητας των φύλων κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη ώστε δομές για την υποστήριξη γυναικών-θυμάτων βίας και ξενώνων που λειτουργούν να ενταχθούν μόνιμα στο κρατικό προνοιακό σύστημα, ενώ προβλέπεται και πρόσβαση σε αυτές γυναικών μεταναστριών με χρήση κρίσιμων ξένων γλωσσών από χώρες προέλευσης με μεγάλα ποσοστά trafficking (παράνομης διακίνησης).

Για τα ΜΜΕ, προβλέπονται μέτρα για ουσιαστική ισότητα φύλων απαλλαγμένη από στερεότυπα προβολής της εικόνας του γυναικείου φύλου.

Επίσης αυστηρότεροι Κώδικες Δεοντολογίας και Συμβάσεις Αυτοδέσμευσης για την ισότιμη προβολή των γυναικών κοινωνικά, πολιτιστικά, κλπ.

Απαγορεύονται οι διαφημιστικές, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές προβολές με χρήση λόγου που εμπεριέχει έμφυλη διάκριση.

Επαγγελματικά, εξαλείφονται οι παράγοντες που εξαιρούν τις γυναίκες λόγω φύλου. Προβλέπεται ειδικό σήμα για τις μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 50 εργαζομένων) που είναι υποχρεωμένες να εκπονούν Ετήσιο Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα.

Σε ό,τι αφορά την ποσόστωση για την ανακήρυξη των υποψήφιων βουλευτών, αυτή θα ισούται με το 40% των υποψηφίων ανά εκλογική Περιφέρεια”.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.