Eμανουέλ Μακρόν: Δεν πρέπει να ζούμε με αυταπάτες, οι ευρωπαϊκές αξίες κινδυνεύουν!

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Στην κεντρική του ομιλία, ως επίσημος προσκεκλημένος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αφού αναφέρθηκε στις επαναστατικές αλλαγές που έχει κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, έχει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές προκλήσεις στο μέλλον.

Πρώτη πρόκληση, είπε, είναι να προστατεύσουμε την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου και μια έμπρακτη απόδειξη θα είναι η εισχώρηση της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

H δεύτερη πρόκληση για το μέλλον, τόνισε, αφορά την Δημοκρατία και την εφαρμογή της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της σημερινής πραγματικότητας.

Πιστεύαμε, είπε, ότι θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε άλλες χώρες, σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Αυτό σήμερα δεν είναι ο κανόνας. Σήμερα η πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε τις αξίες μας που απειλούνται μέσα στις χώρες της Ευρώπης. Η τρομοκρατία, η παγκοσμιοποίηση, η προσφυγική κρίση, είναι φαινόμενα-προκλήσεις που δημιουργούν φόβο, αμφιβολία και απειλούν την αυτοπεποίθησή μας, την αίσθηση μας ότι ανήκουμε στην Ευρώπη. Η μάχη που δίνουμε είναι να μην ξεχάσουμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι. Όλοι πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα για το κοινό μας μέλλον.

Στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να επικρατήσει ο φόβος, κατέληξε.

Αλλά δεν πρέπει να ζούμε με αυταπάτες. Είναι εύκολο να κριτικάρουμε αλλά δεν μπορούμε να φθάνουμε στα άκρα. Δεν είναι το ίδιο να επιβάλλουμε την τάξη και το ίδιο να απαγορεύουμε τις διαδηλώσεις. Δεν είναι το ίδιο να προστατεύουμε τα σύνορά μας και να αφήνουμε τους διακινητές ανεξέλεγκτους.

Πρέπει να δώσουμε νόημα σε όλο αυτό… Όλοι μας πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα.

Αναφερόμενος σε όλους τους τομείς όπου το Συμβούλιο της Ευρώπης, επέφερε ριζικές επαναστατικές αλλαγές, μίλησε για την κατάργηση της θανατικής ποινής, τα βασανιστήρια σε χώρους κράτησης, τα δικαιώματα των παιδιών, τη βία κατά των γυναικών, αλλά και τη δημιουργία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που, όπως διευκρίνισε, ήταν όραμα του Γάλλου René Cassin, που ήθελε όλες οι χώρες να δεσμεύονται από μια κοινή διακήρυξη.

Αναφορά έκανε στα προσωπικά δεδομένα, διαφθορά, ελευθερία έκφρασης που έκανε τον κόσμο μας πιο δημοκρατικό – πιο ασφαλή (πχ. δράσεις κατά της τρομοκρατίας).

Αναφέρθηκε στα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους, έκανε αναφορά στην Τουρκία όπου οι δημοσιογράφοι απειλούνται ακόμα καθώς και αναφορά στη Ρωσία.

Αναγνώρισε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες σαν μοχλό πίεσης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης , ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, κλήθηκε ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις από βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης, με πρώτη την Ντόρα Μπακογιάννη, που τον ρώτησε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αναφερθήκατε στην Ελλάδα και την προσφυγική κρίση, του είπε και συμπλήρωσε,  «είμαι από την Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω ότι το κύμα των προσφύγων αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς. Η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία για την Συρία. Τι σκέφτεται η Γαλλία?»

Στην απάντηση του ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν σαφέστατος:

-«Είμαστε απόλυτα ενημερωμένοι για τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η Τουρκία πράγματι μπορεί να χρησιμοποιεί την προσφυγική ροή σαν μοχλό πίεσης.

Όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δουλεύουμε αυτή τη στιγμή για την εξομάλυνση της κατάστασης. Η κατάσταση δεν είναι όπως το 2015 αλλά παραμένει δύσκολη.

Απαιτείται αλληλεγγύη στη ζώνη των χωρών του Σέγκεν, αλλά και αποτελεσματική πολιτική για την προστασία των συνόρων μας. Εμείς σαν χώρα αυξάνουμε την οικονομική μας συμμετοχή στη Φρόντεξ αλλά θα πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του προβλήματος: το κόστος της αντιμετώπισης του προβλήματος και της ενσωμάτωσης των προσφύγων πρέπει να μοιραστεί ισότιμα σε όλες τις χώρες.

Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κοινή πολιτική που θα υπερασπίζεται τους πρόσφυγες αφενός κι αφετέρου θα χτυπά τα κυκλώματα της διακίνησης.

Για τους νεκρούς στη Μεσόγειο: δεν θέλω να μπω στη λογική των αριθμών, κάθε απώλεια ζωής είναι δραματική. Να πολεμήσουμε τα κυκλώματα διακίνησης που δρουν στη Λιβύη, που εκμεταλλεύονται αισχρά τον πόνο αυτών των ανθρώπων που πιστεύουν ότι θα βρουν τον παράδεισο στην Ευρώπη και όταν φθάνουν ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες.»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.