Το 1978 δίνεται νομοθετικά αυτή η κατεύθυνση για προσέλκυση ιδιωτών από την κυβέρνηση της ΝΔ, απ’ όπου στέλνεται το μήνυμα για επανάκαμψη ομογενών επιχειρηματιών στη χώρα και ενίσχυση των βιομηχανιών. Παράλληλα, επιχειρείται να δημιουργηθεί «επενδυτικό κλίμα» με χρηματοδότηση ντόπιων ανερχόμενων επιχειρηματιών, «εργολάβων», οι οποίοι ανασύρονται από τη «γαλάζια» δεξαμενή στελεχών. Στην Ηπειρο, φτωχή περιοχή της ελληνικής επικράτειας, επιχειρείται να θεμελιωθεί η ευεργεσία της Δεξιάς για την ίδρυση βιομηχανίας μετάλλου, η οποία αντανακλά την ισχυρή παρουσία του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ ως υπουργού Αμυνας τότε (1974-1981) αλλά και ως του ευεργέτη Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα. Βοούν τα Ιωάννινα από την εποχή εκείνη για τα πρόσωπα που εμφανίζονται να «χτίζουν» τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, με εύκολα κεφάλαια και ενισχύσεις που εκπορεύονται από τη Γενική Τράπεζα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην περιοχή. Μια λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι η τράπεζα είχε δημιουργηθεί τον Οκτώβριο του 1937 από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.
Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ είχε αντικείμενο την ανέγερση εργοστασίου για την επεξεργασία κραμάτων χαλκού. Κεντρικό πρόσωπο της εταιρείας το 1979 για το εργοστάσιο που θα παράγει κυάθια καλύκων και βολίδων, ακόμη και δίσκους κερμάτων και μέσα σε λίγα χρόνια θα αποκτήσει ταυτότητα προβληματικής εταιρείας είναι ο Αχιλλέας Φλώρος. Ο άνθρωπος που ξαναήρθε στην επικαιρότητα ως εκ των κατηγορουμένων και καταδικασθέντων με ποινές φυλάκισης για την υπόθεση Energa και Hellas Power μαζί με τον γιο του Αρη και άλλα στελέχη της εταιρείας παρόχων ενέργειας και φίλους τους.
Διακριτικά το «Βήμα» (17.6.2001) χαρακτήριζε τη ΜΕΒΗ «έμπνευση του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ που, όπως λένε στα Ιωάννινα, ενθάρρυνε Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες το 1979 να φτιάξουν στην περιοχή μια εταιρεία ικανή να παράγει κάλυκες (…)». Ο Τύπος προ τριαντακονταετίας ήταν πιο ευθύς. «Πολιτικοί φίλοι του Αβέρωφ με επικεφαλής τον κ. Φλώρο στέλεχος της ΝΔ στα Γιάννενα εκμεταλλεύτηκαν τα χαριστικά δάνεια της δεξιάς» έγραφε ο «Ριζοσπάστης» στις 5.2.1983. Και σημείωνε ότι «οι πρώτοι μέτοχοι της «Μεταλλουργικής» ήταν : Φλώρος (30%), Πατζάρας (30%) και Δεύτος (30%)». Οι περιγραφές είναι εντυπωσιακές: «Τον Απρίλιο του 1980 άρχισε η διαμόρφωση του οικοπέδου, που τέλειωσε τον Ιανουάριο του 1981. Παράλληλα, άρχισε η εξυγίανση του εδάφους που έγινε τρεις (!) φορές (επιφάνεια 4500 τμ σκάφτηκε και ξαναγεμίστηκε σε βάθος 5 μέτρων για να γίνουν οι θεμελειώσεις των μηχανημάτων» αναφέρει το δημοσίευμα. Η μεταλλική κατασκευή του κτιρίου του εργοστασίου άρχισε τον Ιούνη του 1980 και τέλειωσε το Μάη του ’81». Την εποπτεία για τις χωματουργικές εργασίες την είχε ο Αχ. Φλώρος, πρόεδρος του ΔΣ και πολιτικός μηχανικός. Οπως σημειώνεται, η επιχείρηση από την ίδρυσή της έχει προβλήματα. «Κακή επιλογή οικοπέδου, σπατάλες σε χρήμα και σε χρόνο, άσκοπες καθυστερήσεις. Αρχίζει η διένεξη μεταξύ των μετόχων για το ποιος θα καρπωθεί τα δάνεια. Στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο (160.000.000) αλλάζει ο συσχετισμός των ποσοστών Πατζάρας (84%), Δεύτος (6%), ΠΥΡΚΑΛ (10%) αφού αποσύρεται ο Φλώρος (…)». Ο Φλώρος αποχωρεί, αναλαμβάνει την εταιρεία ο προερχόμενος από τον Καναδά, σύμφωνα με κάποιες αναφορές, Ντίνος Πατζάρας και πάει λέγοντας.
Ροκανίζοντας τα δάνεια
Τα δείγματα γραφής για την εξέλιξη της εταιρείας δεν είναι ευοίωνα. Ηδη από τον Αύγουστο του 1982 βρέθηκαν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας γιατί ήταν τρεις μήνες απλήρωτοι. Η περιοχή δεν επιλέχθηκε τυχαία για το εργοστάσιο. Είχε έμπειρο εργατικό δυναμικό και πολλούς μετανάστες στη Γερμανία. «Ολοι πίστευαν πως το εργοστάσιο θα έδινε νέα ζωή, στο Πωγώνι . Ομως τα δάνεια άρχισαν να τρώγονται από τους επιτήδειους “επιχειρηματίες”. Εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τη διαμόρφωση του χώρου και μαζί πολύ χρόνος αλόγιστα. Εκατομμύρια ξοδεύονταν και ξοδεύονται αλόγιστα για πολυτελή γραφεία στην Αθήνα και τα Γιάννενα(…). Τελικά στήθηκε το εργοστάσιο , άρχισε η πρώτη παραγωγή αλλά ήδη τα χρήματα ξεδοντιάστηκαν από τους “αεριτζήδες”… » («Ριζοσπάστης», 16.10.1982).
Εκτοτε η Μεταλλουργική Ηπείρου έχει περάσει από σαράντα κύματα. Με τις κρατικοποιήσεις «προβληματικών» επί ΠΑΣΟΚ τα θαλασσοδάνεια… ξεπλύθηκαν στο δημόσιο και από το 1983 η ΜΕΒΗ αποτέλεσε θυγατρική της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) και ισχυροποιήθηκε με σκαμπανεβάσματα. Το 2001 κάνει τον γύρο της ειδησεογραφίας ότι ο ερχομός του ευρώ θα την αναστήσει ενόψει μεγάλης παραγγελίας 3.000 τόνων ευρωκερμάτων, ενώ αναζητούσε συμμαχίες με ιδιώτες έως πρόσφατα που άνοιξε νέο κεφαλαίο με την αγορά της από τη Χαλκόρ – Βιοχάλκο.
Γεννημένος το 1940 ο Αχ. Φλώρος, αποφοίτησε το 1958 από το…