Είπαν-ξείπαν και αμαρτίαν ουκ έχουσιν…

Τάσος Παππάς

Το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν τα ίδια.

Αναιμική στα όρια της παρεξήγησης ήταν η παρουσία των «μακεδονομάχων» στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Αναρωτιέται κανείς γιατί; Μήπως η νέα εθνικά υπερήφανη κυβέρνηση κατάργησε την επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών; Θα το είχαμε πάρει χαμπάρι. Μήπως οι ακατονόμαστοι γείτονες μας προτείνουν επαναδιαπραγμάτευση προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η, δεν «σηκώνω μύγα στο πατριωτικό σπαθί μου», επιτελική ομάδα των αρίστων που διοικεί τη χώρα; Θα το είχαμε μάθει.

Μήπως σε τελική ανάλυση η εθνικιστική βαβούρα, οι κραυγές, οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι βανδαλισμοί ήταν ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την κοινοβουλευτική Δεξιά για να χειραγωγήσει τους φανατικούς, να τους φέρει στην κάλπη της και σήμερα δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις αφού οι μέχρι το μεδούλι ενδοτικοί κατσαπλιάδες ξεκουμπίστηκαν; Μήπως δηλαδή έχει βάση ο γνωστός αφορισμός ότι ο πατριωτισμός είναι το καταφύγιο των απατεώνων; Δεν θέλω να το πιστέψω.

Μιλώντας στον Real FM ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν αποκαλυπτικός: «Ο αναθεωρητισμός των συνθηκών είναι επικίνδυνος για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα». Ο κ. Δένδιας είχε στον νου του τη ρητορική Ερντογάν εναντίον της Συνθήκης της Λωζάννης.

Πράγματι το τουρκικό κατεστημένο επιδιώκει την αναθεώρηση της συγκεκριμένης συνθήκης. Εμείς αρνούμαστε κάθε συζήτηση και ορθώς πράττουμε. Γιατί όμως ο Ερντογάν έχει βάλει αυτόν τον στόχο; Γιατί θεωρεί ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι δίκαιη για την Τουρκία και τον εμποδίζει να αναπτύξει την επεκτατική πολιτική του (νεοοθωμανισμός). Δεν του αρέσει λοιπόν και θέλει να την αλλάξει.

Συνεπώς, αφού και σε εμάς (στη σημερινή κυβέρνηση) δεν αρέσει η Συμφωνία των Πρεσπών, οφείλουμε να αγωνιστούμε για να την ακυρώσουμε ή στη χειρότερη περίπτωση για να τη βελτιώσουμε. Προφανώς η Ελλάδα δεν επιθυμεί να γίνει ο ταραξίας στην περιοχή, ωστόσο η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε μια ειλικρινή αυτοκριτική για όλες τις αθλιότητες που διέπραξαν τα στελέχη της και για όλες τις βαρβαρότητες που έγιναν, και δεν τις αποδοκίμασε, από τους ακροδεξιούς που αργότερα έσπευσαν να την πριμοδοτήσουν.

Και ποιες ήταν οι αθλιότητες; Ρωτήθηκε ο κ. Δένδιας σχετικά με την άποψη που είχαν διατυπώσει πολλά στελέχη της Ν.Δ. περί προδοτικής συμφωνίας. Είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδώσει τον τίτλο του προδότη σε κανέναν (αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε) τονίζοντας ότι «σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία». «Αυτά», συμπλήρωσε, «γίνονται στο πλαίσιο ενός οξύτατου πολιτικού λόγου, όχι παραδεκτού κατά την άποψή μου, αλλά δεν χρειάζεται κανείς ούτε να τα υιοθετεί ούτε να τα διατηρεί σαν πολιτική παρακαταθήκη».

Μ’ άλλα λόγια σε συνθήκες πόλωσης δικαιούμαστε να λέμε καμιά χοντράδα παραπάνω, αλλά οι πολίτες δεν πρέπει να δίνουν σημασία. «Είπα-ξείπα», που έλεγε ο Βασίλης Λογοθετίδης στον «Ζηλιαρόγατο».

Ναι, αλλά το τοξικό κλίμα είναι ακόμη εδώ. Η καχυποψία περισσεύει. Το μίσος φωλιάζει στις ψυχές των ανθρώπων. Τα καλλιστεία εθνικοφροσύνης δεν έχουν καταργηθεί. Ακόμη και σήμερα κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν τα ίδια. Μπορεί να μην τα φωνάζουν αφού βολεύτηκαν στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά μυαλά δεν έχουν αλλάξει και ενδεχομένως κάποια στιγμή να τα ανασύρουν από τα βάθη της συνείδησής τους όπου τα έχουν καταχωνιάσει και να ξεκινήσουν νέο γύρο.

Αραγε ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος του κόμματος Αδ. Γεωργιάδης έχει διαφορετική άποψη; Δεν τον έχουμε ακούσει να τη διατυπώνει. Αραγε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει απομακρυνθεί από τη θέση ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»; Ούτε κατά διάνοια. Στο ίδιο κόμμα είστε μ’ αυτούς, κ. Δένδια. Με τον έναν και στην ίδια κυβέρνηση…

Ανάγωγα

Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τόσο για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 όσο και για την πενταετία 2004-2009 της Ν.Δ. και του Κώστα Καραμανλή. Για το πρώτο Μνημόνιο (έργο ΠΑΣΟΚ) δεν χρειάζεται εξεταστική επιτροπή; Το είχε υποσχεθεί η Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά, αλλά ξεχάστηκε…

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.