ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΤΑ υπουργών στο σκάνδαλο ΔΕΠΑ – Λαυρεντιάδη

Σε ένα σκάνδαλο με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αναδεικνύεται η υπόθεση της ΔΕΠΑ και των σχέσεων με την εταιρεία ELFE συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η σιωπή της κυβέρνησης ή στην καλύτερη περίπτωση η επίκληση του ηθικού πλεονεκτήματος και το πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, δείχνει ότι κάτι σάπιο υπάρχει το οποίο μάλιστα επιχειρείται να συγκαλυφθεί. Η αποκλειστική συνέντευξη που δίνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτική για τις ευθύνες των υπουργών της κυβέρνησης που γνώριζαν αλλά δεν μιλούσαν και δεν έκαναν καμιά παρέμβαση.

Ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, ο οποίος λέει ότι δέχεται απειλές, βάζει στο κάδρο των ευθυνών επτά υπουργούς καταγράφοντας περιστατικά που έδειχναν ότι μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρεία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε. Λέει χαρακτηριστικά: «Κάθε εβδομάδα ενημέρωνα το υπουργείο για την πορεία εξέλιξης του χρέους, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ κάθε μήνα, και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Γνώριζαν όλοι

Η θέση του διευθύνοντος συμβούλου ΔΕΚΟ είναι πολιτική επιλογή. Ολες οι ενέργειες συζητούνται, εγκρίνονται, εφαρμόζονται και με την πολιτική ηγεσία.

Επίσης στις 4 Δεκεμβρίου του 2015 σε ταξίδι που είχαμε στη Σόφια με τον τότε υπουργό Πάνο Σκουρλέτη τού είχα παρουσιάσει την κατάσταση. Μου είπε «βρες τρόπο να το διαχειριστείς, αλλά την παροχή φυσικού αερίου δεν θα τη διακόψεις».

Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα των ELFE, γύρω στις γιορτές του 2015 ή αρχές του 2016, με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εκπροσώπους των τραπεζών, παρουσίασα την κατάσταση. Τους είπα ότι προσπαθώ να βρω λύση, μία προκάλυψη για την είσπραξη των χρημάτων των τρεχουσών ποσοτήτων αερίου. Αλλιώς η λύση που προτείνω είναι να διακόψω συντεταγμένα το αέριο, να γράψω επισφάλειες στον ισολογισμό της ΔΕΠΑ και να τελειώσουμε εδώ. Και να διεκδικήσουμε δικαστικά την οφειλή.

Ο κ. Δραγασάκης μού απάντησε να συνεχίσω την παροχή αερίου προσπαθώντας να μη διογκωθεί άλλο το χρέος. Ο λόγος είχε να κάνει όπως και για τους υπόλοιπους υπουργούς με την ανησυχία τους για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το κλείσιμο ενός εργοστασίου».

Σε άλλο σημείο τονίζει: «Στις 24 Φεβρουαρίου του 2017 ζήτησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωση καθώς είχε αναλάβει την υπόθεση των ELFE, λόγω των απολύσεων των εργαζομένων.

Τον Μάρτιο του 2017, οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ με ενημέρωσαν ότι διέκριναν δυσκολίες στην κάλυψη όλων των ποσών. Το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου βομβάρδισα με ενημερωτικά και e-mail τους συμβούλους των υπουργών Σταθάκη, Αλέξη Χαρίτση και Φλαμπουράρη, τονίζοντάς τους ότι θα πρέπει να αναληφθεί πολιτική πρωτοβουλία για το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΠΑ».

Και τέλος τονίζει: «Τον Απρίλιο του 2017 ζήτησα μετ’ επιτάσεως διυπουργική σύσκεψη. Στις 16 Μαΐου πραγματοποιείται σύσκεψη με τους υπουργούς Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη, ΔΕΗ, τις πιστώτριες τράπεζες και τη ΔΕΠΑ. Εκεί διαπίστωσα την κυβερνητική αντίληψη – αφού τους επισήμανα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια να κρατήσω το χρέος – ότι, λόγω των οξυμμένων εργασιακών θεμάτων στην Καβάλα, η ΔΕΠΑ θεωρείτο βάρος για τα ELFE και όχι τα ELFE πρόβλημα για τη ΔΕΠΑ. Είχα προτείνει από τη συντεταγμένη διακοπή παροχής φυσικού αερίου μέχρι την αναγκαστική διαχείριση της βιομηχανίας. Εφυγα «αδειασμένος» από αυτή τη σύσκεψη. Μάλιστα ο Σταθάκης χαριτολογώντας μου είπε, «η ΔΕΠΑ είναι κερδοφόρα, δεν μπορείς να κάνεις λίγο υπομονή…;».

Ερωτήματα που δεν απαντώνται

Το θέμα αναδεικνύει συνεχώς η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζοντας τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την ELFE και ζητώντας να μάθει γιατί οι υπουργοί λειτουργούσαν με τρόπο χαριστικό για την εταιρεία. Προχθές στη Βουλή ο Γιώργος Σταθάκης περιορίστηκε να πει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι το λεγόμενο σκάνδαλο είναι ανύπαρκτο, παραπέμποντας για περισσότερες εξηγήσεις σε άλλη απάντησή του την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για σκάνδαλο ΔΕΠΑ-Λαυρεντιάδη, ενώ ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι τηρεί εκκωφαντική σιωπή για τα όσα της καταλογίζονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το ηθικό πλεονέκτημα που προσπαθεί να περάσει στην κοινωνία.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Σταθάκη να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τα αναφερόμενα στη σχετική δικογραφία και τις καταγγελίες του μέχρι πρότινος διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου. «Υπάρχει δίωξη και δημόσια τοποθέτηση του κ. Κιτσάκου ότι έπαιρνε οδηγίες γι’ αυτή την παράνομη ενέργεια από 6…

Πηγή: https://www.tanea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.