Ερωτηματολόγιο τύπου… ΔΝΤ από τη Ν.Δ. για τα εργασιακά

Η κυβέρνηση επιτίθεται στη ΝΔ: Θέλουν να μετατρέψουν την αγορά εργασίας σε ζούγκλα 
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε το ερωτηματολόγιο που διένειμε ηλεκτρονικά η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας την άποψη των πολιτών για ζητήματα σχετικά με τη αγορά εργασίας και την κρατική επέμβαση. Κυβερνητικές πηγές, με σαφή ειρωνικό τόνο, έδωσαν συγχαρητήρια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εν λόγω ερωτηματολόγιο. 
Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να μετατρέψει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα και ασκούν κριτική στις ερωτήσεις και, κυρίως, τις απαντήσεις που έχει επιλέξει η αξιωματική αντιπολίτευση για το ερωτηματολόγιο.
Ενδεικτικά αναφέρουν πως στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες έχουν μια σειρά από «θαυμάσιες», όπως τις χαρακτηρίζουν, επιλογές όπως: Αν θα επέλεγαν μια νέα θέση εργασίας «με καταβολή χρόνου και προσπάθειας (sic) για προσαρμογή», χωρίς να διευκρινίζεται αν εννοούν με «συμβολικές» αποδοχές ή χωρίς καθόλου αποδοχές. Αν θεωρούν (στη Ν.Δ.) ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα διευκολύνουν την πρόσληψη περισσότερων εργαζομένων», με άλλα λόγια να μοιράζονται την ίδια θέση εργασίας και τον ίδιο μισθό περισσότερα από ένα άτομα. Αν προτιμούν «μια πολιτική προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων» κατ’ αντιπαράθεση με «μια προστατευτική πολιτική για την αγορά εργασίας. «Διότι στο μυαλό τους -τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές- η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπoρεί να γίνει μόνο με την αγορά εργασίας ισοπεδωμένη».
Επίσης στο ερωτηματολόγιο οι πολίτες απαντούν στο τι θα διάλεγαν αν η Πολιτεία μπορούσε να χρηματοδοτήσει μόνο την στήριξη του ιδιωτικού τομέα για δημιουργία θέσεων εργασίας ή διάφορες πλευρές του κοινωνικού κράτους. (Aν δηλαδή, έλεγαν πηγές της κυβέρνησης, συμφωνούν ότι το κοινωνικό κράτος είναι απλώς πεταμένα λεφτά).
Και βεβαίως, αν ο εργαζόμενος θα προτιμούσε να διαμορφώνονται οι όροι εργασίας του «από τον ίδιο σε συνεννόηση (sic) με την διοίκηση της εταιρίας», «από τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης», ή «από ένα εργατικό σωματείο πολιτικού χαρακτήρα (επίσης sic) που θα διαπραγματεύεται σε κλαδικό και εθνικό επίπεδο». (Σχόλιο της κυβέρνησης, θα μπορούσαν να ρωτήσουν απλώς αν οι πολίτες συμφωνούν με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων).

Καταλήγοντας οι ίδιες πηγές σχολιάζουν: «Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα είναι βασικό στοιχείο της ιδεολογίας και της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Επειδή όμως διστάζουν να το πουν δημόσια, προσπαθούν να το εκμαιεύσουν μέσα από ερωτηματολόγια, με πονηρά διατυπωμένες ερωτήσεις. Αν πιάσει έπιασε. Ας πουν ευθέως ότι το πολιτικό τους σχέδιο είναι η μη αμειβόμενη εργασία, οι ελεύθερες απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις και η διάλυση του κοινωνικού κράτους. Δεν ξεγελούν κάποιον κρυπτόμενοι πίσω από το δάχτυλό τους», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Δείτε το ερωτηματολόγιο της ΝΔ ΕΔΩ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.