Blitzkrieg ετοιμάζει ο Τσίπρας στη ΝΔ: Ο Οκτώβρης που «τελειώνει» τον Μητσοτάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην γρήγορη ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την τρίτη αξιολόγηση και την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με την αποφυγή τυχόν νέων… εμποδίων, κυρίως για την περίπτωση του Ελληνικού και την αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για έναν καυτό Οκτώβριο που εφόσον δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες θα μπορέσει να «τελειώσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αντιπολιτευτική γραμμή της ΝΔ δεν ανησυχεί το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι όπως φαίνεται αυτή κινείται εκτός των μεγάλων επίδικων της περιόδου, που είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, και παραμένει εγκλωβισμένη στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων για τον Πάνο Καμμένο.
Τούτων δοθέντων, ο Πρωθυπουργός προσδοκά να επιτείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, βάζοντας τη χώρα και την οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.
Χθες κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από όσα είπε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού ο Ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος εξήρε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τοποθέτησε χρονικά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος «πριν» την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, «κλείνοντας την πόρτα» στην εκλογολογία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αν και κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση πως για το 2018 δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, η υστέρηση εσόδων στην εκτέλεση προϋπολογισμού, που παραμένει ωστόσο εντός τροχιάς, έχει σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Κοινωνικό μέρισμα μαμούθ
Την ίδια ώρα, ήδη σε στενό κυβερνητικό κύκλο έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων για την υπεραπόδοση της οικονομίας και πώς αυτή θα διαχυθεί στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, με την επανάληψη του κοινωνικού μερίσματος που πέρυσι δόθηκε ως εφάπαξ 13η σύνταξη σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους.
Διόλου τυχαία ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real τόνισε πως η εξαιρετική πορεία εσόδων του ΕΦΚΑ επισφραγίζει την υπεραπόδοση στους στόχους, με το κοινωνικό μέρισμα να βρίσκεται προ των πυλών και για το 2017.
Πληροφορίες του TRIBUNE αναφέρουν πως αυτή τη χρονιά το κοινωνικό μέρισμα δεν θα περιοριστεί σε συντάξεις, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, με τις κυβερνητικές προσπάθειες να επικεντρώνονται στους νέους και τους ανέργους.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το ποσό προς διάθεση, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο των περσινών 617 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει σκορπίσει ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου που ετοιμάζεται για νέο επικοινωνιακό ντεμαράζ απέναντι στην αντιπολίτευση και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και τον «αντικοινωνικό», όπως κατηγορείται σε κάθε ευκαιρία, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι τελικές αποφάσεις ωστόσο για το κοινωνικό μέρισμα και τον τρόπο που θα διατεθεί, θα ληφθούν από κοινού με τους εταίρους, αφού «κλειδώσουν» τα ακριβή ποσά της ελληνικής οικονομίας, μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Ηγεμονία στο εξωτερικό επιβεβαιώνει ο Τραμπ
Την ίδια ώρα η νέα συνάντηση κορυφής που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά με τον «πλανητάρχη», Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνει πως στην παγκόσμια σκακιέρα η Ελλάδα όχι μόνο έχει ξαναμπει δυναμικά, αλλά διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο.
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις αποσκευές του προκειμένου στις 17 Οκτωβρίου να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και, συγκεκριμένα, στον Λευκό Οίκο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ νωρίτερα θα έχει και σημαντικές συναντήσεις με επενδυτικά κεφάλαια από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Μερικές μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και με δεδομένο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε την δεύτερη προεδρική του θητεία με επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, το ότι ανοίγει η πόρτα του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα τόσο σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της αναβάθμισης του ειδικού βάρους της χώρας διεθνώς.
Άλλωστε, Τραμπ και Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν σε μία συγκυρία που όλα τα θέματα είναι ανοιχτά: από το ΔΝΤ και την συζήτηση περί «απόσυρσής» του από την Ευρώπη, ως το μεταναστευτικό, την οικονομία, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, την επέκταση της σύμβασης για τη βάση της Σούδας που «καίει» τις ΗΠΑ και την «επόμενη μέρα» μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, οι δύο ηγέτες θα έχουν οπωσδήποτε πολλά να πουν…
Πυρετός για το Ελληνικό
Παράλληλα, το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκεται επικεντρωμένο και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό, δεδομένου ότι τυχόν εμπλοκή θα προκαλέσει σοβαρά πλάγματα στο φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης αλλά θα στείλει και ουσιαστικό μήνυμα αμφισβήτησης στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σίγουρα πως το ΚΑΣ στην αυριανή συνεδρίαση δεν θα κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω, αλλά θα λάβει απόφαση, δίνοντας τέλος στο θρίλερ της επένδυσης.
Ωστόσο, η αγωνία κορυφώνεται διότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η πλευρά του αναδόχου αναζητά μία… αφορμή για να απεμπλακεί από το έργο, χωρίς να πάρει την ευθύνη, η οποία θα βαρύνει την κυβέρνηση.
Άλλωστε, πέραν του Ελληνικού, η κυβέρνηση μπαίνει στον χορό των επενδύσεων: την περασμένη εβδομάδα η «task force» που συνεκλήθη στο Μαξίμου έθεσε εκ νέου επί τάπητος όλα τα βασικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην επενδυτική διαδικασία, αλλά και που έχουν συλλέξει οι Δημήτρης Παπαδημητρίου-Αλέξανδρος Χαρίτσης κατά τις επαφές τους με επενδυτές. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, η «task force» αναμένεται εφεξής να συνεδριάζει συχνά, καθώς η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί «λυδία λίθο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.