Στην τελική ευθεία για υποψηφιότητες και διαδικαστικά

Της Μαριτίνας Ζαφειριάδου
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες για τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του χρόνου για κατάθεση υποψηφιοτήτων ενόψει εκλογής αρχηγού σε αυτόν.
Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου φορέα στον χώρο αναμένεται να καταθέσει αύριο Τετάρτη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι υπογραφές που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του τελευταίου, έχουν ήδη μαζευτεί και σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, προέρχονται όχι μόνο από όλες τις Περιφέρειες της χώρας -αν και απαιτείται μόνο από επτά εξ’ αυτών- αλλά και από όλους τους νομούς της χώρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση έχει το τι θα κάνει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου, που δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του να είναι υποψήφιος.
Ο ίδιος συγκαλεί τα όργανα του Κινήματος αύριο, προκειμένου να διερευνήσουν όλα τα νέα δεδομένα και να καταλήξουν στο κατά πόσον θα πρέπει το κόμμα να εκπροσωπηθεί στην κούρσα από δικό του υποψήφιο και αν ναι, ποιος θα πρέπει να είναι αυτός.
Στο μεταξύ, τη στάση του σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος μένει να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και ο Γιάννης Τούντας από τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ Απόστολος Πόντας.
Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και όσοι «ακούγονται» στο παρασκήνιο, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και τυχόν εκπρόσωπος της Ώρας Αποφάσεων, ή ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης που δείχνει ενδιαφέρον για το όλο εγχείρημα.
Ιδιαιτέρως κρίσιμη πάντως, θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου, καθώς μέλλει να ξεκαθαρίσει τα ‘αγκάθια’ της διαδικασίας, από το κατά πόσον τελικά θα επιλεγεί η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, επικουρικά ασφαλώς στην προσέλευση στην κάλπη, έως το αν θα γίνουν ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων, πόσα, πού και υπό ποιες συνθήκες.Σε μία προσπάθεια να βάλουν τέλος στην ‘σπέκουλα’ –όπως καταγγέλλουν- μερίδας υποψηφίων αρχηγών, που επιχειρούν να περάσουν στους πολίτες το μήνυμα ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι αυτή που δεν θέλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά, έδωσαν χθες στη δημοσιότητα τις προτάσεις τους τόσο για αυτή, όσο και για άλλα θέματα, προς την Επιτροπή Αλιβιζάτου.
Σύμφωνα με αυτές, προτείνουν μεταξύ άλλων :
– Ψηφοφορία με φυσική παρουσία στην κάλπη εφαρμογή συστήματος on line ηλεκτρονικής διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο, κατά την ψηφοφορία με φυσική παρουσία στην κάλπη, για αποφυγή διπλοψηφιών, καθώς και κάλπες με on line σύστημα και σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού.
– Για την εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία προϋπόθεση αποτελεί η υποχρεωτική με αυτοπρόσωπη παρουσία, σε προγενέστερο χρόνο, παραλαβή του απαραίτητου μυστικού κωδικού.
– Την ευθύνη υλοποίησης του ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ( on line και εξ’ αποστάσεως) αναλαμβάνει ένας εκ των παρόχων κινητής τηλεφωνίας με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές που θα δοθούν από την Επιτροπή.
– Να ισχύουν τόσο για την ψηφοφορία σε κάλπη όσο και την «ηλεκτρονική ψήφο» κοινές προϋποθέσεις συμμετοχής (υπογραφή δήλωσης εγγραφής και παροχή συναίνεσης για ανάρτηση του καταλόγου ψηφισάντων σε ειδική ιστοσελίδα, καταβολή οικονομικού αντιτίμου).
«Με απόλυτη εμπιστοσύνη στον καθηγητή επικεφαλής κ. Ν. Αλιβιζάτο και την Επιτροπή είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για όλα τα διαδικαστικά θέματα που θα διασφαλίσουν μια ανοιχτή, μαζική και αδιάβλητη διαδικασία», καταλήγουν οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά.

Πηγή: real.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.