Ποιοι και γιατί θέλουν να αποδημήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μικροκομματικά παιχνίδια μέσω επιχείρησης αποδόμησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στην αντιπροεδρική στάση συγκλίνουν, σε μία ιδιότυπη συμμαχία, τόσο το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ», υπό τον ίδιο τον Κ. Σημίτη και την επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, (αν και η τελευταία – για ευνόητους λόγους- κρατά χαμηλότερους τόνους), όσο και ακροδεξιά σαπρόφυτα, που κινούνται στο περιθώριο της κεντροδεξιάς παράταξης.
Είναι το μπλοκ αυτών, (κυρίως στο Σημιτικό μπλοκ), που θεωρούν την κυβερνητική περίοδο του Κ. Καραμανλή «γενεσιουργό» της χρεοκοπίας της χώρας και αιτία της υπαγωγής της στο καθεστώς των μνημονίων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».
Παράλληλα, αντιπροεδρική στάση έχουν και κάποια ελάχιστα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν ότι ο κ. Παυλόπουλος με τις παρεμβάσεις του σε Ευρωπαίους ηγέτες που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (η ευρωπαική πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει η ΝΔ) βοήθησε τον Αλέξη Τσίπρα και ότι με τις συνεχείς επικλήσεις του στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης του παρέχει έμμεσα πολιτική στήριξη. Αντίθετα, οι βουλευτές του κόμματος στηρίζουν τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ενδεικτικό της απόλυτης στήριξης στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι οι δηλώσεις 20 «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι «ξεσηκώθηκαν» επί της ουσίας κατά της προσπάθειας στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του λεγόμενου «εκσυγχρονιστικού μπλοκ» οι οποίοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια για την χώρα με το πρόσωπο και τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως επίσης και μέσα ενημέρωσης τα οποία πρόσφατα κάλεσαν τον Πρόεδρο να… παραιτηθεί από το αξίωμά του, ώστε να προκαλέσει πολιτειακή κρίση, που θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, για να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα!
Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έμπειρος και λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας, σε θέματα Συντάγματος και λειτουργίας των θεσμών, καθιστά σαφές σε συνομιλητές του ότι «θα κινείται πάντοτε στο πλαίσιο των συνταγματικών του αρμοδιοτήτων και προς όφελος της χώρας».
Είναι γνωστό δε, ότι ο ρόλος του υπήρξε πάντοτε ουσιαστικός στα μείζονα εθνικά θέματα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 2015, όταν η παρέμβαση του κ. Παυλόπουλου ήταν καθοριστική για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η επιχείρηση πολιτικής αποδόμησης του ΠτΔ προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ – κι όχι μόνο από την πλευρά των καραμανλικών. Ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του πρώην εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου –τακτικού συνομιλητή του πρώην πρωθυπουργού- που έκανε λόγο για ακροδεξιά σαπρόφυτα που επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ξεσηκώθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ
Ηχηρή απάντηση δίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. στους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με αφορμή τις σφοδρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα του συνεδρίου τους το περασμένο Σαββατοκύριακο. Με δηλώσεις τους στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία», 20 «γαλάζιοι» βουλευτές στέλνουν αυστηρό μήνυμα στη Φώφη Γεννηματά (έκανε λόγο για «συντηρητική παλινόρθωση»), στον Γιώργο Παπανδρέου (μίλησε για «καραμανλισμό της χρεοκοπίας»), στον Θανάση Θεοχαρόπουλο (αναφέρθηκε σε «καταστροφική πολιτική της περιόδου Καραμανλή»), στον Κώστα Σημίτη και στα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη -ως επί το πλείστον- του ΠΑΣΟΚ. Ξεκαθαρίζουν ότι «η ιστορία δεν παραγράφεται» και ότι «οι πολίτες έχουν μνήμη», ενώ εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί στην προοπτική νέας συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικές είναι τις δηλώσεις κάποιων από τους 20 αυτούς βουλευτές:
Γιώργος Βλάχος: Τα «ζόμπι» επέστρεψαν
Τα «πολιτικά ζόμπι» επέστρεψαν και, προκειμένου να αποποιηθούν των βαρύτατων ευθυνών τους, εν όψει του… νέου ξεκινήματος, προσπάθησαν να τις φορτώσουν σε άλλους. Ομως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η χώρα δεν είναι στο 2010. Οι πολίτες έχουν πλέον ολοκληρωμένη εικόνα για το τι έγινε και το ποιος ευθύνεται. Οι φυλακισμένοι, οι καταδικασμένοι, οι υπόδικοι, οι αργόμισθοι, οι πλουτίσαντες, μαζί με τους φίλους, τους συνεταίρους, τους συντρόφους τους και τις οικογένειές τους, δεν δικαιούνται να μιλούν. Οι πολιτικοί απόγονοι του Κουτσόγιωργα, του Τσοχατζόπουλου και τόσων άλλων, που κρύβονται πίσω από την παραγραφή των ευθυνών τους, δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε έντιμους, σε πατριώτες, στην κοινωνία. Οποτε το θελήσουν, μπορούμε να μιλήσουμε με ονόματα και αριθμούς.
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Δεν έχουν ταυτότητα
Τα χρόνια της κρίσης αναδύθηκαν τυχοδιωκτικές και δημαγωγικές δυνάμεις, με σημαία τον παθογόνο λαϊκισμό. Σήμερα που το «παραμύθι» αυτό τελειώνει άσχημα, ο χώρος της Κεντροαριστεράς κινητοποιείται -και καλώς- για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, όσα ακούσαμε στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ. δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσουν. Ελάχιστη αυτοκριτική, επιθετικός και ενίοτε αμετροεπής λόγος από ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρόθεση μετάθεσης ευθυνών προς τη Ν.Δ., προσπάθεια διατήρησης ίσων αποστάσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Είναι φανερό ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει τον προσανατολισμό και την ταυτότητά του, αλλά βρίσκεται μετέωρος ανάμεσα στο παρελθόν και στις αναπόφευκτες προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος.
Γεράσιμος Γιακουμάτος: Στόχος, η αυτοδυναμία
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσπαθεί να εντοπίσει πολιτικό χώρο ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Αντί για άσκοπες πολιτικές επιθέσεις εντυπώσεων, θα έπρεπε να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας για την πατρίδα μετά τη λαίλαπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αντί να επιτίθεται στη Ν.Δ., που έμεινε σταθερή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, στη παράταξη που θα αποτελέσει τον κορμό της κυβερνητικής επανεκκίνησης. Καλό θα ήταν να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει την ανώφελη κριτική σε πολιτικούς όπως ο Κώστας Καραμανλής, που η πορεία τους είχε πάντα σταθερό εθνικό πρόσημο. Στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία και μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα αναζητήσει όμως ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις.
Κατερίνα Παπακώστα: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι
Με βρίσκει σκεπτική το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ – ΔΗ.ΣΥ. της Φ. Γεννηματά, διότι, ανεξαρτήτως τού τι θα προκύψει από τις διεργασίες της ΔΗ.ΣΥ., αυτή τη στιγμή συνυπάρχουν «αρμονικά» ο Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης. Υπό το ενδεχόμενο μίας πιθανής συγκυβέρνησης, δεν δίνεται συγχωροχάρτι. Στον μεν πρώτο διότι μας οδήγησε, ως μη όφειλε, στο πρώτο αχρείαστο Μνημόνιο, το οποίο εφάρμοσαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις λόγω της αρχής της συνέχειας του κράτους. Στον δεύτερο, διότι ουσιαστικά υπονόμευσε τη μετέπειτα κυβέρνηση της Ν.Δ., αλλά και τη χώρα, βάζοντάς την απροετοίμαστη από ένα μαλακό (δραχμή) σε ένα σκληρό νόμισμα, το ευρώ, πράγμα το οποίο πληρώνουμε σήμερα.
Σάββας Αναστασιάδης: Αντί σιωπής, θράσος
Ο ολετήρας Γ. Παπανδρέου, όταν ο Καραμανλής του ζητούσε συναίνεση για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, έλεγε «λεφτά υπάρχουν», υποσχόταν παροχές, προκαλούσε εκλογές, έφερνε το ΔΝΤ και έβαζε τη χώρα στην περιπέτεια των Μνημονίων. Σήμερα, αντί να σιωπά, έχει το θράσος να αναζητά υπευθύνους για την καταστροφή που προκάλεσε. Η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να είχε ήδη αντιληφθεί ότι η εποχή και η κοινωνία δεν ευνοούν την παλαιοκομματική εικόνα και κριτική, καθώς και τον μικροκομματικό εγωισμό. Δεν το κάνει και χάνει. Η Ν.Δ. με τον Κ. Μητσοτάκη είναι ανοιχτή σε συνεργασίες. Πιστεύω ότι κάθε συνεργασία πρέπει να εξεταστεί στην ώρα της, στη βάση των αρχών και θέσεων που εκφράζονται από τη μεγάλη παράταξή μας.
Γιάννης Ανδριανός: Κρύβουν τις ευθύνες τους
Εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει σε τέτοια τεχνάσματα για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες Σημίτη και Παπανδρέου για τη σημερινή κατάσταση – και πάντα χωρίς αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω τις μελέτες έγκριτων οικονομολόγων που αποκαλύπτουν, διαλύοντας κάθε συκοφαντία, την αλήθεια για το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ, με τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης ΓΑΠ, καθώς και την αγάπη της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές αφετηρίες, προς τον Κώστα Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τον δρόμο του και οι πολίτες θα το κρίνουν. Μετεκλογικά σενάρια δεν είναι της ώρας. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν, όπως καταδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις, είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό, την επομένη των εκλογών η χώρα να έχει ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κώστας Γκιουλέκας: Αντίπαλος τα προβλήματα
Ο κάθε πολιτικός χώρος έχει τη διαδρομή και την ιστορία του. Εμείς στη Ν.Δ. είμαστε περήφανοι για τις επιλογές της παράταξής μας που δικαιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Η αναγκαστική συγκυβέρνηση τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη ΔΗΜ.ΑΡ. σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν σημαίνει ούτε ιδεολογική ταύτιση ούτε πολύ περισσότερο πολιτική εξομοίωση των χώρων που ο καθένας υπηρετεί. Εμείς, από την πλευρά μας, δεν έχουμε καμία ανάγκη ούτε να επιτιθέμεθα εναντίον πολιτικών χώρων ούτε να απαντάμε και να ασχολούμαστε με τέτοιου είδους θέματα. Μπροστά μας έχουμε τα προβλήματα του τόπου, αυτά είναι οι πραγματικοί αντίπαλοί μας.
Βασίλης Γιόγιακας: Θα αποφασίσουν οι πολίτες
Η χρήση της λέξης «αλλαγή» δεν είναι μονοπώλιο ούτε προνόμιο κανενός. Ταμπέλες όπως «προοδευτικός» και «συντηρητικός» δεν λένε τίποτα από μόνες τους. Προκύπτουν από το τι συγκεκριμένο και ρεαλιστικό προτείνει το κάθε κόμμα για να βγει η χώρα από την ύφεση, για μια κοινωνία δημιουργίας και αλληλεγγύης, όπου οι άξιοι και οι νέοι θα έχουν θέση στην παραγωγή και ρόλο στην πολιτική. Σε αυτό που συμφωνώ με την κυρία Γεννηματά είναι ότι, για να γίνουν γενναίες αλλαγές, πρέπει η επόμενη κυβέρνηση να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αλλά το αν, το πώς και με ποιους θα το αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες.
Μάνος Κόνσολας: Αδιέξοδα και απαξίωση
Οταν ο Κώστας Καραμανλής έλεγε την αλήθεια στους πολίτες, ο κ. Παπανδρέου τους έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν», ενώ την ίδια στιγμή συζητούσε με το ΔΝΤ. Ο ταπεινωτικός και εξευτελιστικός τρόπος με τον οποίο αυτός παραιτήθηκε είναι ενδεικτικός των αδιεξόδων που δημιούργησε. Προφανώς δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι, ενώ ο κ. Καραμανλής αποτελεί εθνικό κεφάλαιο και χαίρει σεβασμού από φίλους και αντιπάλους, ο ίδιος έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών. Οσοι επιχείρησαν να ξαναγράψουν την ιστορία απέτυχαν. Το σύνδρομο δικαίωσης του κ. Παπανδρέου δεν θα ικανοποιηθεί ποτέ ούτε από την ιστορία ούτε από τον ελληνικό λαό.
Χρίστος Δήμας: Λύσεις με ορθολογισμό
Καλό θα ήταν το ΠΑΣΟΚ και τα κορυφαία στελέχη του να εστίαζαν περισσότερο τις τοποθετήσεις τους στο πώς θα προχωρήσουν σε μια εκ βάθρων αναγέννηση του πολιτικού φορέα τους και στη διατύπωση ενός ρεαλιστικού και ωφέλιμου σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας. Δεν πιστεύω άλλωστε πως θα ήθελαν πραγματικά να ανοίξει μια κουβέντα για το παρελθόν. Αυτό που κατά τη δική μου γνώμη έχει περισσότερη σημασία από μια τέτοια συζήτηση, είναι να δουν όλα τα πολιτικά κόμματα, υπό το πρίσμα του ορθολογισμού πια, πόσο μπορούν να είναι χρήσιμα με ιδέες και αποφασιστικότητα για τομές στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας.
Ανδρέας Κουτσούμπας: Ανιστόρητες θέσεις
Αντιλαμβάνομαι τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυρία Γεννηματά. Είναι αρχηγός ενός κόμματος που παραπαίει και ο ελληνικός λαός το έχει βάλει στο περιθώριο. Προσπαθεί με τη ρητορική της, απευθυνόμενη σε ένα παλιό ακροατήριο, να ισχυροποιήσει τη θέση της. Ο λαός όμως έχει και γνώση και μνήμη, και δεν πείθει κανέναν με τις ανιστόρητες και αβάσιμες αυτές θέσεις. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό και αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη παράταξη που συνεχίζει να την εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, ενώ αυτοί εγκλημάτησαν με την πολιτική συμπεριφορά τους και πρακτική, βάζοντας τη χώρα στο ΔΝΤ. Καλό θα είναι η κυρία Γεννηματά να σιωπά αυτή την περίοδο και να προβληματίζεται.
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Λαϊκισμός ή υπευθυνότητα;
Αντιλαμβάνομαι ότι η αγωνία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να διατηρήσει την πολιτική της αυτονομία την οδηγεί σε δηλώσεις ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δίλημμα όμως για όλους μας σήμερα, και βέβαια για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, δεν είναι ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά, αλλά διαφορετικό και κρίσιμο. Είναι η επιλογή ανάμεσα στον έξαλλο λαϊκισμό και τη ρεαλιστική υπευθυνότητα, ανάμεσα στο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και σε ένα υβρίδιο λαϊκής δημοκρατίας και λατινικής μπανανίας. Μπροστά σε αυτή την επιλογή θα βρεθεί -αργά ή γρήγορα- η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αρκεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.
Αδωνις Γεωργιάδης: Ο λαός έχει μνήμη
Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί προφανώς να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες του, κατηγορώντας τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση Καραμανλή. Ο ελληνικός λαός, όμως, έχει και μνήμη και κρίση. Στόχος της Ν.Δ. πρέπει να είναι χωρίς αλαζονεία η αυτοδυναμία και η επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων στα μεγάλα θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση.
Γιώργος Στύλιος: Παλαιοκομματική τακτική
Είναι παλαιοκομματική τακτική να επιτίθεσαι στους πολιτικούς αντιπάλους σου προκειμένου να ελιχθείς και να μην απαντήσεις στα επίκαιρα ερωτήματα. Το πολιτικό δίλημμα στις μέρες μας είναι ανάμεσα στον ορθολογισμό και τον λαϊκισμό. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα η ειλικρίνεια, η αλήθεια και τελικά ο ορθολογισμός ως σκέψη και δράση. Η Ν.Δ. συνεργάστηκε και συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. τα αποτελέσματα της συνεργασίας είχαν θετικό πρόσημο. Ο πρόεδρός μας Κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξουμε ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.
Σοφία Βούλτεψη: Πρώτα η πατρίδα
Οι επόμενες εκλογές θα είναι αυτές που ο λαός θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να σώσει για άλλη μια φορά τη χώρα και να επουλώσει τις πληγές που χάραξε βαθιά στο σώμα της η λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Οι «σκληρές επιθέσεις» εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσα από ένα συνέδριο, δεν μας αφορούν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η «παλινόρθωση» της χώρας.
Κώστας Καραγκούνης: Ο κόσμος γνωρίζει
Γαλουχήθηκα στην αντιπαπανδρεϊκή παράδοση της Ν.Δ. και θεωρώ, ούτως ή άλλως, ότι ειδικώς οι χειρισµοί του Γεωργίου Παπανδρέου στην αρχή της κρίσης υπήρξαν ολέθριοι. Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι όταν κανείς έχει απέναντί του κάτι πολύ χειρότερο από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πολιτική λογική να συνασπίζεσαι «ακόµη και µε το κακό για να αποφύγεις το χειρότερο». Η χώρα µπορεί να πάει µπροστά µόνο µε ισχυρές και οµοιογενείς πολιτικά και ιδεολογικά κυβερνήσεις. Ελπίζω σε µια αυτοδύναµη κυβέρνηση της Ν.Δ. και τελικά προβλέπω ότι αυτό θα συµβεί γιατί ο κόσµος, όσο κι αν τον υποτιµούν, γνωρίζει καλύτερα από εµάς τους πολιτικούς το ενεργητικό και το παθητικό όλων µας.
Γιώργος Κασαπίδης: Να ζητήσουν συγγνώμη
Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από τις αήθης επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου που διαψεύστηκαν πανηγυρικά εκ των υστέρων και μας οδήγησαν σε διχασμό. Εξάλλου, ενώ ο Καραμανλής ζητούσε συναίνεση από τον Παπανδρέου, αυτός έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Καλό είναι να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους και να ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα ψέματα που είπαν, και μετά να ασχοληθούν με τη Ν.Δ. Η Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, αλλά και όλοι να δηλώσουν μετάνοια για τα πολιτικά αμαρτήματά τους.
Ανδρέας Κατσανιώτης: Η Ιστορία διδάσκει
Η Ιστορία έχει καταγράψει τι έχει προσφέρει η κάθε παράταξη στον τόπο. Αυτή τη στιγμή η επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι μία: Με τον Τσίπρα ή με τον Μητσοτάκη. Σε αυτό πρέπει να απαντήσει. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.