Οι αντιδράσεις πολιτικών και φορέων για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ

Σε μια νέα εποχή εισέρχονται οι αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη ενόψει της κρατικοποίησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ), που κλείνει φέτος 60 χρόνια  λειτουργίας.
Πάντως, κοινή συνισταμένη στις επιθυμίες όλων των πολιτών/επιβατών, είναι η επιτακτική πλέον ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ποιότητας του μεταφορικού έργου, του στόλου και των υποδομών του.

 Τα παραπάνω προκύπτουν από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικοινώνησε με εκπροσώπους φορέων της πόλης, αλλά και χρήστες των αστικών συγκοινωνιών.
Εκπρόσωποι των φορέων της πόλης ανησυχούν, αλλά….ελπίζουν    
    Μια «μοναδική ευκαιρία», προκειμένου να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός και αστικές συγκοινωνίες και μετρό να εξυπηρετούν πλήρως και άρτια τους πολίτες που επιλέγουν να κάνουν τις μετακινήσεις χωρίς τη χρήση του αυτοκινήτου τους, έχει η Νύμφη του Βορρά, επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΘ) της πόλης, Δημήτρης Μπακατσέλος. Τονίζοντας ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί επί της επικείμενης κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ, ο κ. Μπακατσέλος ξεκαθάρισε ότι «η πόλη και οι πολίτες, όπως και το ΕΒΕΘ, επιθυμούν αστικές συγκοινωνίες υψηλού επιπέδου και ποιοτικές».
    «Ναι» στην αναβάθμιση και την αλλαγή στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, αλλά «Όχι» στο να δημιουργηθεί άλλη μια δημόσια υπηρεσία «και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε», είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης, τονίζοντας: «Ζητάμε, θέλουμε, απαιτούμε και δικαιούμαστε ως πολίτες, ένα καλό συγκοινωνιακό έργο».
    Την αμφιβολία του για το εάν το ελληνικό κράτος έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις επενδύσεις που απαιτούνται και να εκσυγχρονίσει τον ΟΑΣΘ, εξέφρασε μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ).

 «Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν υιοθετεί την πρόταση των φορέων της πόλης αναφορικά με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη», αναρωτήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με βάση την οικονομική κρίση και τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκροτηθεί ένας δημόσιος φορέας που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό της πόλης. Απαιτούνται επενδύσεις στον στόλο και το κράτος δεν είναι κατάλληλο να το κάνει αυτό. Πού θα βρει τα λεφτά το κράτος να επενδύσει και να “τρέξει” τις αστικές συγκοινωνίες;».
Ναι στην κρατικοποίηση, αλλά…θα την κρίνουμε μετά λέει το ΚΕΠΚΑ     
    Προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, ότι κινείται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, αφού όπως είπε, «τόσα χρόνια ο Οργανισμός, λειτουργεί με ιδιαίτερο καθεστώς και χωρίς διαφάνεια, τη στιγμή που έχει σταθερά έσοδα χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνει το όποιο επιχειρηματικό ρίσκο».
    Υπογραμμίζοντας ότι το κράτος έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ο κ. Τσεμπερλίδης επισήμανε: «Ελπίζουμε ότι η κατάσταση με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη θα διορθωθεί με την κρατικοποίηση του Οργανισμού. Το τι μέλλει γενέσθαι όμως, θα φανεί στην πράξη και στο μέλλον, όταν έρθει η ώρα, θα το κρίνουμε».
Κατά τον ίδιο, οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχή ή μη, έκβαση του εγχειρήματος που αφορά στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, στις κινήσεις που θα γίνουν. «Ο στόλος είναι απαρχαιωμένος, η καθαριότητα εντός των λεωφορείων είναι…ελλιπής, ο συνωστισμός των επιβατών μεγάλος και η συνέπεια με την οποία εκτελούνται τα δρομολόγια, προβληματική», είπε. Πάντως, έσπευσε να σημειώσει, ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εκτέλεση των δρομολογίων «δεν είναι μια ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον ΟΑΣΘ, αφού οι λεωφορειολωρίδες καταπατώνται διαρκώς και από άλλους αυτοκινητιστές».
Επίκαιρη και σήμερα η έρευνα του ΚΕΠΚΑ το 2014 για τον ΟΑΣΘ  
    Από έρευνα του ΚΕΠΚΑ, που έγινε σε δείγμα περίπου 9.000 ατόμων, στο διάστημα 11- 20 Νοεμβρίου 2014, ο ΟΑΣΘ έπαιρνε βαθμό «κάτω από τη βάση» σε ό,τι αφορά τη συχνότητα των δρομολογίων, το αντίτιμο του εισιτηρίου αλλά και την υπερφόρτωση των λεωφορείων.
    Παράλληλα, σε σύνολο 30 γραμμών του ΟΑΣΘ, που κλήθηκαν το 2014 να βαθμολογήσουν οι επιβάτες (με χειρότερη βαθμολογία το 12 και καλύτερη το 60), μόλις μία «έπιασε» βαθμό άνω του 30 και καμία δεν πέτυχε να αξιολογηθεί έστω ως καλή (βαθμός 36). Κι αυτό, ενώ 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν το λεωφορείο για τις μετακινήσεις του, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και επτά φορές εβδομαδιαίως (39%).
    Από την έρευνα είχε προκύψει επίσης ότι 66% των ερωτηθέντων έκριναν τη συμπεριφορά των οδηγών των αστικών λεωφορείων ως «καλή»- «πολύ καλή» και «τέλεια», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ελεγκτές διαμορφώθηκε στο 62%, αν και οκτώ στους δέκα (79%) υποστήριξαν ότι όταν η συμπεριφορά τους είναι κακή, αυτό συνιστά σημαντικό πρόβλημα.
    Μεταξύ των προβλημάτων που δήλωσαν πριν τρία χρόνια ότι αντιμετώπιζαν οι επιβάτες στα αστικά λεωφορεία, είναι συνωστισμός εντός των λεωφορείων, ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες, κλοπές και σεξουαλική παρενόχληση (ευκολότερα λόγω συνωστισμού), παραβάσεις του ΚΟΚ από οδηγούς, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούν στο κινητό και καπνίζουν εν ώρα εργασίας, μη έκδοση αποδείξεων για πρόστιμα που εισπράττονται επιτόπου από ελεγκτές, …βροχή εντός λεωφορείου λόγω παλαιότητας, ύπαρξη μικρών λεωφορείων σε γραμμές με πολλούς επιβάτες, μη επανέκδοση κάρτας πολλαπλών διαδρομών που είχε απολεσθεί, ατυχήματα και τραυματισμούς, καθώς και οδηγούς που δεν σταματούν στη στάση όπως οφείλουν.
    Και ενώ έχουν περάσει τρία χρόνια από το έτος διεξαγωγής της παραπάνω έρευνας του ΚΕΠΚΑ, τα παράπονα των επιβατών σήμερα, φαίνεται να παραμένουν…επίκαιρα. «Δεν είναι δυνατό να μην σταματούν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων στη στάση ως οφείλουν και ιδίως όταν αυτή είναι κοντά ή και μπροστά σε νοσοκομείο», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αγγέλα Φωτοπούλου, που χρησιμοποιεί τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη σχεδόν καθημερινά για να μεταβεί στη δουλειά της
    «Δύο φορές μου έκλεψαν τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου μου μέσα στο λεωφορείο», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 37 χρονη Μαρία Πελτέκη, προσθέτοντας ότι «οι επιτήδειοι δρουν ανενόχλητοι και με ευκολία. Αυτοί είναι εκπαιδευμένοι και εμείς οι πολίτες/επιβάτες, πραγματικά συνωστισμένοι εντός των λεωφορείων, ιδίως τις ώρες αιχμής, νωρίς το πρωί κι αργά το απόγευμα».
    «Αν δεν υπάρχουν λεφτά να αγοράσουν καινούριο στόλο και να φροντίσουν έτσι τη μοναδική συγκοινωνία που έχουμε στον νομό Θεσσαλονίκης, τίποτα δεν θα αλλάξει», είπε η 43χρονη Σάσα Καραμητροπούλου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την κρατικοποίηση ο ΟΑΣΘ να δει καλύτερες ημέρες.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα ο στόλος του ΟΑΣΘ ανέρχεται σε 622 οχήματα, εκ των οποίων 500 κυκλοφορούν στους δρόμους το διάστημα Σεπτεμβρίου- Ιουνίου και 400 Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ οι εργαζόμενοί του ανέρχονται σε 2.300 και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ «δεν τους φοβίζει».

Καραμανλής για κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ: Τους θεσμούς τους ενημερώσατε;

Ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τονίζει πως το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, την ίδια στιγμή που οι αστικές συγκοινωνίες Αθηνών εντάσσονται στο Υπερταμείο.

Έχει η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς «σχετικά με τις προθέσεις της να κρατικοποιήσει τον ΟΑΣΘ;» αναρωτήθηκε σε δηλώσεις του ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής,  σχολιάζοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, την ίδια στιγμή που οι αστικές συγκοινωνίες Αθηνών εντάσσονται στο Υπερταμείο. 

 Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει μάλιστα τις ανησυχίες του και για την πιθανότητα «στροφής 180 μοιρών» που θα ταλαιπωρήσει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης.
Ο Τομεάρχης της ΝΔ χαρακτηρίζει «ιστορικές βουτιές» τις πρόσφατες αποφάσεις του κ. Σπίρτζη «ελλείψει πραγματικού ηγέτη» στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καλούμε τον κ. Σπίρτζη να προσγειωθεί στον 21ο αιώνα και στο 4ο μνημόνιο, που με “πόνο ψυχής” ψήφισαν ο ίδιος και οι σύντροφοί του πριν από λίγες ημέρες».

Μαγκριώτης: Οι 2 λόγοι που δεν μπορεί να κρατικοποιηθεί ο ΟΑΣΘ
Ο συντονιστής της κίνησης Προοδευτικοί Πολίτες, Γιάννης Μαγκριώτης, εξέδωσε ανακοίνωση για τις τελευταίες εξελίξεις κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Ο κ. Μαγκριώτης αμφισβητεί την έγκριση των δανειστών για το πλάνο της κυβέρνησης και σχολιάζει το σίριαλ του ΟΑΣΘ, το οποίο μετατρέπεται σε θρίλερ. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Οι εκλογές είναι κοντά και η κυβέρνηση, ετοιμάζει τις κόκκινες γραμμές, της προεκλογικής περιόδου. Εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση της ΝΔ, η οποία απλώς ρωτά, αν κυβέρνηση, πήρε την άδεια των δανειστών. Για την ουσία του θέματος, καμία θέση. Ως συνήθως «Και με τον Χωροφύλαξ και με τον Αστυφύλαξ». Την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, ποιος  θα τη σκεφτεί;

Το κακόγουστο σίριαλ της κυβέρνησης, με τον ΟΑΣΘ, κυρίως όμως με την πόλη, την οικονομία και τους ανθρώπους της συνεχίζεται και γίνεται, πιο επικίνδυνο, παρ΄ ότι στο νέο σχέδιο, έκανε αλλαγές, για να φαίνεται, ότι είναι λογικό και εντός Κοινοτικού Πλαισίου.

Με αποκλειστικό σκοπό την κομματική προπαγάνδα, όπως έκανε και συνεχίζει  με την καθαριότητα, έβαλε και συνεχίζει να θέτει σε ομηρία την κοινωνία. Γνωρίζει, ότι οι επιλογές της δεν έχουν καμία τύχη να υλοποιηθούν, γιατί αντίκειται, στον κοινοτικό κανονισμό 1370/2007, στην ελληνική νομοθεσία, στο δημόσιο συμφέρον και την κοινή λογική.

Η κυβέρνηση σε απόλυτη αντίφαση και παραλογισμό, έβαλε στο Υπέρ-ταμείο για ιδιωτικοποίηση, όλες τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας, Μετρό, Λεωφορεία Τραμ και Ηλεκτρικό,  και θέλει να κρατικοποιήσει, της Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει καλά, ότι αυτό, πέραν του ότι δεν είναι σωστό, δεν μπορεί και να το κάνει, για δυο κυρίως, λόγους:

α) Δεν θα το επιτρέψουν οι δανειστές και εταίροι, οι οποίοι άφησαν έξω από το Υπερταμειο τον ΟΑΣΘ, γιατί ήταν Ιδιωτικός Φορέας.

β) Το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, ο νόμος για το Υπέρ -ταμείο, που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και η πρόσφατη ένταξη σε αυτό, των εταιρειών του δημοσίου και ειδικά των εταιριών στις οποίες ανήκουν οι υποδομές, που προσφέρουν Αστικές Συγκοινωνίες, στην Αττική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο, για κρατικίστικα και δημαγωγικά παιχνίδια, στην κυβέρνηση.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ανάθεση των Αστικών Συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης σε κρατική εταιρεία, όπως γράφεται στο σχέδιο νόμου, τότε αυτόματα θα ενταχθεί στο Υπερταμείο, για ιδιωτικοποίηση,  όπως της Αθήνας. Θυμίζω, ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι ήδη ενταγμένο στο Υπερταμείο, επειδή ανήκει στην Αττικό Μετρό.

Η πόλη και οι άνθρωποί της, δεν μπορούν να ζήσουν και νέες ταλαιπωρίες, γι αυτό πρέπει, οι όποιες διαφορές, μεταξύ δημοσίου και ΟΑΣΘ, να λυθούν συναινετικά, με έναν μηχανισμό, ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείται για την επίλυση των διαφορών, στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Με το τεράστιο πρόβλημα των Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών, στην υπόλοιπη Ελλάδα και την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, δεν ασχολείται.

Οι αποφάσεις, για την εφαρμογη του κοινοτικου κανονισμου 1370/07, που τιθεται υποχρεωτικα σε εφαρμογη, στις 3/12/19, σε όλες τις χώρες της ΕΕ και επιβάλλει δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, για την ανάθεση, του συγκοινωνιακού έργου, αστικού και υπεραστικού, σε ιδιώτες Παροχους, δεν πρέπει να καθυστερήσουν άλλο, για να μπορέσουν όλες οι πλευρές να προετοιμαστούν.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έκανε το αυτονόητο, μέχρι τώρα, αλλά ακόμη χειροτέρα, αφήνει απροετοίμαστη την Πολιτεία, για το 2019. Αυτό σημαίνει, ότι λόγω του κατεπείγοντος, που θα επικαλεστεί, όποια και αν είναι η κυβέρνηση τότε και με τις καλύτερες προθέσεις να έχει, θα πάει σε αναθέσεις, που πάντα υποκρύπτουν αδιαφάνεια, υψηλότερα κόστη, για το δημόσιο και ακριβότερα εισιτήρια».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.