ΤΟ ΔΟΓΜΑ… ΞΑΦΑ και δέος

Πολλοί προτρέχουν χρίζοντάς την από τώρα υπουργό μιας κυβέρνησης Μητσοτάκη λόγω και των δηλώσεων του προέδρου της ΝΔ ότι θα διαθέσει υπουργικές θέσεις σε τεχνοκράτες. Για την ώρα ας μείνουμε στα γεγονότα και κυρίως στις δηλώσεις της.

Η διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1991 έως 1993 μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την καθαρή νίκη της ΝΔ επανήλθε στο προσκήνιο με δημόσιες τοποθετήσεις, πότε δια ραδιοφώνου και πότε μέσω social media. «Θα το χωνέψουν αργά ή γρήγορα ότι ο Ελληνικός λαός απέρριψε την ταξική πολιτική της αναδιανομής εισοδήματος που οδηγεί στην μιζέρια για όλους» σχολίασε στο Twitter, προκαλώντας σφοδρή κριτική για το ταξικό μένος που βάζει κάτω από το χαλί τη «μιζέρια» και την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα προγράμματα προσαρμογής.

«Λάθος που δεν κόπηκαν οι συντάξεις»

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα η Μ. Ξαφά υπενθύμισε στο Real FM την άποψή της για τους μισθούς και τις συντάξεις. «Οι μισθοί δεν αυξάνονται με κυβερνητικές αποφάσεις, αυξάνονται αν η οικονομία μπορεί να προσφέρει υψηλότερους μισθούς. Ηταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις. Είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που συνεχίζει να ξοδεύει το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις» είπε και πρόσθεσε με την ίδια νεοφιλελεύθερη ριζοσπαστικότητα: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τη στιγμή που υπάρχουν κραυγαλέες ελλείψεις στα νοσοκομεία, στην αστυνομία και την πυροσβεστική, στην παιδεία. Το 1/5 των συνταξιούχων είναι κάτω των 65 ετών και εισπράττουν το 25% της συνολικής δαπάνης των συντάξεων. Εκεί θα πέσει κυρίως ο πέλεκυς αν μειωθεί η προσωπική διαφορά. Οσο δεν δημιουργείται πλούτος μέσα στη χώρα τόσο η οικονομία αδυνατεί να σηκώσει αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Βέβαια, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στο μέλος του νεοφιλελεύθερου think tank Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης (ΚΕΦΙΜ) με τις ακραίες προτάσεις που θυμίζουν το δόγμα «σοκ και δέος» ως προς τη συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για κοινωνικές πολιτικές ότι δεν είναι η πρώτη φορά που… καταπιάνεται με το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. «Η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και η ανακατανομή των πόρων προς τις επόμενες γενιές είναι μέτρα απολύτως αναγκαία για την ελληνική κοινωνία» σημείωνε –και πάλι στο Twitter– η Μ. Ξαφά τον Νοέμβριο του 2018, αδημονώντας για την εφαρμογή του μέτρου που είχε απαιτήσει το ΔΝΤ και τελικά αποσοβήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο Γιάννος και ο ΕΝΦΙΑ

Τον Οκτώβριο του 2018 η Μ. Ξαφά έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του προφυλακισμένου Γ. Παπαντωνίου, πλέκοντας το εγκώμιο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο το γεγονός αυτό μοιάζει με πταίσμα μπροστά στις απόψεις της για τον ΕΝΦΙΑ στο Κολωνάκι, για τη διαχείριση των μνημείων από το Υπερταμείο αλλά και για τις αποφάσεις που παίρνει κατά καιρούς η Δικαιοσύνη.

«Η αντικειμενική αξία του ακινήτου μου στο Κολωνάκι αυξήθηκε κατά 1,3% φέτος και ο ΕΝΦΙΑ αυξήθηκε… 10.3%. Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πώς ακριβώς συνέβη αυτό;» ήταν η ανάρτησή της που προκάλεσε κύμα… συμπαράστασης στο Twitter, με κάποιους λογαριασμούς να προαναγγέλλουν έρανο για την οικονομική ενίσχυσή της. Η Μ. Ξαφά, αναπαράγοντας το μείγμα fake news και παραφιλολογίας σε σχέση με τα μνημεία που δήθεν είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, ζητούσε οι πιστωτές να διαχειρίζονται την πολιτισμική μας κληρονομιά. «Αφήστε τα μνημεία στο Υπερταμείο!

Μόνο καλύτερη μπορεί να γίνει η διαχείρισή τους – θα σταματήσουν οι απεργίες και οι κλοπές εσόδων» ανάρτησε. Ενα ακόμη post που είχε προκαλέσει σάλο ήταν το επικριτικό της σχόλιο για την αθώωση 21 κατοίκων της Χαλκιδικής από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι οποίοι κατηγορούνταν για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές. «Αλλη μια αμφίβολη απόφαση από τα “ανεξάρτητα” ελληνικά δικαστήρια. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η καναδική Eldorado αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντας για οποιοδήποτε σχέδιο άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα» έγραψε.

Αναμφισβήτητα, όμως, τα πρωτεία της πιο προκλητικής δήλωσης διατηρεί η παρομοίωση που είχε κάνει μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι. Συγκεκριμένα, αναφερόμενη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθεί πολιτική λύση στις εμμονικές απαιτήσεις των δανειστών, η Μ. Ξαφά είχε κάνει λόγο για επιμονή που θυμίζει «αυτιστικά παιδιά που έχουν προβλήματα κατανόησης».

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.