ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΞΕΧΑΣΑΝ:Ζητούσε τη συναίνεση πολιτικών, λαού, χρηματοπιστωτικού συστήματος, υπαλλήλων, επιχειρηματιών και συνδικάτων για να σώσει την Πατρίδα και όλοι του το αρνήθηκαν


Φεβρουαρίου 2009
Συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς αμέσως μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής (την 1η Μαρτίου), θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χθες, από το Βήμα της Βουλής, απηύθυνε συγκεκριμένη πρόταση συναίνεσης όλων των δυνάμεων απέναντι στην κρίση. «Θεωρώ αναγκαίο να συνεννοούμαστε τουλάχιστον στα βασικά.
Τουλάχιστον σε υποθέσεις εθνικής σημασίας. Οπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης», είπε και τόνισε ότι θα ζητήσει συναντήσεις με τους αρχηγούς, επιδιώκοντας «συζήτηση ουσίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα αυτής της κρίσιμης περιόδου».
«Το ‘όχι σε όλα’ ήταν πάντα μια λάθος νοοτροπία. Σίγουρα όμως δεν χωρά στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. ∆εν ταιριάζει σε εθνικές υποθέσεις. Και σήμερα η Οικονομία είναι εθνική υπόθεση» τόνισε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «πρωτόγνωρη κατάσταση» για την οποία δεν υπάρχουν έτοιμες ή μαγικές λύσεις. Σημείωσε ότι επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι τομείς, οι επιχειρήσεις, η απασχόληση, τα οικονομικά των πολιτών αλλά και του κράτους. «Η πίεση στη χώρα μας γίνεται πιο έντονη εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε σήμερα όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε τη συμβολή όλων των πολιτικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Συγκεκριμένα, απευθύνθηκε:
– Στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ζητώντας να αξιοποιήσει το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας ώστε να μειωθούν τα επιτόκια. Προειδοποίησε όμως ότι ο έλεγχος στις υποχρεώσεις των Τραπεζών θα είναι αυστηρός.
– Στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ξεκάθαρη όμως ήταν η αναφορά του στα εργασιακά δικαιώμα τα: «Παραβίαση της νομιμότητας σε βάρος των εργαζόμενων δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».
– Στα συνδικάτα, σημειώνοντας ότι έχουν υποχρέωση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφεύγουν τρόπους κινητοποιήσεων που αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας.
– Στους δημοσίους υπαλλήλους, απαιτώντας πλήρη διαφάνεια και περιορισμό της γραφειοκρατίας.
– Απευθύνθηκε βέβαια και στις πολιτικές δυνάμεις, ζητώντας να μπει τέλος στις πρακτικές που αποδυναμώνουν τις αντοχές της Οικονομίας και να μην πυροδοτούνται καταστάσεις που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για όλους.
Ο κ. Καραμανλής στο σημείο αυτό άφησε σαφείς αιχμές κατά της στάσης της αντιπολίτευσης στα μεγάλα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα. Υπενθύμισε το πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και τη στάση των πολιτικών δυνάμεων,τα γεγονότα του ∆εκέμβρη και τη σιωπή πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους βανδαλισμούς, τις καταστροφές, την αναταραχή, την υποκίνηση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων,την ενθάρρυνση κινητοποιήσεων που δημιουργούν προβλήματα σ’ολόκληρη την Κοινωνία, την ακατάσχετη παροχολογία και το μονότονο «όχι σε όλα»
«∆εν ζητώ από την αντιπολίτευση να επικροτεί την κυβέρνηση»,συμπλήρωσε. «∆εν ζητώ να συμφωνούμε σε όλα. ∆εν νοείται, όμως, να είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση για μια κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον Κόσμο».
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε επίκαιρη ερώτηση του οποίου απάντησε ο Κ. Καραμανλής, πρότεινε διακομματική κυβέρνηση υπό τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο και όταν η χώρα βγει από την κρίση να γίνουν εκλογές.
Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα έχει κυβέρνηση, «εκλεγμένη κυβέρνηση, υπεύθυνη, πολιτική κυβέρνηση» και ότι διάφορες προτάσεις που διατυπώνονται τελευταία δεν συνιστούν υπεύθυνες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης.
«Εκτοξεύονται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αποδεικνύουν πολιτικό καιροσκοπισμό», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες κρίσεις, υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. «∆υνάμεις που νοιάζονται πραγματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όχι δυνάμεις που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να πάρουν ή να μοιραστούν εξουσία», συμπλήρωσε.
Ο κ. Καραμανλής συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι πρόβλημα η διαφορετική άποψη, πρόβλημα είναι η προσχηματική πολιτική.
«Στις εθνικές υποθέσεις δεν χωρούν διχαστικές πολιτικές. ∆εν χωρούν πολωτικές πρακτικές. ∆εν χωρούν ανευθυνότητες», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι θα επιδιώκει συνεχώς την σοβαρή, υπεύθυνη και εποικοδομητική συζήτηση

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.