Γιατί ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της «πολακιάδας»

Με την ομιλία του στην  Βουλή για την κατάθεση της πρότασης μομφής κατά Πολάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε τον «αντιΣυριζαϊσμό» σε άλλο επίπεδο: Μίλησε για «θρασύδειλους πολιτικούς τραμπούκους», είπε ότι «δεν υπάρχει ύφος Πολάκη, υπάρχει ήθος Τσίπρα», για να καταλήξει στην… ιδεολογικοποίηση του νέου ανένδοτου της ΝΔ δηλώνοντας ότι «ο Πολακισμός είναι φασισμός».

Κοινώς, και ανεξαρτήτως του πόσοι, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, συμφωνούν ή διαφωνούν με το ύφος Πολάκη, η διάσταση που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας θα μπορούσε πλέον να αγγίζει και τα όρια της γραφικότητας. Επειδή όμως, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η ΝΔ θα κρατήσει ψηλά την σημαία της «πολακιάδας» σε όλη την προεκλογική περίοδο, μάλλον έχει την δική της πολιτική αξία η ανίχνευση των κινήτρων και της στόχευσης αυτής της στρατηγικής.

Σε πρώτο χρόνο, στη ΝΔ θεωρούν ότι η επιμονή στην περίπτωση Πολάκη μπορεί να επιφέρει πιέσεις στην συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι επενδύει στις αποστάσεις που είχαν πάρει αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Στέλιου Κιμπουρόπουλου. Και δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, στην Βουλή, απευθύνθηκε προσωπικά σε έναν εξ αυτών, τον Νίκο Φίλη ρωτώντας τον: «Όσοι καταδικάσατε την άθλια συμπεριφορά του υπουργού, θα καταπιείτε εδώ μέσα τα λόγια που είπατε;».

Επί της ουσίας ωστόσο, και παρά την δυσφορία ορισμένων για το ύφος Πολάκη, θέμα κυβερνητικής συνοχής δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση. Κάποιες διαρροές δυσαρέσκειας για τον αναπληρωτή υπουργό που υπήρξαν σήμερα και από την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα συνοδεύθηκαν από άμεσες διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά την στήριξη του κυβερνητικού έργου, ενώ στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένο πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα βγει ενισχυμένη – μέσω της ψήφου Θεοχαρόπουλου – και όχι αποδυναμωμένη από την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης.

Στην πραγματικότητα, αυτό το γνωρίζουν και στην Νέα Δημοκρατία και οι σχετικές κορώνες είναι κατά βάση επικοινωνιακές και στοχεύουν στην δημιουργία εντυπώσεων. Αλλωστε, ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην «πολακιάδα» είναι ο αντιπερισπασμός και η αλλαγή από την κυβερνητική ατζέντα και όχι η δημιουργία ρωγμών στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και με βάση τα μηνύματα που ήδη εκπέμπονται από την Πειραιώς, κατά την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή η ΝΔ θα κινηθεί σε δύο άξονες: Ο πρώτος θα είναι σταθερά εκείνος της αποκαλούμενης «πολιτικής ηθικής» δια της επιμονής στο ζήτημα Πολάκη και ο δεύτερος εκείνος της αποδόμησης της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το κοινωνικό της προφίλ και το οικονομικό της πρόγραμμα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρωτήσει ευθέως και μετ’ επιτάσεως τον πρωθυπουργό να πει «τί έγινε πραγματικά στο Μάτι», όπως και το «τί έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015». Είναι προφανές ότι η ΝΔ θα επιδιώξει να επανενεργοποιήσει την – λογική – φόρτιση που προκαλεί στους ψηφοφόρους η τραγωδία στο Μάτι και να επαναφέρει σε πρώτο πλάνο τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δύο περιπτώσεις στόχος της είναι να χρεώσει στην κυβέρνηση τις ευθύνες τόσο για μια εθνική τραγωδία όσο και για την χρεοκοπία της χώρας, υπέρβαίνοντας έτσι το – μειονεκτικό για εκείνη – πεδίο των οικονομικών προγραμμάτων και των θετικών μέτρων Τσίπρα μετά την έξοδο από το Μνημόνιο.

Σχολιάζοντας αυτήν την τακτική κυβερνητικές πηγές στέκονται σε δύο σημεία: Το πρώτο είναι πως η ΝΔ «θα προσπαθήσει να αποδράσει από το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών» – το μεταμνημονιακό μοντέλο για το κοινωνικό κράτος και την αναδιανομή εισοδήματος. Το δεύτερο είναι πως, όπως λένε, αυτή η προσπάθεια γίνεται σε πλήρη χρονική σύμπλευση και ταύτιση με τα… ντοκιμαντέρ του Σκάι. Κι εδώ υπενθυμίζουν πως το Μάτι ήρθε στο προσκήνιο, στην συγκεκριμένη συγκυρία, με την έρευνα Παπαχελά που προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυτή την εβδομάδα στο ίδιο κανάλι έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί έτερη έρευνα, με υπογραφή Πορτοσάλτε, για την χρεωκοπία της χώρας.

Επ’ αυτών, την δική του εύγλωττη απάντηση έδωσε από την Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τονίζοντας: «Η Νέα Δημοκρατία φοβάται να κάνει συζήτηση για όλα τα σοβαρά θέματα, διότι το πρόβλημά τους δεν είναι ο Παύλος Πολάκης, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με το έργο της κυβέρνησης καθιστούν δύσκολο το έργο τους ως αντιπολίτευση». Κι ακόμη πιο λιτά μάλλον περιέγραψε το πρόβλημα της ΝΔ ο Σπύρος Δανέλλης λέγοντας ότι «ο αντισυριζαϊσμός δεν συνιστά πολιτική πρόταση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.