Η επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ προεξοφλεί ότι πάμε σε συμφωνία «πακέτο»

Την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία «πακέτο», εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm». «Όλα συνομολογούν πως πάμε σε συμφωνία πακέτο και για το χρέος» είπε και αναφέρθηκε στις δηλώσεις Γιούνκερ -με αφορμή ερώτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο- ο οποίος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση, που καταγράφει η ελληνική οικονομία, και προανήγγειλε έξοδο της Ελλάδας από τα υπερβολικά ελλείμματα.
«Θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως στο Eurogroup της Δευτέρας πάμε σε κλείσιμο της αξιολόγησης και σε συμφωνία για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μένει το ερώτημα εάν θα ολοκληρωθεί το ζήτημα ή εάν θα έχουμε ένα προσύμφωνο και θα παραπεμφθεί το τελειωτικό κείμενο για τις αρχές Ιουνίου» σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είπε επίσης πως η συμφωνία αποτελεί διαβατήριο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, ενώ ανοίγει και τον δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, εκτίμησε και πως αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των δηλώσεων και των εξελίξεων που προεξοφλούν συμφωνία «πακέτο», η οποία περιλαμβάνει και το χρέος. Πρόσθεσε δε, ότι το θέμα πλέον δεν επιτρέπεται να εμπλακεί σε καθυστερήσεις μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.
Σχετικά με τις επικρίσεις της ΝΔ, ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε: «Στον κύριο Μητσοτάκη και την εμμονή του στην καταστροφολογία απαντούν οι δικοί του. Ο κ. Ντομπρόβσκις είπε “εμπιστευτείτε την Ελλάδα, έχει κάνει σημαντική πρόοδο”, ο Γιούνκερ είπε χθες πολύ θετικά πράγματα. Η εμμονή της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη τούς εκθέτει».
Για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, είπε: «Περιμένω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μας πει γιατί δεν θα ψηφίσει την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων των βουλευτών, γιατί δεν θα ψηφίσει τη μείωση του φόρου στο 13% των αγροτοπροϊόντων, τη μείωση της φορολογίας σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις, την επιδότηση ενοικίου. Δεν θέλει να ψηφίσει τα κακά, ας τα πούμε, μέτρα… γιατί δεν ψηφίζει τα αντίμετρα;».
Αναφερόμενος στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν, γιατί δεν θα πιαστούν οι στόχοι του πλεονάσματος, αναρωτήθηκε: «Ο κ. Μοσκοβισί μάς είπε πως η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και το 2017 και το 2018 και θεωρεί ότι θα εφαρμοστούν πακέτο τα μέτρα και τα αντίμετρα. Γιατί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπαίνουν σε αυτή τη λογική που τους εκθέτει διπλά;».
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρωτήθηκε και για το επεισόδιο με τη ΧΑ στη Βουλή. Σχολίασε: «Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση, ναζιστική οργάνωση, δέρνει στον δρόμο, ο Κασιδιάρης χαστούκισε τη Κανέλλη, προχθές προπηλάκισε τον Δένδια […] Η ανακοίνωση της ΝΔ είναι γελοία. Απέναντι στους Ναζί πρέπει να υπάρχει αντιφασιστικό μέτωπο. Θεωρώ κορυφαίο λάθος αυτό της ΝΔ -που για μικροπολιτικούς λόγους πάει να κάνει ρυθμιστή τη ΧΑ- αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας λογικής». Καταλήγοντας, παρότρυνε την αξιωματική αντιπολίτευση «να διορθώσει όσο πιο γρήγορα γίνετα αυτό το λάθος […] αν προσεγγίσει τη λογική του Καραμανλή -για τα άκρα- τόσο καλύτερα και για εκείνη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.