Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Κουτσούμπας

Με τον γενικό γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου της ΝΔ για ξεχωριστές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί και στη συνεχή υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Στις βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης και στις παρεμβάσεις της σε θεσμούς όπως η Δικαιοσύνη και τα Μ.Μ.Ε καθώς και στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ασφαλώς με το Κ.Κ.Ε. υπάρχουν σημαντικές ιδεολογικές διαφορές, αλλά είναι κοινή θέση μας ότι έχουμε – και οφείλουμε να έχουμε – ειλικρινείς και αξιόπιστες σχέσεις προς όφελος της λειτουργίας της Δημοκρατίας.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Κουτσούμπας στη Βουλή (pics)
Προσερχόμενος στα γραφεία της ΚΟ του ΚΚΕ, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε στον κ. Κουτσούμπα ένα έγγραφο από το αρχείο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το οποίο αφορούσε τη συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης η οποία υπεγράφη στις 7 Νοεμβρίου 1943.
Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «αυτή η συμφωνία, η επονομασθείσα του Θερίσου, έβαλε τη βάση για να αποτραπεί ο εμφύλιος στην Κρήτη και έχει τη υπογραφή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Η συζήτηση συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο και λίγο αργότερα με το Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε πρόσκληση προς τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, εν ενεργεία πρωθυπουργό το 1991 να μιλήσει σε συνέδριο του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε τι ενόψει των 100 ετών από την ίδρυση του ΚΚΕ, το 2018 αναμένεται εμπλουτισμός του ιστορικού αρχείου του κόμματος, ενώ από την μεριά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσκόμισε το εν λόγω έγγραφο, γνωρίζοντας το πόσο ενδιαφέρεται το ΚΚΕ για την ιστορική μνήμη.

«Ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν και θα υπάρχουν», επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι να μπορούμε να επικοινωνούμε ή τουλάχιστον να διαβάζουμε την κοινή ιστορική μνήμη, ο καθένας από τη δική του σκοπιά».

Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό προϋποθέτει, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, με τον κ. Κουτσούμπα να ανταπαντά «σεβασμό κυρίως».

Για το ζήτημα των υποκλοπών στο ΚΚΕ

Ερωτηθείς, εξάλλου για την υπόθεση των συνακροάσεων, νέο κρούσμα των οποίων κατήγγειλε χθες το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ περίεργη υπόθεση».

«Είναι φανερό», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ «ότι υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα υποκλοπών που έχει δημιουργηθεί. Αυτό φαίνεται και από τις πρώτες διαπιστώσεις της ΑΔΑΕ ή άλλων φορέων, με βάση την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, όμως η εξέταση της υπόθεσης σε βάθος, ούτε έχει προχωρήσει, ούτε φαίνεται να ολοκληρώνεται απ’ όσο ξέρουμε, ενώ προστίθενται και τα χθεσινά νέα στοιχεία στην υπόθεση αυτή».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτη υπόθεση να ζούμε κάτω από συνακροάσεις, παρακολουθήσεις ή οτιδήποτε άλλο ή έστω και να υπάρχει υποψία αυτών. Πρέπει να λυθεί το ζήτημα και να γίνει διερεύνηση σε βάθος οπωσδήποτε και να δοθούν πλήρεις απαντήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Ως ΚΚΕ δεν θα το αφήσουμε έτσι το ζήτημα αυτό». 

Σε ερώτηση αν το κόμμα θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε και στο επίπεδο της βουλής και στο επίπεδο γενικότερα της λαϊκής πάλης γιατί είναι σημαντικό ζήτημα μαζικοί φορείς, οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, να αντισταθούν σε όλα αυτά τα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα ενίσχυση της αυταρχικότητας, της καταστολής, της παρακολούθησης Ελλήνων πολιτών».

Σχετικά με το αν στρέφονται κάπου οι υποψίες του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «με βάση τα στοιχεία δεν είναι, οπωσδήποτε, κάποιος ερασιτέχνης. Οπωσδήποτε πρόκειται για υπηρεσίες, για κρατικούς, ή παρακρατικούς, εντός εισαγωγικών, μηχανισμούς»

Ερωτηθείς αν συζήτησε το ζήτημα αυτό με τον κ. Μητσοτάκη, απάντησε: «Ναι, μου είπε ότι θα αναπτύξει και η ΝΔ αντίστοιχες πρωτοβουλίες, θα πει και ο ίδιος φαντάζομαι, και βεβαίως εκφράζει και η ΝΔ την ίδια ανησυχία, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα».


Πηγή φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.