Θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Αλέξης Τσίπρας;

Το περασμένο Σάββατο κήρυττε, μέσω twitter, ανένδοτο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατήγγειλε «αποστασία» και προειδοποιούσε εμμέσως με άρση της εμπιστοσύνης του από την κυβέρνηση. «Κάνουν τραγικό σφάλμα», έγραφε τότε, «όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα». Χθες, με ένα ακόμη tweet, ενημέρωσε ότι «η μόνη διαφορά μας στην κυβέρνηση συνεργασίας είναι το όνομα της Μακεδονίας – Θέμα εμπιστοσύνης δεν υπάρχει».

Είχε προηγηθεί η ήττα – «άδειασμα» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, η δήλωση ότι «δεν είναι υπουργός υπό παραίτηση» (παρ’ ότι προχθές αποχαιρετούσε τους στρατηγούς του Πενταγώνου), μια σειρά από πολεμικές διαρροές κατά του Μαξίμου και η διπλή αναβολή της συνέντευξης-«φάντασμα» στον τηλεοπτικό σταθμό Star και του χθεσινού του ραντεβού με τον πρωθυπουργό.

Όλα αυτά αρκούν για να επιβεβαιώσουν ότι ο εγκλωβισμένος και πολιτικά μόνος – ακόμη και μέσα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα – Πάνος Καμμένος επιχειρεί να αγοράσει χρόνο. Αρκούν όμως και για να αιτιολογήσουν τις ισχυρές εισηγήσεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεχόταν έως και χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός για «πολιτικό διαζύγιο με συνοπτικές διαδικασίες» – δηλαδή, ακόμη και για άμεση απομάκρυνση του υπουργού ‘Αμυνας από την κυβέρνηση. Πρόκειται για εισηγήσεις που έχουν ως βασικό επιχείρημα ότι η όποια περαιτέρω «συγκατοίκηση» με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ φθείρει πλέον ευθέως όχι μόνον την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κι αυτό καθαυτό το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Παρά ταύτα δύσκολα θα υπάρξει εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς συνομιλητές του πρωθυπουργού μεταφέρουν την αίσθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θελήσει να δώσει τη «χαριστική πολιτική βολή» στον Πάνο Καμμένο. Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πριν από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη κι εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση. Σ’ αυτή την περίπτωση, πυξίδα των εξελίξεων φέρεται να είναι – με όση έστω συνέπεια και αξιοπιστία μπορεί να έχει–το μήνυμα που έστειλε ο Πάνος Καμμένος μετά την σύντομη, χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. «Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, θα δώσουν όμως κάποιοι άλλοι – ούτε θέλω να πέσει η κυβέρνηση» είναι οι άξονες που συμπυκνώνουν το εν λόγω μήνυμα.

Η δε ερμηνεία που δίνεται, με πάσα επιφύλαξη, σ΄ αυτούς τους άξονες από κυβερνητικές πηγές είναι πως, εάν ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ – προσωπικά – δεν θα την δώσει, επιλέγοντας πιθανώς την αποχή. Σ’ αυτή την επιλογή θα τον ακολουθήσουν σίγουρα – ενδεχομένως και καταψηφίζοντας την κυβέρνηση – η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο Κώστας Κατσίκης, ενώ αντιθέτως στα δεδομένα «ναι» υπέρ της κυβέρνησης προσμετρώνται οι ψήφοι του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Ελενας Κουντουρά. Με βάση τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην χθεσινή συνεδριαση των ΑΝΕΛ κοντά στην στήριξη της κυβέρνησης φαίνονται να βρίσκονται και οι Κώστας Ζουράρις και Βασίλης Κόκκαλης, που όμως δεν θα υπερψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Με βάση αυτή την εικόνα, στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένει ως απολύτως ρεαλιστικό το Plan B της διαμόρφωσης νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών – ένα σχέδιο, το οποίο δεν υπηρετεί μόνον τον στόχο της πολιτικής νομιμοποίησης που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε αλλά και εκείνον του ανοίγματος προς την κεντροαριστερά.

Όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικές πηγές, μια επαναβεβαίωση της απόλυτης κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ακύρωνε πλήρως οποιαδήποτε προσπάθεια ή υπόνοια ταύτισης της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών με ψήφο εμπιστοσύνης. Και τούτο είναι ένα κεντρικό ζητούμενο για τους βουλευτές του Ποταμιού (πλην Αμυρά και Ψαριανού) που θέλουν να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες αλλά δεν θέλουν η ψήφος τους να θεωρηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, μια ενδεχόμενη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης πριν από την κύρωση των Πρεσπών θα έδινε μια σημαντική πολιτική διέξοδο στον Σταύρο Θεοδωράκη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για τις μετεκλογικές διεργασίες…

Σε λίγες ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.