Συνεδρίαση Κ.Ο. της ΝΔ: Γκρίνια και αιχμές κατά Μαξίμου από «γαλάζιους» βουλευτές – Τι απάντησε ο Μητσοτάκης

Σε υψηλούς τόνους ολοκληρώθηκε έπειτα από 5 ώρες και 37 τοποθετήσεις η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης.

«Ήταν μία πολύ εξαντλητική αλλά ουσιαστική συζήτηση, με καλή διάθεση συζητήθηκαν όλα, άκουσα και πράγματα που δεν γνώριζα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της συνεδρίασης, ενώ αφήνοντας αιχμές κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε: «Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης μίλησε κι έφυγε και έληξε η συνεδρίαση, ενώ στη ΝΔ διήρκεσε πέντε ώρες και μίλησαν όλοι όσοι ήθελαν».

Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας ήταν το γεγονός ότι δεν ήταν λίγοι οι «γαλάζιοι» βουλευτές που άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό σχετικά με τη στάση του κόμματος στο ζήτημα της ισότητας στον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, στη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, στην επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στη στάση υπουργών, στελεχών της κυβέρνησης και διοικητών δημόσιων οργανισμών, αλλά και στην «απομάκρυνση από τις παραδοσιακές αξίες και αρχές», προκαλώντας αρκετές φορές την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανέβηκε όταν ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών», με αφορμή έναν φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «νομιμοποιήσατε την αποχή. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Δεν σέβεστε τους βουλευτές. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με 5 συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα νομοσχέδια».

Στις αιτιάσεις του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας απάντησε άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος με το ύφος του κ. Σαλμά τόνισε ότι «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους».

Κόντρα σημειώθηκε, επίσης, ανάμεσα στον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη και στον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης μιλώντας σε «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής δήλωσε ότι είναι υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος, «όχι όμως της μετάλλαξης, γιατί είναι δυο διαφορετικά πράγματα και χρειάζεται προσοχή». Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο στη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έκανε λόγο για «πολιτικό στρουθοκαμηλισμό», ζητώντας «επιστροφή στην ιδρυτική μας διακήρυξη». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «την τελευταία πενταετία δεν έχει αλλάξει ούτε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός και κοροϊδεύετε τους βουλευτές ότι τους υπολογίζετε. Και οι μόνοι που δείχνουν αλαζονεία είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί». «Είναι λάθος να θεωρούμε ότι εάν η ΝΔ γίνει και λίγο ΠΑΣΟΚ και λίγο Ποτάμι ότι αυτό είναι καλό», πρόσθεσε και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Και ο πατέρας σας έκανε διεύρυνση αλλά δεν έκανε ιδεολογική μετάλλαξη του πυρήνα της παράταξης».

«Είμαστε στις ίδιες αρχές που η ιδρυτική μας διακήρυξη λέει. Γι’ αυτό πήραμε 41%. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική. Να μην ξανακούσω ότι δεν έχουμε ιδεολογικό στίγμα», ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, στην τοποθέτησή του σημείωσε ότι «κρινόμαστε από την κοινωνία και όχι από excel», εκφράζοντας παράλληλα την θέληση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «να προέρχεται από την παράταξή μας»

«Διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα, όχι τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση. Πλέον το κόμμα μας δεν ταυτίζεται με την παράταξη. Αν κατασκευάζουμε ακροδεξιούς θα μας καταπιεί η ιστορία όπως τον Μακρόν που έκανε το ίδιο. Εύχομαι στους νέους συναδέλφους και κυβερνητικούς να μην ξεχνάνε το “Χαιρέτα τον πεζό όταν καβαλικεύεις”», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Και σε αυτή την περίπτωση άμεση ήταν η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισήμανε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μακρόν. Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο. Και όταν λέμε μπροστά εννοούμε μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, χωρίς να ξεχνάμε την ιδρυτική μας διακήρυξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Έβρου, Χρήστος Δερμετζόπουλος, ο οποίος είπε: «Θέλησα να πάρω τον λόγο και να καταθέσω τη δική μου άποψη για πως αντιλαμβάνονται την υπάρχουσα κατάσταση της παράταξης και της κυβέρνησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με πολύ σεβασμό φυσικά στις απόψεις και στις αγωνίες των συναδέλφων μου. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μία περιδίνηση εσωστρέφειας. Όπως και κανείς επίσης δεν πρέπει ευθέως ή και εμμέσως να προτάξει την ιδεολογική περιχαράκωση της παράταξής μας. Φτάσαμε σε πολύ καλά ποσοστά ακριβώς γιατί κατακτήσαμε ένα ευρύ πολιτικό ακροατήριο που στο παρελθόν αμφιταλαντευόταν σε ένα πολιτικό δίπολο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως κινδυνεύουμε αυτό να χάσουμε. Και η απώλειά του δεν είναι αποτέλεσμα κάποια αντιπολιτευτικής πρότασης αλλά καθαρά δικών μας παραλείψεων. Ενώ έχουμε παράξει σπουδαίο έργο, κινδυνεύουμε να χάσουμε ένα ακροατήριο που μας έδωσε αυτή την ώθηση να κατακτήσουμε το κέντρο. Και όταν λέω ότι κινδυνεύουμε, εννοώ στις εκλογές που έγιναν δεν έφυγαν για αλλού. Απλά στάθηκαν στην άκρη για να δείξουν ότι μας δίνουν μια ευκαιρία για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους με πράξεις. Και αυτό αφορά κάθε πληθυσμιακή ομάδα που παρουσιάσαμε εκλογική υστέρηση. Αγρότες, μικρομεσαίοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι»

Βολές κατά της κυβέρνησης για τη στάση του κόμματος αναφορικά με την θεσμοθέτηση της ισότητας για τα ομόφυλα ζευγάρια στον πολιτικό γάμο, εξαπέλυσε ο βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος τόνισε ότι «ο νόμος για τα ομόφυλα στοίχισε στη ΝΔ, όπως και ορισμένες συμπεριφορές. Ορισμένοι υπουργοί έχουν απρεπή συμπεριφορά, ίσως γιατί έγιναν εύκολα υπουργοί και δεν το εκτιμούν».

«Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών έπληξε τον αξιακό μας κώδικα», ανέφερε ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, φωτογραφίζοντας με την αποστροφή του αυτή την νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την ίδια στιγμή διεμήνυσε ότι «οι βουλευτές δεν είναι σάκος του μποξ» και πρόσθεσε: «Το πάμε μπροστά δεν ξέρω τι σημαίνει ως πολιτική κατεύθυνση και ιδεολογία. Ξέρω ότι ο Μακρόν είχε το “πάμε μπροστά” και από ό,τι βλέπω πάει στον πάτο. Κόμματα χωρίς ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα δεν μπορεί να πείσουν. Διεύρυνση σημαίνει ότι ενστερνίζονται οι άλλοι τις ιδέες μας, όχι να αλλοιώνουμε τις δικές μας».

«Μη με θεωρείτε δεδομένο. Δεν θα ψηφίζω πλέον ό,τι δεν συμφωνώ και αυτό θα κάνω και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», δήλωσε κατηγορηματικά ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Βλάχος.

Ο βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο γάμος πλήγωσε πολλούς βουλευτές και κυρίως τη βάση μας που έχει αξιακή σχέση με την παράταξη μας, πλήγωσαν οι πανηγυρισμοί και μάλιστα από πρόσωπα που βάσει του θεσμικού τους ρόλου πρέπει να ενώνουν και όχι να διχάζουν τους Έλληνες. (…) Η ρητορική για τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν προσβλητική. Πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά το καλό της παράταξης μας και της πατρίδας».

Για «φαινόμενα Λουδοβικισμού» έκανε λόγο η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη, η οποία πρόσθεσε: «ή θα λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών ή θα πάμε σπίτια μας».

Υπενθυμίζεται ότι στην εισαγωγική του ομιλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκρινε ως μείζονα στόχο την ανάγκη της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα βελτιώνει τις ζωές των Ελλήνων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γαλάζια ομάδα μας των 158 βουλευτών θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμα μας και μετά τις ευρωεκλογές για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας για την περαιτέρω αποκλιμάκωση φόρων, την αύξηση μισθών και την θωράκιση της χώρας».

«Έχουμε χρέος να καθαρίσουμε τον ορίζοντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ανοίξει για ιδεολογικά θέματα, και απαντώντας στην κριτική μίλησε για «περί δήθεν στροφής στο κέντρο».

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, οι ταμπέλες είναι ξεπερασμένες» είπε ο πρωθυπουργός και είπε ότι κάποιοι μιλούν για «δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες».

«Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Όταν μεγαλώνουν τα κλαδιά τότε οι ρίζες είναι καλές και κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Νικήσαμε με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, και πήραμε ποσοστά απρόσιτα για πολλούς, που είναι κεκτημένα και έστειλαν οι πολίτες στο περιθώριο τους αντιπάλους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης της ΝΔ. «Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού συναισθήματος, με τον φράχτη και τους εξοπλισμούς μας, με τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε» είπε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι όσοι υμνούν τη συμφωνία ας δουν στη σημερινή συμπεριφορά των Σκοπίων τα δικά τους προβληματικά πειράματα.

«Είναι παγίδες που είχαμε προειδοποιήσει όπως προειδοποιούμε τώρα τους Σκοπιανούς: δεν ξεκινήσατε καλά παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις σας πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Ισχύει και για την Αλβανία αφού η απόφαση για Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι ο Φρ. Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί.

«Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας» είπε.

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα». Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.

«Οι αρχηγικές φιλοδοξείς κάποιων είναι δική τους υπόθεση. Χρέος μας είναι να είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε μια τριετία μπροστά μας, αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει να διορθώσουμε λάθη και να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρσι» είπε.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις επειδή η κυβέρνηση πολεμάει τη φοροδιαφυγή «αλλά αυτό υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε» είπε.

Επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε» και έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΚΟ.

Σημείωσε ότι «διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής που δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε στην εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θα είναι έναυσμα στο έργο μας».

Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

«Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, το 2019 ήταν προσδοκίες και σχέδια. Είχαμε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, έρμαιο των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα του σήμερα. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν εύκολα όλα αυτά ούτε αυτονόητα».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «δεν θα αλλάξει τροπάριο» θα δίνουν-όπως είπε- ακοστολόγητες υποσχέσεις «και θα θεωρούνται προοδευτικοί αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε μια μεταρρύθμιση».

Τόνισε επίσης ότι ο γόνιμος διάλογος μέσα στο κόμμα δεν είναι εσωστρέφεια. «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δεν είμαστε σε αυτή τη φάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι νίκη όλων μας. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης και κανένα ποσοστό δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα με τη δική μας δράση παντού. Χρωστάμε στο κόμμα μας να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.