«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ: «Πυρ ομαδόν» πράσινων στελεχών κατά Ανδρουλάκη – Η πρώτη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον απόηχο των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών. Τα μαχαίρια βγήκαν και πλέον τίθεται ανοιχτά θέμα ηγεσίας, με πράσινα στελέχη να ρίχνουν ευθύνες στον Νίκο Ανδρουλάκη για την τρίτη θέση που έλαβε το κόμμα στις ευρωκάλπες.

Η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου με την οποία τίθεται θέμα ηγεσίας και με την οποία ζητεί να συγκληθούν άμεσα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης έως το τέλος του έτους, οδηγεί σε μια «θρυαλλίδα» εξελίξεων. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «χρειάζεται ένα restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς».

Οι γκρίνιες στο «πράσινο» στρατόπεδο άρχισαν από το ίδιο βράδυ των Ευρωεκλογών με διάφορες δηλώσεις στελεχών να είναι τροχιοδεικτικές της δυσαρέσκειας που υπήρξε για το ποσοστό του 12,72% στην κάλπη. Πολλοί είναι εκείνοι που χρεώνουν στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν κατάφερε να ισχυροποιήσει τον ρόλο του και ότι δεν επιτεύχθηκε ο στόχος να είναι το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, χάνοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου την επομένη των Ευρωεκλογών σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι «δεν μπορώ να χωνέψω ότι χάσαμε από τον Κασσελάκη».

Επίσης χρεώνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι χάθηκε μια ευκαιρία την ώρα που η ΝΔ έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 14,9%, να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο για την ανασύνταξη και την ενίσχυση της Κεντροαριστεράς. Όπως λένε το ΠΑΣΟΚ χωλαίνει να εκφράσει τον χώρο ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο από αυτή, παρά τη μικρή άνοδο, μόλις 0,95% του ποσοστού του.

«Καλοδεχούμενη» χαρακτήρισε την επιστολή Κωνσταντινόπουλου ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είπε ότι «πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος», ενώ θέμα ηγεσίας θέτει και ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα τονίζει ότι «οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα» και προσθέτει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Χρηστίδης στον Realfm 97,8: Δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι – Από το 2021 έχω τοποθετηθεί για την ανάγκη ενός μεγάλου restart του ΠΑΣΟΚ

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, ο Παύλος Χρηστίδης υποστήριξε ότι «εμείς δεν είμαστε στρουθοκάμηλοι και κανένας από εμάς δεν έχει ούτε τα αυτιά ούτε τα μάτια του κλειστά. Όλα όσα πρέπει να συζητηθούν, θα τα συζητήσουμε και έχουμε μπροστά μας την σύγκληση των οργάνων».

Παύλος Χρηστίδης

Ο κ. Χρηστίδης σχολιάζοντας την επιστολή του κ. Κωνσταντινόπουλου είπε ότι «από το 2021 έχω τοποθετηθεί γύρω από την ανάγκη ενός μεγάλου restart της παράταξης, η οποία είχε πάντα πρωταγωνιστικό DNA. Η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος το 2015 σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, είχε βάλει το διακύβευμα της μεγάλης παράταξης. Επομένως όλα αυτά θα τα συζητήσουμε, εγώ όταν λέω ότι θα τα πω στα όργανα το εννοώ».

«Η άποψή μου είναι ότι στην παρούσα φάση θα ήταν κάτι πολύ κακό να μην πιάσουμε το μήνυμα των πολιτών. Οι άνθρωποι της παράταξής μας νιώθουν στεναχώρια και απογοήτευση και δεν μπορεί αυτό το συναίσθημα να το μετατρέψουμε εμείς σε οργή, βγαίνοντας να τσακωθούμε με παράλληλους μονολόγους σε site ή τηλεπαράθυρα. Αυτό θα το υπερασπιστώ μέχρι τέλους» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μιχάλης Κατρίνης από την πλευρά του τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ότι «θα πρέπει να δούμε ποιο μήνυμα δεν πέρασε καθαρά. Ποιος κόσμος δεν κινητοποιήθηκε και δεν πείστηκε ότι πραγματικά μπορεί να είμαστε εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης. Πρέπει να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες συγκρότησης ενός μετώπου με ευρέα χαρακτηριστικά, κοινωνικά και πολιτικά».

Ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας αναφερόμενος με τη σειρά του στην επιστολή Κωνσταντινόπουλου είπε ότι «εκφράζει μια αυθεντική αγωνία».

Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου

«Άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευσθούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!» αναφέρει στην επιστολή του ο βουλευτής Αρκαδίας.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δίνοντας ένα στίγμα των αναλύσεων που κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Κωνσταντινόπουλος σημειώνει δύο πράγματα, που είναι ευθέως επικριτικά για τον κ. Ανδρουλάκη:

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Αγαπητέ Γραμματέα

Φίλες και Φίλοι του Πολιτικού Συμβουλίου

Λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές,αποφάσισα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας για το μέλλον της παράταξης.

Χωρίς προσωπικό άγχος για το μέλλον, αλλά με αγωνία για την παράταξη.

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρα προς όλους.

Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε γι’ αυτήν μήνυμα αποδοκιμασίας για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Την κρατά ζωντανή, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πείσει τον κόσμο.

Το κόμμα του κ. Κασσελάκη που μετά την αποχώρηση στελεχών δημοσκοπικά έπιανε μονοψήφιο ποσοστό, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 14,9% έχοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.

Η ακροδεξιά στο σύνολό της ξεπερνάει σε ποσοστά το δεύτερο κόμμα“εγκλωβίζοντας”700.000 ανθρώπους, και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, προς την εξουσία.

Η παράταξη έδωσε μία ακόμα κρίσιμη εκλογική μάχη. Και την έδωσε με ένα καθαρό πολιτικό διακύβευμα: ότι το ΠΑΣΟΚ – αρνούμενο να εγκλωβιστεί στην πολιτική περιχαράκωση ενός κόμματος διαμαρτυρίας ή στείρου αρνητισμού, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα «ΚΚΕ του κέντρου»–όπως εύστοχα είχε επισημάνει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης– επιδιώκει προοπτικά, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να αντιπαραβάλλει μία πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανάλυση των ποσοστών από το 2015:

Τον Ιανουάριο του 2015 στις Εθνικές Εκλογές η παράταξή μας λαμβάνει 4,7% (με 290.000 ψήφους) και όλοι μιλούν για το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Όμως στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 λαμβάνει 6,3% (με 342.000 ψήφους, δηλαδή με 52.000 περισσότερες ψήφους).

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ με 8,1% αύξησε τους ψηφοφόρους κατά 115.000 σε σχέση με το 2015 σε 458.000 (αύξηση της τάξης του 34%) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 145.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αύξησε μαζικά τους ψηφοφόρους της κατά 725.000 φτάνοντας τα 2.250.000 ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 168.000 ψηφοφόρους.

Όταν Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 50% των ψηφοφόρων τους, περίπου 2 εκατομμύρια.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 592.000 ψηφοφόρους από το 1 εκ. 184 χιλιάδες ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση υπό τη σημερινή ηγεσία που τα αστικά κέντρα έχουν την ίδια εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια μέσατο αναπαράγεις.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη. Το μεγάλο διακύβευμα παραμένει;

Φυσικά. Είναι πολιτική υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των ενεργότερα εμπλεκόμενων στελεχών, και ακόμα περισσότερο των συγκροτημένων και με ιστορικό πολιτικό φορτίο χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ, να εξακολουθούν να επιμένουν ότι:

Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

Η διεύρυνση και η ένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά βάσης που θα την ενώνουν. Προοδευτικές και πατριωτικές πολιτικές.
Η διεύρυνση δεν είναι πρόσθεση αριθμών, ποσοστών ή βουλευτών, που θα έρχονται σε αντίθεση με τη νωπή λαϊκή βούληση.
Για να πετύχει, πρέπει να κινείται βάσει αρχών και αξιών. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως μία συμφωνία «καρεκλών».

Ξεκαθαρίζω ότι για εμένα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν όμως δεκάδες στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και χιλιάδες στη βάση που θα μπορούσαμε να «περπατήσουμε» μαζί. Κυρίως όμως είναι τα πάνω από 2 εκ. πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν και είναι ο κόσμος του κέντρου, μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

Όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται καθαρές λύσεις, αλλά και ηγεσία που να έχει χρόνο μπροστά της.

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν στελέχη, που καλώς υπάρχουν, και έχουν φιλοδοξίες να ηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουμε οτι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια.

Με την πρότασή μου, η ηγεσία που θα επιλεγεί θα έχει μπροστά της όλο το χρόνο να προχωρήσει τις διεργασίες με νωπή τη λαϊκή βούληση.

Θα ήθελα να θυμίσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που εξελέγη τον Ιούλιο του 2015 και στην προσπάθεια να μεγαλώσει την παράταξη έθεσε την εντολή της μετά από 2 χρόνια τον Νοέμβριο του 2017 στη διάθεση των πολιτών, με τη συμμετοχή τότε και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ένα θετικό, για την εποχή αποτέλεσμα, 6,29%, από το 4,6%.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε να λιμνάσουν τα νερά και να μη βαλτώσουμε.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων.

Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!

Φίλες και φίλοι

Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης.«ΚΚΕ του Κέντρου» ή Κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία.

Παύλος Γερουλάνος: «Καλοδεχούμενη» η πρόταση Κωνσταντινόπουλου – «Οφείλουμε να δούμε τι πήγε λάθος»

«Οφείλουμε να δούμε τι πήγε λάθος» δήλωσε ο Παύλος Γερουλάνος, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση που έκανε για το εκλογικό αποτέλεσμα, αφήνοντας αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο κ. Γερουλάνος είπε στον ΣΚΑΙ ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στα θεσμικά όργανα, για να «δούμε πού πήγαμε καλύτερα και γιατί και πού πήγαμε χειρότερα και γιατί».

«Αν δεν είχα προκληθεί από κάποιες ανακοινώσεις, δεν θα είχα κάνει αυτή την ανάρτηση», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι στην Αθήνα έγινε πολλή δουλειά προεκλογικά και ότι δεν είδε κανέναν που να μην κινητοποιήθηκε.

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι αν δεν έχεις πετύχεις τους στόχους σου, το σωστό είναι πρώτα να το πεις και μετά να πας στα όργανα. Το να βγαίνει ο καθένας και να λέει την παρόλα του δεν θα οδηγήσει σε συντεταγμένη πορεία, απλά θα τσαντιστεί ο ένας με τον άλλον, συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, επισήμανε ότι όπως και κάθε συντεταγμένη πρόταση, είναι καλοδεχούμενη. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει διάθεση να προσπαθήσουμε να κρυφτούμε, πρόσθεσε.

Ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε ότι θεωρεί απαραίτητη την δημιουργία ενός μετώπου απέναντι στη ΝΔ, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που οι λύσεις θα είναι καθαρές.

Νίκος Παπανδρέου: «Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto»

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στο Πρώτο Θέμα και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ο ευρωβουλευτής αναφέρει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Νίκος Παπανδρέου

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στο protothema.gr

«Αλλαγή

Κανείς δεν μπορεί ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το εκλογικό σώμα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οριζοντίως και χωρίς καμία εξαίρεση. Η ενίσχυση της άκρας δεξιάς είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των συνεπειών της ανισότητας, της καθημερινής ανασφάλειας και μιας γενικευμένης κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης. Το τελευταίο είναι οξύτατο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς και των πρόσφατων ευρωεκλογών σηματοδότησαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμπολίτες μας σήμαναν το τέλος της εποχής του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών επιλογών και τουλάχιστον στις εθνικές εκλογές, ο κεντρώος χώρος έκρινε ότι πρέπει να στραφεί αναγκαστικά προς μια- ενδεχομένως- επίφαση πολιτική σταθερότητας. Βαρύνει τον Πρωθυπουργό, ότι δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση επειδή έχει να επιδείξει έργο. Είναι κυβέρνηση εν απουσία -έστω προσωρινώς- άλλης επιλογής. Αυτό δεν συνιστά πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ούτε περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα.

Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας για την παλινόρθωση του προοδευτικού χώρου. Πολλοί μιλούν για την ανάγκη συνένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η ένωση δύο ή και περισσότερων μικρών και μεσαίων κομμάτων της κεντροαριστεράς από μόνη της ενέχει κινδύνους. Εμπεριέχει την αντίφαση ότι συλλέγοντας προβληματικούς πολιτικούς οργανισμούς θα χτίσουμε ένα υγιές και ενιαίο κόμμα. Όμως, δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό. Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας.

Έχω διατυπώσει και συνεχίζω να διατρανώνω, ότι ο μόνος αξιόπιστος φορέας για την ανάταξη της κεντροαριστεράς είναι και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα πολιτικού καιροσκοπισμού. Η παράταξη εδράζεται στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τη σημαντικότερη πολιτική διακήρυξη στη νεότερη ιστορία της χώρας μας και η οποία παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Εμφορείται από ανεξίτηλες πολιτικές αξίες ανθρωπισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πατριωτισμού επί των οποίων σφυρηλατήθηκαν ιστορικοί δεσμοί με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ Είναι συνυφασμένο με τις μεγαλύτερες πολιτικές μας στιγμές.Στιγμές συλλογικής ευφορίας και εθνικής ανάτασης και βέβαια- σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας – επώδυνες αλλά και απαραίτητες.

Η ανόρθωση και η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Αυτό δεν συνιστά στενά κομματικό ζήτημα αλλά αφορά την κοινωνία η οποία στενάζει κάτω από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Ιδεοληψίες οι οποίες δεν συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη ούτε στην κοινωνική πρόοδο και αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφές.

Ας μιλήσουμε λοιπόν- λίγο ακόμα- για το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε μια χρονιά ορόσημο όπου η λαϊκίστική και ενίοτε αιμοσταγής πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Ήταν όμως και η τρίτη συνεχή χρονιά καθώς και η τρίτη συνεχή εκλογή, όπου το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε πολύ χαμηλά διψήφια ποσοστά και δυστυχώς καθηλώθηκε. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας επέλεξαν να μην μας εμπιστευθούν, για την πρωτοβουλία στην προοδευτική αντιπολίτευση, πόσο μάλλον για τη διακυβέρνηση. Αντ’αυτού προτίμησαν οτιδήποτε άλλο. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία που δυστυχώς παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεν είναι όμως το τέλος, ούτε και η απώλεια της τελευταίας ιστορικής ευκαιρίας.

Η τρίτη θέση συνιστά ήττα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω.

Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο.

Θέτει εντούτοις ένα ερώτημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο ατυχές αποτέλεσμα, ως απινίδωση για την αφύπνιση του χώρου μας ή η ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου θα αιμορραγήσει– αργά ίσως- αλλά σίγουρα βασανιστικά προς την ιστορική της εξαφάνιση. Το τελευταίο είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ για πλείστους λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντα του. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με κάποιους από τους αξιότερους ανθρώπους του πολιτικού χώρου. Μπορεί καλύτερα και μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή και το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ριζοσπαστική ανατροπή και η επανεκκίνηση της παράταξης. Όχι η διαχείριση της ιστορικής του σφραγίδας. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως.Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί.

Ο κόσμος θέλει ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα. Ένα ΠΑΣΟΚ που αγκαλιάζει τους πολίτες. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν διαιρεί αλλά ενώνει.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Κατρίνης: Εσωτερική συζήτηση που εκτιμώ θα γίνει άμεσα στα όργανα και θα είναι γενναία

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και θα μιλήσω για το ΠΑΣΟΚ, δεν εισπράττει το κομμάτι της στο ποσοστό που θα έπρεπε ώστε να αναπτύξει αυτή τη δυναμική της εναλλακτικής» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ενώ ερωτηθείς ποια είναι η αιτία, ανέφερε πως είναι πολυπαραγοντικό και θα συζητηθεί στα όργανα. «Είναι μια εσωτερική συζήτηση και θα είναι μια συζήτηση γενναία που εκτιμώ ότι θα γίνει άμεσα» τόνισε.

«Θα πρέπει να δούμε ποιο μήνυμα δεν πέρασε καθαρά. Ποιος κόσμος δεν κινητοποιήθηκε και δεν πείστηκε ότι πραγματικά μπορεί να είμαστε εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης. Πρέπει να επιταχυνθούν οι πρωτοβουλίες συγκρότησης ενός μετώπου με ευρέα χαρακτηριστικά, κοινωνικά και πολιτικά. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν η παράταξη που πριν από τρεις μήνες πήρε την πρωτοβουλία και συγκέντρωσε τις υπογραφές των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου και αυτή η αντιπολιτευτική συσπείρωση οδήγησε στην αποπομπή δύο μελών της κυβέρνησης. Άρα το ΠΑΣΟΚ το έκανε. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί. Είναι υποχρεωμένο πλέον. Το ζητάει όχι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, το ζητάει ο δημοκρατικός κόσμος. Αυτή η σιωπηρή δημοκρατική πλειοψηφία που δεν βλέπει αυτή τη στιγμή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ορατή στον ορίζοντα, ζητά λοιπόν να συγκροτηθεί, αλλά να συγκροτηθεί από τη βάση με όρους πολιτικούς και όχι παραπολιτικούς και lifestyle και με όρους που θα δίνουν λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης.

Μιχάλης Κατρίνης Βουλή

«Αυτή είναι μια κουβέντα η οποία δεν μπορεί να καταλήξει ούτε σήμερα, ούτε σε μια εβδομάδα, αλλά ούτε μπορεί να περιμένει πάρα πολύ. Το σχήμα, ο τρόπος που θα γίνει αυτή τη στιγμή η σύγκλιση των δυνάμεων κοινωνικών και πολιτικών, είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει πολύ. (…) Όμως, δεν είναι το ΠΑΣΟΚ αυτό που βιάστηκε προ της εκλογικής αναμέτρησης σε μία ένδειξη αμετροέπειας, ναρκισσισμού και αλαζονείας, να πει ότι δεν έχει να συζητήσει τίποτα με καμία άλλη πολιτική δύναμη με την οποία πριν από ένα μήνα βρέθηκε να συνυπογράφει την πρόταση δυσπιστίας. Εμείς λοιπόν, επειδή επιμένουμε πολιτικά, πατάμε στο έδαφος και παίρνουμε τα μηνύματα των πολιτών που μας εμπιστεύθηκαν, αλλά που κυρίως δεν ήρθαν να ψηφίσουν, λέμε ναι, θα επιμείνουμε με πολιτικές προτάσεις και λύσεις, θέλουμε να γίνει κάτι ευρύτερο για να βλέπει ο κόσμος ότι υπάρχει και πρόταση διακυβέρνησης, εναλλακτική αλλά αυτό θα γίνει με μια σοβαρή συζήτηση και όχι με όρους συναλλαγής κορυφής που ο κόσμος τις αποστρέφεται και είναι βέβαιο ότι δεν αθροίζουν ποσοστά. Αθροίζουν μόνο φιλοδοξίες» είπε ο κ. Κατρίνης, καταλήγοντας.

Μιλένα Αποστολάκη: Μας προβληματίζει η περιορισμένη άνοδος του ΠΑΣΟΚ – Aπαιτείται νηφάλια αποτίμηση του αποτελέσματος

«Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν», σημειώνει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Μιλένα Αποστολάκη με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα.

Μιλένα Αποστολάκη ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Η Μιλένα Αποστολάκη τονίζει ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Υπογραμμίζει ακόμη πώς «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».

Πάνας: Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία

Και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής Απόστολος Πάνας, μιλώντας στο Talk Radio, σχολίασε ότι «η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία».

«Σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος», ανέφερε ο βουλευτής Χαλκιδικής.

Απόστολος Πάνας

Κύκλοι ΠΑΣΟΚ για επιστολή Κωνσταντινόπουλου: Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολιάζουν μετά την επιστολή Κωνσταντινόπουλου ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων».

«Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας. Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό. Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης» σημειώνουν.

Τον Γιάννη Μανιάτη όρισε επικεφαλής της Ευρωομάδας ο Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που είχε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τους τρεις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έχρισε ως επικεφαλής της Ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη και όχι όπως συνηθίζεται τον πρώτο σε σταυρούς, Νίκο Παπανδρέου. Μια κίνηση η οποία «ξένισε» πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι επικεφαλής τοποθετείται όποιος συγκεντρώνει την πλειοψηφία των σταυρών. Ορισμένα δε, στελέχη ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως μια κίνηση «να μπει σε δεύτερο πλάνο ο Νίκος Παπανδρέου».

Ποιοι θα δηλώσουν «παρών» την επόμενη ημέρα

Ποιοι θα σταθούν όμως «απέναντι» στον Νίκο Ανδρουλάκη σε περίπτωση που στηθούν κάλπες στο ΠΑΣΟΚ;.

Τα ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα του Παύλου Γερουλάνου, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ο Παύλος Γερουλάνος στον ΣΚΑΙ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.

Τα «βλέμματα» είναι στραμμένα όμως και σε άλλα δύο πρόσωπα. Το ένα είναι ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος τηρεί μια προσεκτική στάση. Έχει αποφύγει να κάνει δηλώσεις αμφισβήτησης της ηγεσίας, παρακολουθεί όμως, στενά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και πολλοί θεωρούν βέβαια ότι αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για νέο πρόεδρο θα είναι «παρών».

Το άλλο πρόσωπο είναι ο Χάρης Δούκας, που θεωρείται ότι έχει αποδοχή και δημοφιλία στον χώρο της Κεντροαριστεράς και θα μπορούσε να την ενώσει. Κάποιοι θεωρούν ότι είναι νωρίς για να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο και θα ήταν πιο ώριμο να δοκιμαστεί πρώτα στη Δημαρχία. Βέβαια, ορισμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να έδινε το παρών στην εκλογική κούρσα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.