Ευρωεκλογές 2024: Σε ποιες περιφέρειες είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ποιες “κερδίζει” το ΚΚΕ

Ενδιαφέρον έχει το πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης της Ελλάδας, μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024.

Η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει τη μάχη σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες, εκτός από 4. Πρόκειται για τη Ροδόπη και την Ξάνθη, όπου επικρατεί το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), και δύο νομούς της Κρήτης, το Ηράκλειο και το Λασίθι, όπου έρχεται πρώτο το ΠΑΣΟΚ.

Ευρωεκλογές 2024: Σε ποιες περιφέρειες είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ποιες "κερδίζει" το ΚΚΕ, πού σκίζει ο Βελόπουλος

Ο χάρτης χωρίς το πρώτο κόμμα

Ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ο χάρτης, χωρίς να λάβουμε υπόψιν το πρώτο κόμμα. Πώς διαμορφώνεται δηλαδή ο συσχετισμός δυνάμεων για τη δεύτερη και την τρίτη θέση.

Όπως φαίνεται, αν αφαιρέσουμε το χρώμα της Νέας Δημοκρατίας από τον χάρτη- στο 42,5% της καταμέτρησης των ψήφων- η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο μοιρασμένη ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν όμως και περιφέρειες όπου δεύτερο κόμμα είναι το ΚΚΕ, όπως υπάρχουν και περιφέρειες όπου δεύτερο κόμμα είναι το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

Ειδικότερα, κάποιες από τις περιοχές που “βάφτηκαν” πράσινες είναι: Χαλκιδική, Έβρος, Αρκαδία, Ηλεία, Δωδεκάνησα και Κρήτη εκτός από τον νομό Χανίων.

Δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ άλλων- σε Μεσσηνία, Στερεά Ελλάδα, Χανιά και στα νησιά του Ιονίου, πλην της Ζακύνθου.

Η Ζάκυνθος είναι “κόκκινη”, όπως και η Λέσβος και η Σάμος, ενώ η Ελληνική Λύση είναι δεύτερο κόμμα στην κεντρική Μακεδονία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.