Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει απο την ακρίβεια

Σχόλιο του οικονομολόγου και αντιπροέδρου της Βουλής Βασίλη Βιλιάρδου για την ακρίβεια και την ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομία, τις ολιγοπωλιακές της δομές, για τα καρτέλ και για την υποταγή της πολιτικής στην οικονομική εξουσία.

Αναλυτικά:

Κράτη: Κερδίζουν από τους φόρους, αφού διατηρούν τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές στις αυξημένες τιμές – επίσης από τους αυξημένους εταιρικούς φόρους, λόγω της ανόδου των κερδών των επιχειρήσεων.

Τράπεζες: Κερδίζουν από τους χαμηλούς τόκους των καταθέσεων και τους υψηλούς τόκους των χορηγήσεων, όταν οι ίδιες χρησιμοποιούν τα δάνεια που έχουν πάρει από την ΕΚΤ στο παρελθόν, με μηδενικά επιτόκια. Επίσης από τη μείωση της αξίας των καταθέσεων των Πολιτών που για τις ίδιες είναι δάνεια – ενώ ακόμη και όταν δανείζουν τις καταθέσεις, τους κοστίζουν πάμφθηνα (=χαμηλά επιτόκια καταθέσεων),

Επιχειρήσεις: Κερδίζουν από την άνοδο της αξίας των αποθεμάτων τους που έχουν αγοράσει με φθηνότερες τιμές και πουλούν ακριβότερα. Επίσης επειδή αυξάνουν τις τιμές περισσότερο από τον πληθωρισμό αισχροκερδώντας, ενώ διατηρούν το κόστος λειτουργίας τους χαμηλό – όπως τους μισθούς.

Πάντοτε δε, η άνοδος των τιμών των επιχειρήσεων προηγείται της ανόδου των μισθών – ενώ όταν τους αυξάνουν, μεταφέρουν το κόστος στις τιμές (επίσης της ενέργειας, των μεταφορών, των διοδίων κλπ.).

Όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη σήμερα με την ευκαιρία του πολέμου και δεν γίνονται αντιληπτά από τους Πολίτες – αφού όλοι οι παραπάνω μαζί κατηγορούν τον πόλεμο ως υπεύθυνο, μιλούν για εισαγόμενο πληθωρισμό και δικαιολογούνται, συγκρίνοντας η μια χώρα την άλλη.

Συνωμοσία; Όχι, έτσι λειτουργεί η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομία που διακρίνεται για τις ολιγοπωλιακές της δομές, για τα καρτέλ και για την υποταγή της πολιτικής στην οικονομική εξουσία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.