Μητσοτάκης: Πρώτη μου υποχρέωση είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας

«Εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών, τη γεωγραφία της Βουλής και τα εκλογικά ποσοστά δεν τα υφαρπάξαμε από τους Έλληνες πολίτες, οι πολίτες μάς έδωσαν το ποσοστό αυτό το οποίο κατανεμήθηκε στον αριθμό των βουλευτών που έχουμε στη Βουλή.

Και εσάς σας έδωσαν το δικό σας ποσοστό με τον αριθμό των βουλευτών που διαθέτετε στην κοινοβουλευτική σας ομάδα. Επειδή μας λέτε με πολύ πάθος ότι εσείς δημοκρατικά εκπροσωπείτε τους πολίτες, θυμάμαι μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023 περιφρονήσατε πλήρως την βούληση των δικών σας ψηφοφόρων και αλλάξατε τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με σταυρό για να βάλετε τους δικού σας διορισμένους βουλευτές» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα παπούτσια.. ΠΑΣΟΚ

Απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε πως «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράζεται στη Βουλή από εσάς, θα σχεδίαζα ένα παπούτσι με τον ήλιο, μόνο που ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ» και προσέθεσε: «Διότι αυτά που άκουσα σήμερα σχετικά με την αξιολόγησή σας για την ευρωπαϊκή σύγκλιση ή μη της χώρας είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Μια οικονομία που αναπτύσσεται με ρυθμούς υπερδιπλάσιους της ευρωζώνης συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που μειώνει το βάρος του δημοσίου χρέους με τη μεγαλύτερη ταχύτητα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία της οποία τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα και προσεγγίζουν αυτά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη; Μια οικονομία που έχει φτάσει στο σημείο το 50% του ΑΕΠ της να είναι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών, να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία, να έχει αυξήσει το επίπεδο των επενδύσεων της συγκλίνει ή αποκλίνει; Μια οικονομία που μειώνει την ανεργία με την μεγαλύτερη ταχύτητα στην Ευρώπη συγκλίνει ή αποκλίνει από την Ευρώπη;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επίσης ο πρωθυπουργός ρώτησε «η χώρα η οποία αποκλίνει από την Ευρώπη γιατί έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν πρόκειται για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όταν πρόκειται για το πλαφόν της ενέργειας στο φυσικό αέριο, όταν πρόκειται για το μεταναστευτικό;» και συνέχισε: «Αποκλίνει ή συγκλίνει η χώρα από την Ευρώπη ως προς τις επίσημες διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα κράτους δικαίου; Συγκλίνει με την Ευρώπη και στα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Η αναφορά στον Παπανδρέου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όπως είπε «έταζε 2 δισ. παραπάνω επιδόματα στον προϋπολογισμό του 2009 και μετά πήγε το Καστελόριζο και μας είπε συγγνώμη χρεοκοπήσαμε».

«Εμείς έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας με ειλικρίνεια» σημείωσε και προσέθεσε: Η προσπάθεια να προσεγγίσουμε την Ευρώπη σε όλους τους δείκτες και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί χρόνο γιατί η κρίση ήταν πολύ βαθιά. Και αν νομίζει κάποιος ότι από το 68% θα φτάσουμε στο 100% μέσα σε δύο χρόνια, να έρθει να μου το υποδείξει» ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 λέγοντας: «Η Πορτογαλία και Ιρλανδία μπήκαν στην ΕΕ πολύ φτωχότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα πήγαν καλύτερα από εμάς. Λόγω της μεγάλης κρίσης του 2010 και γιατί στην δεκαετία του ‘80 η Ελλάδα είχε μείνει στάσιμη. Χάσαμε ουσιαστικά την πρώτη δεκαετία σύγκλισης με την Ευρώπη. Να θυμόμαστε την πραγματική οικονομική ιστορία του τόπου.».

«Πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στα 15,1 δισ. μόνο το κοστολογημένο πρόγραμμά σας, χωρίς τον 13ο και 14ο μισθό. Θα τα δώσετε; Μετά τις εκλογές; Αρα λέμε παραμύθια στον κόσμο! Κύριε Φάμελλε δεν αναφερθήκατε στον κ. Κασσελάκη που έλεγε θα έρθει, αλλά καλώς δεν ήρθε. Θα ήταν λίγο άχαρο. Μας είπε για 13ο και 14ο μισθό. Κι εσείς άλλα 2,2 δισ. στα 15 δισ. Και μετά για την Υγεία 5,8% δαπάνες συν άλλο 5%. Πάτε να μαζέψετε μια γκάφα και την κάνετε χειρότερη. Αλλα 11 δις. Κάθε συνέντευξη του Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δισ. Μετρό: 28 δισ. σε ένα χρόνο. Καλά πάμε… Το είδαμε το έργο αυτό το 2015. Μια εξοργισμένη κοινωνία σας πίστεψε κι εσείς την εξαπατήσατε. Το ψέμα είναι στο DNA σας. Υποσχεθήκατε ότι μπορείτε να φανταστείτε. Έρχεται ο αρχηγός σας σε ένα νέο περιτύλιγμα για να το πάει στο τούρμπο. Δεν μπορείτε να μάθετε τίποτα από τα λάθη σας. Να σκεφτείτε ότι το 41%, αλλά να σκεφτείτε γιατί έριξαν εσάς στο 17%. Συζήτηση με λαϊκισμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει. Αν και δεν σας προσέχει ιδιαίτερα και κανείς. Οι πολίτες μπορεί να είναι στενοχωρημένοι μαζί μας σε ορισμένα, αλλά δεν πιστεύουν ότι θα τα λύσετε εσείς».

«Η πρώτη μου υποχρέωση απέναντι στη χώρα και την παράταξή μου είναι να αφήσω οριστικά πίσω μας την εποχή της χρεοκοπίας. Η παράταξη αυτή θέλει να αφήσει πίσω την εποχή της χρεοκοπίας, εκεί που θέλετε να μας πάτε», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δείτε το βίντεο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.