Μητσοτάκης: Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια όσο δεν συμμορφώνεται η Βόρεια Μακεδονία – Ο Βελόπουλος έχει κάνει καριέρα με τις εξάρσεις

Σε ό, τι αφορά στις προκλήσεις της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ως προς την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι λυπάται που υιοθετεί τις χειρότερες πρακτικές του προκατόχου του.

Όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός, «προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας είναι βέβαιο ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις δικές μας σχέσεις αλλά και στον δρόμο της Β. Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία σχετικά μνημόνια στη Βουλή, τώρα που βλέπαμε να εκτυλίσσεται αυτό που υποπτευόμασταν τόσο καιρό, πρέπει εμείς να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απεμπολήσουμε αυτό το διαπραγματευτικό όπλο; Είναι μία πράξη που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλογισμού. Εμείς δεν θα κυρώσουμε την συμφωνία, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά συμμορφώνεται με όλες τις πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η θέση μας δικαιώθηκε απόλυτα».

Ερωτηθείς για την αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, απάντησε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τις εξάρσεις του κ. Βελόπουλου, το έχει κάνει καριέρα αυτό. Θα πάω απόψε στη Μακεδονία και ξέρω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος ασκεί υπεύθυνο πατριωτισμό”. Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όταν μιλώ για τις ευρωεκλογές εγώ προτάσσω την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Είμαι υπέρμαχος ενός κοινού χρηματοδοτικού εργαλείου για την άμυνα της Ευρώπης. Θεωρώ ότι πρέπει να συνδέσουμε αυτό το εργαλείο με εμβληματικά έργα ευρωπαϊκής άμυνας. Μάλιστα, έχω υπ όψιν μου ένα ευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome, είναι μία πρόταση που την επεξεργάζομαι σε κάθε λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας».

Για την ακρίβεια

Στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να μας εξηγηθεί γιατί επιχειρήσεις τιμολογούν με διαφορετικό τρόπο τα προϊόντα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε, ξέρουμε ότι πιέζει τα νοικοκυριά, έχουμε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και όπως προείπα θα αναζητήσουμε και ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα, υπάρχει πρόβλημα και ειδικά στα τρόφιμα. Η μόνιμη απάντηση στην ακρίβεια είναι η ενίσχυση των εισοδημάτων».

Σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εξαγγελίες της ισοδυναμούν με χρεοκοπία της χώρας, καθώς «δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι μη κοστολογημένες προτάσεις παντελώς ανεφάρμοστες». Τόνισε δε ότι η πρώτη κυβερνητική παρέμβαση από την στιγμή που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα αφορά στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.