Email gate: Επιστολική ψήφος με θολά σημεία, χαμηλό ενδιαφέρον από την ομογένεια και μια διάρρηξη μυστήριο

Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες επέλεξαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. 

Ο θεσμός της επιστολικής ψήφου νομοθετήθηκε στις 24 Ιανουαρίου και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα. Στόχος ήταν να διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, κυρίως κάτοικοι του εξωτερικού.

Η σχετική πλατφόρμα (epistoliki.ypes.gov.gr) τέθηκε σε λειτουργία στις 19 Φεβρουαρίου και ο τελικός απολογισμός απέχει από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Μπορεί ο αριθμητικός στόχος να επετεύχθη όμως η «εμβληματική μεταρρύθμιση» δεν έπεισε και αυτό γιατί μόνο το 25% των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα είναι έλληνες που κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού.

Κάτοικοι Ελλάδας η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων για επιστολική ψήφο

Συγκεκριμένα, παρά τις κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες, οι εγγεγραμμένοι στο σύνολό τους ανήλθαν στις 202.556, εκ των οποίων οι 153.322 (75,7%) είναι κάτοικοι εντός επικράτειας, ενώ οι 49.234 (24,3%) έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό. Οι χώρες που σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808.

Οι απόδημοι

Το εγχείρημα της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στις προσεχείς ευρωεκλογές, πέρασε από πολλά στάδια και αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία. Αρχικά, ειπώθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη πως ο νόμος θα άρει όλους τους περιορισμούς στο δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν εκτός Ελλάδας. Όταν όμως ήρθε το επίμαχο νομοσχέδιο στη Βουλή προς ψήφιση με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι η επιστολική ψήφος δεν αφορούσε μόνο τους αποδήμους, αλλά υπό προϋποθέσεις και τους κατοίκους εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κλήθηκαν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Στην πορεία κύλησε το νερό στο αυλάκι όμως η φουρτούνα δεν κόπασε. Η σχετικά μικρή μάλιστα συμμετοχή των ελλήνων του εξωτερικού στην πλατφόρμα μάλλον κάτι δείχνει.

Το σκάνδαλο με τη διαρροή στοιχείων αποδήμων ψηφοφόρων και η αποστολή μαζικών email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, φαίνεται πως έπαιξε το ρόλο της.

Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» με καταιγιστικούς ρυθμούς και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επιχειρεί να ξετυλίξει το κουβάρι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κλήθηκαν τη Μ. Δευτέρα (29/04) σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

Καταρρίφθηκε το αρχικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου

Κατά την εξέταση, σύμφωνα με πληροφορίες,  ο πρώην γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος, υπέδειξε κομματικό στέλεχος, το οποίο δεν κατονόμασε, ως πηγή των email που μεταβίβασε στη «γαλάζια» ευρωβουλευτή καταρρίπτοντας το αρχικό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι πηγή ήταν μια συνεργάτιδα του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών.

Το λαμπάκι του «damage control» στο Μαξίμου είναι διαρκώς στο ON

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε πως στα τέλη Μαρτίου η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε για τον τρόπο που έφτασε η ηλεκτρονική αλληλογραφία στα email των αποδήμων παραδεχόμενη ουσιαστικά ότι έλεγε ψέματα στις αρχικές τοποθετήσεις της. Με την απάντησή της, που απέστειλε ηλεκτρονικά σε αποδήμους που είχαν ασκήσει δικαιώματα ενημέρωσής τους και πρόσβασης στα δεδομένα που τους αφορούν, ανέφερε πως πηγή προέλευσης των προσωπικών δεδομένων ήταν το «Αρχείο Αποδήμων 2023» που ήρθε στα χέρια της από τον παραιτηθέντα γραμματέα απόδημων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκο Θεοδωρόπουλo.

Με το λαμπάκι του «damage control» στο Μαξίμου να παραμένει διαρκώς αναμμένο, προ δύο ημερών, παραδόθηκε και το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαρροή προσδιορίζεται την περίοδο που η χώρα τελούσε υπό υπηρεσιακή κυβέρνηση, δηλαδή το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου 2023, με υπουργό Εσωτερικών την Καλλιόπη Σπανού.

Η υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στη Βουλή το φάκελο

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «κεντρικό στοιχείο του πορίσματος είναι η διακρίβωση, κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2023, μη θεσμικά προβλεπόμενης διακίνησης, εντός του υπουργείου Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό και είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές του 2023».

Το πόρισμα του ΥΠΕΣ δεν θα χρησιμοποιηθεί από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Στο μεταξύ, στην προσπάθειά της να ρίξει φως στις συνθήκες που οδήγησαν στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δώσει περιθώριο στους διοικητικούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών να εξηγήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια πτυχές της υπόθεσης αναμένοντας τα νέα τους υπομνήματα μέχρι τις 13 Μαΐου. Επίσης, έχει αποφασίσει να μην χρησιμοποιήσει το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών εστιάζοντας στα στοιχεία που έχει συγκεντρώνει η ίδια από την έρευνά της.

Με τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη, τα μέλη – βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Ειδικής  Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν (την Τρίτη 30 Απριλίου) αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βάσει του άρθρου 43Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθεί η αρμόδια υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε ακρόαση, σε σχέση με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού και σε σχέση με τα μέτρα που οφείλει να λάβει το υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Μεγαλώνει ο αριθμός των αγωγών που έχουν κατατεθεί

Ενώ οι εξελίξεις «τρέχουν» πάνω από 200 αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου για μειωμένα μέτρα ασφαλείας και 75 σε βάρος της ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου έχουν κατατεθεί από την ημέρα που «έσκασε» το λεγόμενο «email gate» ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και δεκάδες σχετικές νομικές ενέργειες.

Οι απόδημοι, περίπου 230, που έχουν στραφεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που τους αφορούν διεκδικούν την χρηματική ικανοποίησή τους λόγω ηθικής βλάβης που υπέστησαν.

Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί, σύμφωνα με το MEGA, αγγίζει τα έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ «τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο που εκπροσωπεί απόδημους που κατέθεσαν αγωγή.

Το μυστήριο με τη διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ

Με την αξιοπιστία της κυβέρνησης να έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και τις περιοδείες των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας -με στόχο να πείσουν περισσότερους απόδημους να γραφτούν στην επιστολική ψήφο- να μην αποδίδει καρπούς, μια περίεργη διάρρηξη που σημειώθηκε στο γραφείο του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών ήρθε να επιδεινώσει περαιτέρω το κλίμα.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε το in, νωρίς το μεσημέρι της 26ης Απριλίου, άγνωστοι διέρρηξαν το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών που εδρεύει στην οδό Ευαγγελιστρίας στο κέντρο της Αθήνας.

Στόχος διάρρηξης έγινε το γραφείο του διευθυντή της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ στην οδό Ευαγγελίστριας στο κέντρο της Αθήνας

Πρόκειται για το γραφείο 304 του προϊστάμενου της διεύθυνσης που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα και φυσικά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

Την ανησυχία για τη διάρρηξη αυτή αυξάνει το γεγονός ότι σημειώθηκε την ημέρα που παραδόθηκε στις Αρχές το πόρισμα του υπουργείου Εσωτερικών για το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού προς όφελος της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, το λεγόμενο email gate.

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών

Σύμφωνα με πληροφορίες του in η διάρρηξη σημειώθηκε μεταξύ 13.30 και 14.30 όταν ο διευθυντής συμμετείχε σε σύσκεψη στα γραφεία του υπουργείου επί της οδού Σταδίου και κάλεσε την ιδιαιτέρα του να του μεταφέρει κάποια έγγραφα από το δικό του γραφείο στην οδό Ευαγγελιστρίας.

Η υπάλληλος όταν επέστρεψε στο γραφείο διαπίστωσε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή αν και την είχε κλειδώσει φεύγοντας, ενώ ήταν εμφανή και τα σημάδια διάρρηξης στην κλειδαριά, στο πόμολο και σε άλλα σημεία της πόρτας.

Ακολούθησε κατάσχεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το γραφείο του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατασχέθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. οι υπολογιστές από το γραφείο του Διευθυντή Εκλογών στο ΥΠΕΣ

Στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετέβησαν στα γραφεία της Διεύθυνσης Εκλογών του ΥΠΕΣ και μετέφεραν τους δύο υπολογιστές στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος αλλά κυρίως να διερευνηθεί αν υπήρξε πρόσβαση από τρίτο άτομο στα ηλεκτρονικά αρχεία.

Με την κυβέρνηση στριμωγμένη, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως και το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, κάνοντας λόγο για «φερόμενη διάρρηξη» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της έρευνας της Ελληνικής Αστυνομίας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη ενημέρωση που έχει το υπουργείο δεν εκλάπη κάτι κι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια παράνομη ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο δίκτυο.

⇒ Θέμα παραίτησης της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, έθεσε (OPEN) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή τη διάρρηξη και την υπόθεση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου.

⇒ Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις, υπογραμμίζει το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ζητά να ξεκαθαρίσει η ΕΛ.ΑΣ. αν η διάρρηξη σχετίζεται με το email gate.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.