Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν θα συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς

Την θέση της κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, παρά το γεγονός ότι διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας, επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αποστάσεις κράτησε από την έκθεση Μπακογιάννη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα απέχει από την ψηφοφορία για το Κόσσοβο στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Σίας Αναγνωστοπούλου, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας χαρακτηρίζεται από «στάση αρχής. Ποτέ δεν θα εμφανιστούμε ασυνεπείς» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ειδικά για το ζήτημα της ψηφοφορίας: «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως σταθερή στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν αφορά κυβερνήσεις. Η Ελλάδα τηρεί συνεπή στάση. Όπως απείχαμε από την διαδικασία κατά την οποία αποπέμφθηκε η αίτηση Κοσόβου για ένταξη του στο συμβούλιο ασφάλειας, έτσι θα ψηφίσουμε στο επόμενο συμβούλιο υπουργών. Η αποχή λογίζεται ως άρνηση».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι «η στάση μας είναι διαυγής και καθαρή. Είπαμε ότι δεν θεωρούμε ότι θα μπορέσει υπό τις παρούσες συνθήκες να ενταχθεί το Κόσοβο σε διεθνείς οργανισμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην ένταξη του Κοσόβου, μολονότι διατηρούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Το τι έπραξε κάθε βουλευτής είναι θέμα ανεξαρτησίας. Η θέση της κυβέρνησης όμως είναι συνεπής».

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.