Δημήτρης Παπανώτας: Το παρασκήνιο της αποπομπής του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Οι εσωκομματικές αναταράξεις και οι πιέσεις προς την Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα ήταν τόσο έντονες, που οδήγησαν τελικά τον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση να θέσει τον δημοσιογράφο εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτησή του το μεσημέρι της Πέμπτης (18/4), ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε ότι ο Δημήτρης Παπανώτας δεν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές, καθώς δεν έλεγαν να κοπάσουν οι αντιδράσεις τόσο εντός όσο εκτός του κόμματος για τις δηλώσεις του δημοσιογράφου για την έμφυλη βία.

Οι ισχυρισμοί του Δημήτρη Παπανώτα ότι έγινε «κοπτοραπτική» στις δηλώσεις του και ότι διαχρονικά στέκεται δίπλα σε όσες γυναίκες έχουν πέσει θύματα κακοποιητικής συμπεριφοράς χωρίς αστερίσκους, φαίνεται ότι δεν έπεισαν.

«Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη, ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της», ήταν η επίμαχη δήλωση του δημοσιογράφου, που προκάλεσε την αναταραχή.

Μεταξύ άλλων, ηχηρή ήταν η αντίδραση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα πως «θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του», ενώ και η Δώρα Τσαμπάζη είχε ζητήσει από χθες την παραπομπή του Δημήτρη Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει εξηγήσεις.

Στην ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωστοποίησε πως «με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δεν χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε επίσης ότι «σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που -για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση- επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη “φορτώσει” ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία».

Μετά την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα, ο γιος της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, τον αντικαθιστά στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σιδηρόπουλος είναι ο πρώτος επιλαχών στην Αττική.

Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης κρατάει «κλειστά τα χαρτιά του», σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Το παρασκήνιο της αποπομπής – Τι λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο της αποπομπής Παπανώτα, με απόφαση Κασσελάκη, είναι έντονο. Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο ίδιος την λύση, με την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Με αυτή την κίνηση, ο κ. Κασσελάκης θέλησε να δείξει ότι σε θέματα δικαιωμάτων και ισότητας δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις.

Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, αναφέρουν ότι η αποπομπή του μέχρι πρότινος υποψήφιου ευρωβουλευτή, «είναι μια απόφαση, την οποία την πήρε ο ίδιος ο Πρόεδρος και την πήρε χθες το βράδυ».

Όπως εξηγούν, απλώς μεσολάβησε το ταξίδι της επιστροφής του από την Αμερική και με το που επέστρεψε στην Ελλάδα, ενημερώθηκε και για τα νεότερα δεδομένα και γνωστοποίησε την απόφαση. «Είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ το πώς στέκεται απέναντι σε αυτά τα θέματα πρωτίστως», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές της Κουμουνδούρου.

Σχετικά με την αυριανή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, αναφέρουν πως αυτή θα έχει θετικό περιεχόμενο και προγραμματική στόχευση, χωρίς αναφορές στη ΝΔ, ενώ σύντομα θα τοποθετηθούν και οι 42 υποψήφιοι.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να μεταφέρει προς το Εκτελεστικό Γραφείο ένα από τα πέντε ονόματα των προσώπων που θα προτείνει στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά τα μέλη του κομματικού οργάνου τον απέτρεψαν για λόγους εμπιστευτικότητας. Επιπλέον, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό βήμα αυτό των προκριματικών εκλογών, λέγοντας πως θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν και τα αλλά κόμματα την ίδια πρακτική.

Δείτε το σχόλιο της Κάτιας Μακρή και του Αντώνη Δελλατόλα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου:

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου συζητήθηκαν κυρίως διαδικαστικά θέματα.

Καταρχάς σε ότι αφορά την αυριανή ομιλία του κ. Κασσελάκη στην παρουσίαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ομιλία θα έχει θετικό περιεχόμενο και προγραμματική στόχευση, χωρίς να στοχεύει στην κυβέρνηση και στο κυβερνητικό έργο.

Θα ανακοινωθούν λοιπόν και οι εναπομείναντες πέντε υποψήφιοι. Τέσσερις γυναίκες θα είναι και ένας άντρας, ενώ σύντομα, όπως λένε πληροφορίες, θα υπάρξει σύντομη τοποθέτηση των δύο λεπτών από τους 42 υποψηφίους.

Αποτιμήθηκε πάντως ως πολύ θετικό το βήμα των προκριματικών και η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι και τα άλλα κόμματα, αργά η γρήγορα θα προχωρήσουν σε αυτή τη διαδικασία.

Για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με την βάπτισή του, υπάρχουν αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν και τοποθετήσεις κριτικής από στελέχη στο Εκτελεστικό Γραφείο, σημειώνοντας πως οι θέσεις που εξέφρασε ο κ. Κασσελάκης είναι εκτός των θέσεων που παραδοσιακά πρεσβεύει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρώτη αντίδραση Παπανώτα

Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπανώτας, πάντως, άφησε αιχμές μετά την αποπομπή του, κάνοντας λόγο για «ρηχό τρόπο σκέψης» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει, δε, ότι από χθες είχε μιλήσει με υψηλά ιστάμενους του κόμματος, δηλώνοντας ότι προτίθεται να παραιτηθεί, αλλά του είπαν πως «είμαστε δίπλα σου».

«Είναι μια μεγάλη νίκη του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νέας Δημοκρατίας, της Νέας Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τους δίνω τα συγχαρητήριά μου για τον ρηχό τρόπο σκέψης που αντιμετώπισαν το ζήτημα και ειλικρινά λυπάμαι.

Χαίρομαι από την άλλη πλευρά γιατί όταν μπεις σε έναν στίβο να δώσεις ένα αγώνα και οι συνθήκες δεν είναι οι πρέπουσες καλό είναι να το μαθαίνεις πολύ νωρίς. Εγώ είχα μιλήσει από χθες με υψηλά ιστάμενους του κόμματος και τους είπα “αν δεν έχετε τα κότσια να αντιμετωπίσετε τις επιθέσεις που σίγουρα θα δεχθώ, τότε να παραιτηθώ”. Μου είπαν όχι Δημήτρη μου είμαστε δίπλα σου και στο πλευρό σου», δήλωσε ο Δημήτρης Παπανώτας, μετά την ανακοίνωση ότι μένει εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Για τους συνυποψηφίους μου είπα ότι είναι όλοι άξιοι και δεν έχει σημασία ποιον θα ψηφίσω αλλά σημασία έχει να αλλάξουμε την νεοφιλελεύθερη πολιτική σε Ευρώπη και Ελλάδα και να την κάνουμε προοδευτική. Πρόκειται για προσβολή όχι μόνο στο πρόσωπό μου αλλά και σε όσους με 30 βαθμούς δεν πήγαν στην παραλία και ήρθαν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των υποψηφίων του κόμματος», συνέχισε ο Δ. Παπανώτας.

«Καλή συνέχεια του εύχομαι και του Στέφανου Κασσελάκη. Θέλω να του θυμίσω ότι ήμουν ο πρώτος που τον στήριξε από το πρώτο βίντεο που ανέβασε. Δεν έχει σημασία αυτό», είπε ο δημοσιογράφος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τον απέπεμψαν εξαιτίας της Μαρίας Μπεκατώρου. «Δεν νομίζω ότι είναι δεοντολογική συμπεριφορά μεταξύ συνυποψηφίων.  Καταφέρνουν να αλλάξουν την ατζέντα όταν ο κόσμος πεινά και δεν μπορεί να πάει στο σούπερ μάρκετ…», συμπλήρωσε.

Από χθες πάντως, είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις εναντίον του Δημήτρη Παπανώτα όχι μόνο από στελέχη άλλων κομμάτων, αλλά και εντός ΣΥΡΙΖΑ, «αδειάζοντας» τον μέχρι πρότινος υποψήφιο Ευρωβουλευτή.

Για το θέμα τοποθετήθηκαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε ανάρτησή του έγραφε ότι ο κ. Παπανώτας «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος» στις ευρωεκλογές και ότι ελπίζει «απλά χωρίς φασαρίες να τον αποσύρουν και να πάμε παρακάτω».

«Πυρά» Μπεκατώρου και Τσαμπάζη

Ηχηρή ήταν η τοποθέτηση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», είπε ότι «ελπίζω ότι θα φροντίσει το ίδιο το κόμμα να σταθεί όπως πρέπει. Περιμένω να κάνει και αυτό την κίνησή του».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «είμαι ήδη σε επικοινωνία με τα συλλογικά όργανα του κόμματος και περιμένω μια απάντηση».

Σημειώνεται ότι και η Δώρα Τσαμπάζη μιλώντας χθες στο Kontra24 ζήτησε την παραπομπή του Δημήτρη Παπανώτα στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωσή του.

Η Δώρα Τσαμπάζη πρόσθεσε ότι «και  θέλω να πω ότι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ένα άτομο το οποίο το κοσμεί και μιλάμε για την Σοφία Μπεκατώρου η οποία χρειάστηκε περίπου 25 χρόνια για να καταγγείλει τον θύτη της οπότε πρέπει λίγο οι κεραίες μας να είναι λίγο ανοιχτές σε όλο αυτό το θέμα που έχει προκύψει. Εγώ κάθισα και είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του κ. Παπανώτα, το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του. Παρόλα αυτά αν ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό δεν έχει ερμηνευθεί σωστά, νομίζω μπορεί να ζητήσει όλο το υλικό από την κυρία Φαίη Σκορδά να το παραθέσει στα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή δεοντολογίας και στα θεσμικά όργανα και εκείνα να αποφασίσουν».

Η κυρία Τσαμπάζη συμπλήρωσε ότι «ο κ. Παπανώτας όπως και εγώ και οι υπόλοιποι έχει επιλεγεί μέσα από αυτή την καινούρια διαδικασία των προκριματικών άρα ο κόσμος αποφάσισε να είναι εκεί, νομίζω πρέπει να το εξετάσει η επιτροπή δεοντολογίας, τα εκτελεστικά όργανα και αν ο κόσμος αγνοούσε την ύπαρξη αυτών των δηλώσεων ή αν το κόμμα δεν πρόσεξε ή αγνόησε αυτές τις δηλώσεις θα πρέπει τώρα σε αυτή τη φάση… Δηλαδή αν εγώ θεωρούσα ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις μου θα ζητούσα ολόκληρο το βίντεο να το καταθέσω εκεί που πρέπει για να είμαι εντάξει. Εγώ στην ανάρτηση του Δημήτρη Παπανώτα διάβασα για παλαιότερη ανάρτηση. Πριν από έναν μήνα δεν είναι παλιό, είναι φρέσκο είναι τωρινό, παλιό είναι πριν από πολλά χρόνια που πολλοί έχουμε δικαίωμα να αλλάξουμε άποψη. Εύχομαι να έχει παραποιηθεί αυτό και περιμένω το αληθινό το βίντεο για αυτό που θεωρεί ο κ. Παπανώτας ότι έχει πει».

Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση περνά και καλεί με τη σειρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριαζίδη, για ομοφοβικές δηλώσεις που έκανε προ ημερών σε βάρος του κυρίου Κασσελάκη.

Έχουν περάσει περίπου πέντα 24ωρα από τις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Κυριαζίδης και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Φαίνεται ότι υιοθετεί αυτές τις δηλώσεις, λένε από την Κουμουνδούρου, ο Πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει ταυτόχρονα στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, διότι, όπως λένε, ενώ άσκησε κριτική στις δηλώσεις που έκανε ο Δημήτρης Παπανώτας, δεν έδειξαν την παραμικρή ευαισθησία για τις χυδαίες, όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις του κ. Κυριαζίδη και τη στάση του κ. Μητσοτάκη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.